Travel

Een bucketlist trip naar Toscane (Villa Parrano)

Afgelopen maand vloog ik naar Italië om een bezoek te brengen aan ‘Villa Parrano‘. Het werd een ware food bucketlist trip naar Toscane, waar menig foodie jaloers van zal worden. (#sorrynotsorry) Er werd namelijk druk gekookt, truffels gezocht, veel wijn gedronken en met name kaas gegeten.  Heel veel kaas van Parrano natuurlijk. Ik neem jullie mee naar Italië in een fotoverslag.

Parrano Kaas

Wij Nederlanders houden veel van kaas. En wij zijn dan ook verdraaid goed in het maken van kaas. Zelfs Goudse kaas met een Italiaans tintje is voor ons weggelegd, zoals Parrano ons met zijn producten duidelijk laat blijken.

Stiekem ben ik ook een Nederlandse met een Italiaans tintje (lees: passie). En om onze kennismaking met Parrano kaas nog beter te laten smaken, ging ik, met 7 foodbloggers, naar Italië voor de ultieme ervaring. Samen met Annemieke, Anouk & Jadis, Naomi, Sabine, Susam tuften wij door het Toscaanse berglandschap en was la vita zeer bella. Schrijf je mee?

Torre Del tartufo (a.k.a Villa Parrano)

Via een (deels) verharde weg, over de haarspeldbochten, langs appelboomgaarden en diepe afgronden, banen wij ons een weg naar boven. Want bovenop de berg staat toch wel de mooiste villa van heel Toscane. Wij bevinden ons op slechts 12 kilometer van Arezzo en worden welkom geheten op Torre Del Tartufo:  De toren op het truffellandschap.

Deze Toscaanse villa is voorzien van ruime privé suites in Italiaanse stijl, luxe badkamers, full catering en inclusief ontspanning in het zwembad, sauna, hottub of stoombad. Het is een plek om bij te komen, verliefd te worden en om zelfs te trouwen. Stort je blik op oneindig, maak je hoofd leeg, want de bewoonde wereld lijkt hier wel mijlenver vandaan, en de tijd lijkt wel stil te staan. Chef Franco verwelkomt ons met een meergangen diner, met Parrano kaas, aan de buitentafel, onder de luifel (hier kwam al een droom uit). En uiteraard moeten wij de huisgemaakte limoncello of Vin Santo met huisgemaakte biscotti en Torta Caprese (chocolade amandeltaart) ook uitproberen. Deze plek móét echt op je to-visit verlanglijstje.

Wijnproeverij bij Villa la Ripa

De volgende dag wordt het tijd om die bucketlist af te gaan strepen en we beginnen met een bezoek aan een Italiaanse wijngaard voor een wijnproeverij. Oh ja, en die vind ook nog eens om 11 uur s’ochtends plaats. Zo dat zijn alvast 3 vinkjes! Bij Villa la Ripa mogen wij binnenkijken in de sprookjesachtige en historische villa van Saverio Luzzi. Deze wijngaard ligt in de Chianti streek en je mag hier dan ook prachtige Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz wijnen proeven. En nee die wil je echt niet uitspugen na het proeven.

Aan de grote eettafel komen de stukjes Parrano kaas weer voorbij, evenals brood en huisgemaakte Villa La Ripa Extra Vierge Olijfolie. En dan wil je eigenlijk ook nooit meer weg. Mocht je ooit in de buurt van Arezzo zijn, breng dan zeker een bezoek aan dit wijnhuis. Schrijf hem op je bucketlist! Er is zelfs een prachtige, gerestaureerde kapel in de villa, dus ook tip! voor diegenen die graag in Italië zouden willen trouwen.

Op jacht naar truffels

Na een middaglunch in een lokale bottega (Italiaanse eetwinkel), begeven wij ons weer de berg op naar Torre del Tartufo! Deze middag gaan wij namelijk op jacht naar truffels! (Check!) Want die groeien gewoonweg op het landgoed. Dus de truffelsnuffelaarster werd aan de lijn binnen gebracht. En terwijl haar blonde krullen op en neer dansen, rent mevrouw van boom naar boom om verse truffels op te sporen.

Maak jezelf geen illusie van een rustige boswandeling met een hond. Je moet echt vliegensvlug achter haar aan, anders zit zij straks lekker te genieten van de truffels, in plaats van wij. Binnen een paar minuten scoren we zo een klein handje truffels. En die gingen natuurlijk mee de keuken in, want de rest van de middag worden wij even keihard aan het werk gezet door Chef Franco.

Toscaanse Kookschool ‘Tuscookany’

De villa is namelijk niet alleen een luxe verblijf, maar ook meteen een Toscaanse kookschool. En laat dat nou ook een typisch bucketlist dingetje zijn: een kookworkshop in het buitenland volgen! Omdat wij gezamenlijk het meer-gangen diner van de avond bereiden, moet er natuurlijk ook genoeg verse pasta gemaakt worden. (Daar ging weer een vinkje op mijn lijst). Ik dacht dat ik inmiddels mijn pasta al aardig dun kon uitrollen, maar met de fijne tips van Chef Franco, heb ik ook hier weer mijn grenzen in kunnen verleggen. Nu nog even in Nederland op zoek naar zo’n houten deegroller van 1 meter, want die heb je écht daarvoor nodig.

Maar goed, dit was dus zeker weer een Toscaanse droom die uitkwam en eentje die ik iedereen kan aanbevelen. Chef Franco is namelijk vrolijk, gezellig en geduldig en is overduidelijk fan van zijn groenten uit eigen tuin. Ik begrijp dus wel dat de Tuscookany kookschool vakanties ruim van te voren zijn volgeboekt, want wie wil er nou niet een kookcursus in Toscane volgen? Schrijven jullie nog steeds mee voor je eigen bucketlist?

De toren van Pisa

De volgende morgen is het vroeg opstaan geblazen. Want alvorens de terugvlucht naar Nederland plaatsvind, gaan we ook nog even een bezoekje brengen aan de toren van Pisa. Als kind zag ik hem elke week voorbij komen bij Ron’s Honeymoon Quiz op TV en wilde er altijd al graag naar toe. En met een klein uurtje speling voor het inchecken, ging dat allemaal nog net mooi lukken. Het bleek dat de toren in het echt ongeveer net zo groot was als op TV, maar goed, ik ben er wel geweest!! En daarna ook nog even een Italiaanse Gelato gescoord en staand een gloeiendhete espresso (to-go) achterover geslagen op het vliegveld. (Ding Ding Ding!) En dan komt er toch echt een einde aan mijn bucketlist trip naar Toscane.

Bij deze wil ik team Parrano ontzettend bedanken voor deze bucketlist trip naar Toscane! En natuurlijk mijn medefoodies voor de gezelligheid!  Mochten jullie nu geïnspireerd zijn of ook meer tips hebben voor in de regio Arezzo en Toscane, dan hoor ik het graag!

Ik ga nog even lekker nagenieten van alle foto’s en weer nieuwe dingen voor mijn food bucketlist bedenken.

Maak er een mooi weekend van!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago