Tijdens een herfstwandeling in het bos met de kids begon mijn dochter kastanjes te rapen. De vraag was natuurlijk wat dit was. De kastanje bomen droppen hun vruchten in de herfst en de stekelige bolletjes vragen zeker de aandacht. Het is voor mij alweer even geleden dat ik gepofte kastanjes at, dus waarom niet zelf aan de slag gaan met gepofte kastanjes maken in de oven?
Jazeker, maar helaas zijn ze niet allemaal eetbaar. Er zijn namelijk twee verschillende soorten kastanjes maar gelukkig wel duidelijk van elkaar te onderscheiden. Je hebt de zogehete tamme kastanje die je kunt eten en die een beetje zoet van smaak zijn. Maar je hebt ook een wilde kastanje soort die je beter niet kunt eten. Die zijn namelijk erg bitter van smaak en je kunt er zelfs buikpijn van krijgen.
Het verschil tussen de twee kastanjesoorten zit hem in de schil van de vrucht. De tamme kastanje herken je aan de zeer lange en dunne stekels. De wilde kastanje heeft juist zeer korte en dikke punten. Maar ook als de schil verwijderd is, kun je nog steeds de verschillen zien. Tamme kastanjes zijn namelijk niet helemaal rond – met meestal een vlakke of zelf holle zijde – en aan de bovenkant heb je een klein puntje. De wilde kastanjes – ook wel paardenkastanjes genoemd zijn juist weer helemaal egaal rond.
Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:
Op het Youtube kanaal van Jamie Oliver staat een heel makkelijk video voor zelf gepofte kastanjes maken in de oven. Maar je kunt ook naar de receptkaart hieronder scrollen voor een uitgeschreven en uit te printen recept. Veel plezier met kastanjes poffen!
Tijdens een herfstwandeling in het bos kon je vast een tas vol tamme kastanjes rapen. Eenmaal thuis kun je gepofte kastanjes in de oven maken. Een heerlijke en nootachtige snack die ik het liefste eet met een beetje boter, zeezout en peper. Maar eenmaal gepoft kun je de kastanjes ook gebruiken in diverse bakrecepten.
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Je kunt bovenstaande bereidingswijze ook gebruiken voor het poffen van kastanjes in de Airfryer (ca 15-20 minuten op 200 graden). Maar je kunt de kastanjes ook poffen in een ovenschaal of rechtstreeks op het rooster in een hete barbecue.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met gepofte kastanjes maken in de oven. Eet smakelijk alvast!
Bron foto’s: foto 1
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…