Vegetarische Hoofdgerechten

Naanbrood met mungbonenpuree en gegrilde courgette

Deze naanbrood met mungbonenpuree en gegrilde courgette is weer een voedzaam, vegetarisch gerecht voor de Meatless Monday!

Super gezond en je zet ze binnen een handomdraai op tafel. Houdt alleen wel even rekening met het garen van de mungbonen, maar dit kun je prima voorbereiden.

Naanbrood met mungbonenpuree maken

Sinds ik vegetarisch eet probeer ik erop te letten om de voedingsstoffen die je normaal uit vlees haalt, wel goed te vervangen. Peulvruchten zijn daarvoor heel geschikt, want die bevatten veel eiwitten. Tegenwoordig vind je peulvruchten in allerlei soorten en maten gewoon in de supermarkt. En er is veel variatie te vinden naast de ‘standaard’ kikkererwten en linzen. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe vullend gerechten met peulvruchten zijn. Ik kreeg dit naanbrood met mungbonenpuree amper zelf volledig op, en mijn honger was de rest van de avond lekker gestild. Dus dat zegt genoeg!

Nog meer recepten met mungbonen

Mungbonen zijn lekker kruidig, een beetje nootachtig. Enthousiast geraakt over deze boontjes? Maak dan ook eens deze Romige mungbonensoep. Deze soep is de favoriet van mijn zus, die een grote pan kookt en in bakjes in de vriezer bewaart om nooit zonder te zitten!

Print

Recept: Naanbrood met mungbonenpuree en gegrilde courgette

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 1 hours 5 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Midden-Oosterse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote naanbroden
  • Eventueel: een handje kiemen en salade voor het serveren

Ingrediënten voor de mungbonenpuree:

  • 150 gram mungbonen
  • 50 ml. olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el. gedroogde peterselie of een paar takjes verse
  • 1 el. citroensap
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de gegrilde courgette:

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 el. balsamico
  • 2 el. olijfolie
  • Peper en zout

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Breng water met wat zout aan de kook voor de mungbonen. Laat de bonen zo’n 40 minuten zachtjes doorkoken.
  2. Als je naanbrood hebt liggen die nog afgebakken moet worden, volg hier dan de gebruiksaanwijzing voor.
  3. Zodra de mungbonen klaar zijn giet je ze af en laat ze een beetje afkoelen. Schil de courgettes met een fijnschiller in dunne linten. Bak een grote kom en leg de courgettelinten hierin. Giet de olijfolie en balsamico eroverheen, samen met een flinke snuf peper en zout. Schep alles goed door elkaar en zet even apart zodat de ‘marinade’ in de courgette kan trekken.
  4. Pers de verse knoflook uit in een kom en voeg hieraan de olijfolie, citroensap, peterselie en een flinke snuf peper en zout toe. Schep de mungbonen erdoorheen. Met een staafmixer of de keukenmachine mix je het mengsel tot een egale puree. Dat kan helemaal egaal of met wat bite, net wat je zelf lekkerder vindt. Proef de mungbonenpuree en voeg naar wens nog wat extra peterselie, peper en/of zout toe.
  5. Verwarm een grillpan en leg hierin de courgettelinten. Gril de courgette aan beide kanten lichtbruin. Gril de courgette eventueel in etappes, afhankelijk van de grootte van je grillpan;)
  6. Pak de naanbroden en verdeel de mungbonenpuree eroverheen. Heb je wat puree over? Bewaar dat lekker als broodbeleg voor de dag erna!
  7. Verdeel ook de courgettelinten over de puree. Serveer de naanbrood met mungbonenpuree met de kiemen en salade eroverheen verdeeld.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Witlof stamppot met piccalilly

Deze verfrissende witlof stamppot met piccalilly is een overheerlijke winterse maaltijd. Met frisse stukjes appel…

1 dag ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

5 dagen ago

Loempias met champignons en kaas

Op deze Meatless Monday maakte ik loempia's gevuld met champignons, kaas en cashewnoten. Een heerlijk…

6 dagen ago

Babi Pangang – uit het Smaakmenutie Kookboek

Als er een gerecht is dat wij allemaal wel kennen van de 'afhaalchinees' dan is…

1 week ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

1 week ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

2 weken ago