Afgelopen weekend ging ik experimenteren met zelf mango chutney maken. Ik wist dus niet zelf chutney maken zo makkelijk was, maar het is zoveel lekkerder dan een kant en klare chutney uit de supermarkt! Daarnaast is chutney onmisbaar bij je Indiase gerechten, dus hoog tijd om een potje te vullen en op voorraad te houden.
Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. Het is een zoetzure goedje dat uitstekend combineert met de pittige en kruidige smaken in Indiase gerechten. Het biedt een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Deze mango chutney is een klassieker uit de Indiase keuken en maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. Maar het is die typische zoetzuur smaak wat heel typerend is voor een chutney.
En als je dan eenmaal zelf mango chutney hebt gemaakt, dan wil je natuurlijk weten waar je ze bij kunt serveren. Ze smaken heerlijk als dip bij deze vegetarische Indiase samosa. Maar zijn ook een fantastisch zoetje en aanvulling op bijvoorbeeld deze groene palak paneer curry met spinazie en paneer kaas. En wat dacht je van te serveren bij de bekende bloemkool curry genaamd Aloo Goobi? Liefhebbers van Chutney nemen ook even een kijkje bij deze frisse groene chutney met munt en koriander, die is heerlijk bij papadums. Maar probeer ook eens de pittige tomatenchutney, die bijvoorbeeld heel goed gaat bij de milde Butter Chicken. Check hier nog veel meer lekkere Indiase recepten op een rijtje.
Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen.
Bewaar je mango chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze gerust 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Indiase zoete mango chutney
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Ik dacht ook altijd dat het maken van chutneys veel meer werk was.... dank voor deze recepten, deze zijn natuurlijk veel lekkerder bij nacho's, een stukje oude kaas en een wijntje dan die supermarktsoortjes die ik meestal meeneem! Wat zullen we smullen dit weekend! ;-) Mooie foto's ook, trouwens!!
Hi Linda,
dank je wel voor je reactie! Ik ben blij dat we je hebben kunnen verrassen hiermee.
Heel veel kookplezier in ieder geval :-)
Dit recept wil ik vandaag gaan maken, aar ik heb wel een belangrijke vraag. Ik gebruik mango’s van wigen boom, die nogal in gewicht variëren. Met de maat 2 mango’s kan ik dus niet zoveel.
Hoeveel gram mangovruchtvlees hebben jullie voor dit recept gebruikt?
Dankjewel voor je reactie.
Hi Roelien,
zo nauw komt het maken van de chutneys ook weer niet hoor.
En mijn mango's komen van de boer, dus zijn ook niet altijd consistent in groote of rijpheid (waardoor ik ook minder gewicht overhou.
Dus hou over het algemeen 2 stuks aan, maar je kan altijd wat minder gebruiken als je het teveel vind. Zolang de smaak maar goed is, toch?
Heel veel kookplezier!
De gember (4 cm) komt als ingrediënt niet meer voor n de tomatenchutney, ik ga hem vandaag dan maar zonder maken. Is dit een copy/paste foutje met de ingrediënten?
@Nicole: in de tekst staat " Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.", dus wordt de gember wel degelijk gebruikt.