Tijdens een herfstwandeling in het bos met de kids begon mijn dochter kastanjes te rapen. De vraag was natuurlijk wat dit was. De kastanje bomen droppen hun vruchten in de herfst en de stekelige bolletjes vragen zeker de aandacht. Het is voor mij alweer even geleden dat ik gepofte kastanjes at, dus waarom niet zelf aan de slag gaan met gepofte kastanjes maken in de oven?

Kun je kastanjes eten?

Jazeker, maar helaas zijn ze niet allemaal eetbaar. Er zijn namelijk twee verschillende soorten kastanjes maar gelukkig wel duidelijk van elkaar te onderscheiden. Je hebt de zogehete tamme kastanje die je kunt eten en die een beetje zoet van smaak zijn. Maar je hebt ook een wilde kastanje soort die je beter niet kunt eten. Die zijn namelijk erg bitter van smaak en je kunt er zelfs buikpijn van krijgen.

Tamme kastanjes v.s. Wilde kastanjes

Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes

Het verschil tussen de twee kastanjesoorten zit hem in de schil van de vrucht. De tamme kastanje herken je aan de zeer lange en dunne stekels. De wilde kastanje heeft juist zeer korte en dikke punten. Maar ook als de schil verwijderd is, kun je nog steeds de verschillen zien. Tamme kastanjes zijn namelijk niet helemaal rond – met meestal een vlakke of zelf holle zijde – en aan de bovenkant heb je een klein puntje. De wilde kastanjes – ook wel paardenkastanjes genoemd zijn juist weer helemaal egaal rond.

Recepten met gepofte kastanjes:

Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:


Recept Video: gepofte kastanjes maken in de oven:

Op het Youtube kanaal van Jamie Oliver staat een heel makkelijk video voor zelf gepofte kastanjes maken in de oven. Maar je kunt ook naar de receptkaart hieronder scrollen voor een uitgeschreven en uit te printen recept. Veel plezier met kastanjes poffen!



Print

Recept: Gepofte kastanjes maken (in de oven)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een herfstwandeling in het bos kon je vast een tas vol tamme kastanjes rapen. Eenmaal thuis kun je gepofte kastanjes in de oven maken. Een heerlijke en nootachtige snack die ik het liefste eet met een beetje boter, zeezout en peper. Maar eenmaal gepoft kun je de kastanjes ook gebruiken in diverse bakrecepten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: naar wens
  • Category: Snack
  • Method: poffen
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • Tamme kastanjes (die met zeer lang stekelig jasje)
  • zout & peper, naar wens
  • Provencaalse kruidenmix (optioneel)
  • klontje boter (optioneel)

Extra:

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Verwijder de stekelige buitenkant van de kastanjes (als die er nog op zitten :-). Check vervolgens of de blote kastanjes nog ‘heel’ zijn. Dat wil zeggen: hebben ze gaten in de schil dan gooi je ze weg.
  3. Leg de kastanjes op de platte kant neer en gebruik een scherp mes om bovenop een kruis te maken. Doe je dit niet dan ‘ontploffen’ je kastanjes in plaats van te ‘poffen’. Ze zetten namelijk uit tijdens het bakken.
  4. Leg de kastanjes op de bakplaat en schuif in het midden van de oven. Pof de kastanjes gedurende 25 minuten en schep ze tussendoor 1 of 2 keer om.
  5. Als ze allemaal opengesprongen zijn haal je de plaat uit de oven. Verwijder direct de schil, want dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn. Het gaat hierbij om de harde schil en het dunne velletje tot je enkel een zachte en lichte noot overhoudt.
  6. De gepofte kastanjes kun je vervolgens direct serveren met bijvoorbeeld een zout en vers gemalen peper. Een klontje boter kan en mag ook. Of bestrooi eventueel met wat verse kruiden naar wens.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt bovenstaande bereidingswijze ook gebruiken voor het poffen van kastanjes in de Airfryer (ca 15-20 minuten op 200 graden). Maar je kunt de kastanjes ook poffen in een ovenschaal of rechtstreeks op het rooster in een hete barbecue.



BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met gepofte kastanjes maken in de oven. Eet smakelijk alvast!

Bron foto’s: foto 1

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago