Mocht je ooit in Griekenland op vakantie zijn geweest, dan heb je vast wel eens Spanakopita geproefd.
Deze vegetarische Griekse spinazietaart wordt gemaakt met knapperige filodeeg en is traditionele lekkernij met o.a. spinazie en feta.
Spanakopita is een heerlijk bijgerecht uit de Griekse keuken. Het is een vegetarische Griekse spinazietaart met feta en wordt simpelweg in de oven bereid. Vaak in een grote ovenschaal, en daarna in vierkanten gesneden. Maar je kunt ook (kleine) driekhoekjes vouwen met filodeeg en deze vullen met het spinazie-fetamengsel. En deze zijn dan weer ideaal voor bij de borrel of griekse mezze (soort tapas). Deze kleinere hapjes worden ook wel bourekia genoemd.
Hoewel de basis van Spanakopita altijd uit filodeeg, feta, spinazie en ei bestaat, brengt men in de verschillende delen en regio’s van Griekenland weer andere soorten kruiden aan, waardoor je spanakopita eigenlijk overal wel weer anders smaakt. In het ene gebied is men meer fan van hartige smaken met bijv. dille, en in een andere regio kun je weer zoetere contrasten verwachten met bijvoorbeeld kaneel en munt. Deze laatste is een van mijn favorieten en een combinatie die je niet snel meer zult vergeten. Spanakopita samenstellen is puur een kwestie van geduld, want elk vel filodeeg wordt rustig ingekwast met gesmolten boter. Maar daarna doet de oven het werk voor je.
PrintExtra:
Kali Orexi (= Eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Bij een Indiase curry mag een stuk platbrood niet ontbreken. Naan is wellicht de bekendste…
De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…
Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Korma met kikkererwten op het menu. Het is…
Heb jij af en toe een 'craving' naar pinda's? Of hou je gewoonweg van pure…
Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…
Je hebt er slechts 4 ingrediënten voor benodigd en ze bevatten lekker veel proteïne! Deze…
View Comments
Dit is een van mijn favoriete gerechten! Maar maak het niet zo vaak want het is wel een klusje... Maar zooo Lekker!
Zo zeker lekker het! Thanks Sandra!