Mijn foodie vriendinnetje Chantal tipte al eens dat je bij GYS heel goed vegetarisch kunt lunchen. Hoog tijd om ook zelf een polshoogte te gaan nemen bij Biologisch Restaurant GYS in Utrecht.
Tijdens de zwangerschap heb ik namelijk een stuk minder trek in vlees en bestel met regelmaat een vegetarische maaltijd in een restaurant. En ik moet eerlijk zeggen dat het aanbod in vegetarische gerechten gelukkig is toegenomen de afgelopen jaren.
Waar vroegah in een gerecht het stukje vis, vlees of gevogelte simpelweg werd vervangen door een (gebakken) kaasplak, mag je anno 2017 gelukkig meer culinaire hoogstandjes verwachten van de restaurants. Sommigen spelen hier heel goed op in, anderen weer wat minder, maar bij GYS hebben ze heel goed door hoe ze de flexitariërs van vandaag de dag uitstekend kunnen bedienen.
Dit restaurant is dan inmiddels ook een geliefde trekpleister voor diegenen die vegan, vegetarisch of zelfs glutenvrij eten. Dit staat overigens duidelijk aangegeven op de bescheiden menukaarten. Elk seizoen kun je sowieso een nieuwe kaart met nieuwe gerechten verwachten. En het aanbod in de twee zaken in Utrecht en de zaak in Rotterdam verschilt ook nog eens onderling van elkaar. En die afwisseling kan ik dan ook weer op prijs stellen.
Wat de verschillende vestigingen wel met elkaar gemeen hebben is het typerende houten interieur, de schoolstoelen, verse bloemen en dezelfde lik donkergroene verf, die ik overigens een hele mooie kleur vindt. (Doet denken aan groente.) Ja hier kan de vegetariër in mij gerust zijn hart ophalen en heerlijk eten. En no worries, voor een stukje vlees of burger kun je hier ook nog steeds terecht hoor.
Kleine noot: De hieronder genoemde gerechten stonden nog op de Winter Kaart van GYS Amsterdamsestraatweg afgelopen maand. Maar ik begreep dat er sinds vorige week een nieuwe Lente Kaart is, met ook weer andere gerechten.
Terwijl manlief voor een salade met pulled pork en verschillende gesauteerde groente ging,
Genoot ik van een broodje met caponata: Gestoofde aubergines met o.a. kappertjes, tomaten, sla en pecorino.
Geheel passend wij de wintermaanden kon meneer natuurlijk niets anders kiezen als een wildstoof (de meatlover!), met mixed salad en aardappelgratin.
Ik ging echter voor een vegetarische keuze en bestelde een couscousburger met feta en een mixed salad met gepickelde groenten. Laten we uiteraard de heerlijke frieten en vegan mayonaise (van avocado) niet vergeten.
Tijdens het diner kwam de ene na de andere bezorger van oa. Foodora binnen gewandeld, om heerlijke GYS maaltijden to-go mee te nemen. Dat bracht mij op het idee om ons toetje ook to-go mee te nemen naar huis.
Wij zaten namelijk al best wel vol van ons voor- en hoofdgerecht en konden zo later op de avond nog lekker genieten van een kopje thee met brownies en kokostaart op de bank thuis. Alle nagerechten zijn bij GYS overigens 100% vegan! En lekker!
Review: Prijs: € Eten: 7.5 Service: 7.5 Decor: 7.0 Totaal: 7.3
Biologisch Restaurant GYS Amsterdamsestraatweg 113, Utrecht (of Voorstraat 77, Utrecht) Tel: 030 – 633 8457 www.gysutrecht.nlVoor deze review was ik uitgenodigd door Biologisch Restaurant GYS, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…