Afgelopen week plaatste ik al het recept voor klassieke witte asperges bereiden. Vaak wordt hier de gesmolten botersaus bij geserveerd, maar ik maakte er Hollandaise saus bij.

Dit is een tongprikkelende en lichtzure gebonden saus, met eieren en gesmolten boter als basis. En samen met een fris zuurtje, is Hollandaise saus het ideale gezelschap voor bij witte asperges.

Wat is Hollandaise saus?

Mayonaise heb je vast wel eens vaker gegeten. En wellicht wist je dit al (en anders heb je nu weer wat geleerd…) maar mayonaise is eigenlijk niet meer als opgeklopte eierdooier met (olijf)olie. En Hollandaise saus lijkt hier dan ook heel veel op, alleen wordt de olie vervangen door gesmolten boter.  En.. wordt de Hollandaise saus ook deels verwarmd, waardoor hij na bereiding ook niet lang te bewaren is. Het is dan ook echt een saus die je last-minute bereidt, terwijl je de asperges aan het garen bent.

Bij de klassieke Hollandaise saus dien je allereerst een ‘gastrique’  te maken, waarbij je azijn, sjalotten en kruiden inkookt en dit toevoegd aan je ei-boter mengsel. En vervolgende dien je de eieren ook au-bain-maire op te kloppen. Maar dit gaat mij als eindstapje gewoonweg te lang duren. Toen zag ik  bij Koken met Karin een handig filmpje voorbij komen, waarbij de Hollandaise saus deels verwarmd wordt, maar er eigenlijk ook een beetje gesjoemeld wordt met de bereiding. Neemt niet weg dat het gelukt is en je dus in een mum van tijd een snelle en nog warme, Hollandaise saus op tafel kunt zetten.

Recept Hollandaise saus:

(saus/bijgerecht – voor 1 klein kommetje)

Ingrediënten:

  • 2 grote eierdooiers (L),
  • 1 eetlepel vers citroensap,
  • 1 eetlepel witte wijn azijn,
  • 100 gram roomboter,
  • zout & peper.

Extra:

  • blender of hoge kan met staafmixer, (keukenmachine is net wat te ruim),
  • steelpannetje.

Bereidingstijd: 5 minuten

Bereidingswijze:

  1. Klop de eigeel in de blender en voeg hier een beetje zout & peper aan toe.
  2. Verhit ondertussen het citroensap en de azijn in het steelpannetje op middelmatig vuur. Houdt goed in de gaten totdat het gaat bruisen.  (Maar niet verbranden!)
  3. Giet het hete mengsel van citroen en azijn voorzichtig in de blender, terwijl deze draait. Zet daarna de blender even uit.
  4. Laat vervolgens de boter smelten in de steelpan, op laag vuur.
  5. Zet de blender weer aan en voeg de boter toe aan het mengsel. BELANGRIJK: Begin eerst met indruppelen van de boter en vervolgens ga je over naar een dun straaltje bijgieten. Zo kunnen de losse componenten van de Hollandaise saus rustig emulgeren met elkaar.  Zet de blender uit, giet de saus over in een sauskommetje en serveer direct.

TIP: Deze saus dus echt als laatste stap in je kookprocess bereiden, want als je hem opnieuw opwarmt, gaat hij schiften!

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

(Bron recept: Kokenmetkarin.nl)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Deze saus lijkt mij erg lekker, ik ben dol op asperges en vind een sausje erbij altijd wel lekker!

  • je kunt de hollandaise stabiliseren door er als de saus klaar is, stijf geklopt eiwit aan toe te voegen. je kunt hem dan ook weer opwarmen.

  • Mijn docent van de koksopleiding zal er niet vrolijk van worden ;) Maar ik wel, zojuist gemaakt en gegeten bij asperges, erg lekker en makkelijk te maken! Ik sla het recept op voor een volgende keer.

  • Dit is de lekkerste hollandaisesaus en makkelijk te maken. Bij de asperges bak ik trouwens nog heel even de ham aan. Maakt het helemaal zalig.

  • Wat een makkelijk en vooral lekker recept.
    Inderdaad in 5 minuten gemaakt en heerlijk bij de asperges.

    Bedankt!

  • Perfect voor bij de asperges met ham en een gepocheerd ei! Niet moeilijk te maken had het met een staafmixer in een blenderbeker gedaan!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago