Dankzij de spraakmakende schelpenvorm zijn madeleines direct te herkennen. Maar wist je dat je madeleines heel eenvoudig zelf kunt maken? De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard al in huis liggen.
Dit recept voor zelf madeleines maken komt uit het ‘Tarte Tatin‘ kookboek van Ginette Mathiot. Deze Franse kookbijbel bevat de meest verfijnde bakrecepten uit Frankrijk. En waarom zou sleutelen aan een perfect recept? Je hebt niet veel ingrediënten of handelingen nodig om madeleines te maken, slechts de basics, zoals bloem, eieren en suiker, maar je kunt natuurlijk niet zonder een madeleines bakvorm. En houdt er rekening mee dat het beslag 2 uur dient te koelen. Ideaal om voor te bereiden voor je dinerparty en enkel de madeleines nog afbakken zodra je koffie toe gaat serveren 🙂
Ook al is het maken van deze madeleine gebakjes totaal niet moeilijk, heb ik toch wat tips voor je. Veel mensen denken dat de schelpvorm het belangrijkste uiterlijk is van madelaines, maar de uitpuilende ‘buik’ die aan de bovenkant van je gebakje ontstaat is minstens net zo belangrijk. Hoe meer buik, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk om je madeleines niet te lang, te bruin of te warm te bakken, want dan worden ze vrij droog. Hou je oven dus goed in de gaten. De ideale madeleine is nog een beetje plakkerig op de buik, net zoals bij een goede cake het geval is.
+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL
Dankzij de spraakmakende schelpenvorm zijn madeleines direct te herkennen. Maar wist je dat je madeleines heel eenvoudig zelf kunt maken? De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard al in huis liggen.
Extra:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
*In het officiële patissier recept van Ginette wordt geen bakpoeder gebruikt. Je kunt dit zeker naar wens zelf nog toevoegen. De madeleines worden dan namelijk iets meer luchtiger van textuur.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze madeleines wilt gaan maken!
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Mijn eerste Madeleines op basis van jouw recept gemaakt, eerste 12 goed gelukt, zelfs een aantal buiken, resterend beslag 2 dagen in koelkast bewaard. Bij 2e baksel géén bloem in bakvorm (Creuset) gedaan uitsluitend boter. Die kwamen prima los uit de vorm en waren mooier van vorm én allemaal een dikke buik. Dank voor je recept en je leuke presentatie in de video!
Supergoed om te horen en bedankt voor het extra uitproberen en doorgeven!
Super lekker en goed gelukt.
Echt een aanrader. In mijn oven krap 8 minuten.