Soep Recepten

Zilte soep met lamsoor en ijskruid

Heb je ooit van zilte groenten gehoord? Deze zilte soep maakte ik namelijk met lamsoor en ijskruid afkomstig van Texel! Het eiland waar zilte groenten gekweekt worden en die moet je absoluut eens geproefd hebben.

Nu de dagen weer kouder worden, werd het weer eens hoog tijd voor een soep recept op de blog. Mijn tenen vriezen er onderhand bijna vanaf, maar de gedachte aan het heerlijke eten tijdens ons weekendje Texel doet mij al weer opwarmen. Tijdens een lunch op het eiland proefde ik een pittig soepje met ijskruid en besloot thuis een variant hierop te maken. Deze zilte soep met lamsoor en ijskruid warmt je meteen zo lekker op!

Lamsoor en IJskruid

Ze zien er beiden grappig uit, maar ik ben ondertussen helemaal fanaan lamsoor en ijskruid. Lamsoor is een perfect alternatief voor spinazieblad en heerlijk door de salade. IJskruid ziet er niet alleen prachtig uit door de schitterende ‘kristallen’, maar proeft ook nog eens heerlijk en naar zilte zee. Echt een unieke smaak. Nog zo’n leuke groente is zeekraal, een plantje dat heerlijk smaakt in dit mosselpannetje of in deze frittata met geitenkaas.

Op het eiland Texel had ik een lunch bij Zilt Proefbedrijf Texel en kwamen de dames van Zilt Kombuis en Fris de catering verzorgen. Zij lieten ons kennis laten maken met heerlijk zilte producten en zeer fijne recepten. Hun pittige ijskruid soep was dan ook zeker een favoriet en thuis bedacht ik mijn eigen zilte soep met lamsoor en ijskruid. Binnenkort laat ik jullie nog meer zien van mijn bezoek aan Texel, want ik heb tussendoor ook een vlog opgenomen van mijn weekendje texel.En ik vertel je graag meer over het jaarlijkste Texel Culinair event!


Print

Recept: Zilte soep met lamsoor en ijskruid

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je ooit van zilte groenten gehoord? Deze zilte soep maakte ik namelijk met lamsoor en ijskruid afkomstig van Texel! Het eiland waar zilte groenten gekweekt worden en die moet je absoluut eens geproefd hebben.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 4 stengels bosui,
  • 100 gram lamsoor,
  • 100 gram ijskruid,
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm,
  • 1/2 liter groente bouillon,
  • 2 eetlepels hennepzaad,
  • peper & zout,
  • olijfolie.

Extra: Staafmixer.

Instructions

  1. Verwijder het harige uiteinde van de bosui, spoel af onder de kraan en snijd de bosui in dunne ringen. Spoel de lamsoor en ijskruid ook af onder de kraan en laat goed uitlekken. Hak vervolgens grof.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een (kleine) pan en bak hierin de bosui gedurende 1 minuut. Voeg de lamsoor, ijskruid en tijm toe en roerbak mee gedurende 1 minuut.
  3. Schenk de hete groente boulion in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens gedurende 5 minuten doorkoken.
  4. Draai het vuur uit, voeg de hennepzaad toe en pureer de zilte soep met behulp van een staafmixer. Breng eventueel nog op smaak met peper en (weinig) zout.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago