Bijgerechten

Gepofte aardappel met avocado en cottage cheese

Hoe vrolijk kleurig ziet deze gepofte aardappel met avocado en cottage cheese eruit! Zet deze op tafel en je bent klaar. Mocht je willen kunnen je er nog een stukje vlees naast serveren, hoewel dit gerecht zo al voldoende voedingsstoffen bevat.

Gepofte aardappel uit de oven

Ik ben gek op de unieke smaak van gepofte aardappel en je kunt de vezelrijke schil ook goed eten zo. Let er wel op dat je enkel aardappels gaat poffen, waarvan de schil geen uitlopers, groene of rotte plekken heeft. Dit bevat namelijk een hoge concentratie solanine en dat kan in het ergste geval giftig zijn. Gepofte aardappels kun je lekker vullen met gekruide boter, crème fraîche of een yoghurt-knoflooksausje. Maar dus ook op deze manier met nootjes, kaas en groenten. Dan ben je meteen klaar.

Aardappels poffen op 3 manieren

Je kunt de aardappels op 3 manieren poffen: in de magnetron, in de oven en zelfs op de barbecue. In alle gevallen borstel je de schil eerst schoon met water en prik met een vork rondom gaatjes in de aardappel. Bij bereiding in de magnetron verwarm je ze ongeveer 10 minuten op vol vermogen, halverwege de bereidingstijd draai je ze om. Laat de aardappels nog een paar minuten nagaren buiten de magnetron voordat je ze gaat vullen.

Als je de aardappels wilt poffen in de oven of op de barbecue, dan heb je iets langer de tijd nodig. Bestrijk de aardappels dan met wat olijfolie, pak ze in in een stuk aluminiumfolie en pof ze in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in zo’n 60 minuten gaar. Op de BBQ kun je dit ook aanhouden, maar als je daar hogere temperaturen gebruikt, kun je de baktijd ook wat inkorten. Zet de gepofte aardappel dan wel op índirect vuur op de barbecue.


Print

Recept: Gepofte aardappel met avocado en cottage cheese

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2 porties 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 middelgrote tot grote aardappels
  • 1 avocado
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosui
  • Een handje rucola
  • 1 bol mozzarella
  • 150 gram cottage cheese
  • 200 gram (biologische) spekreepjes
  • 1 tl. gedroogde rozemarijn
  • 100 gram pompoenpitten
  • Evt. snuf zout en peper
  • 1 el. olijfolie

Instructions

  1. Pof de aardappel naar je eigen voorkeur of mogelijkheden in de oven of magnetron zoals hierboven beschreven. Prik in beide gevallen na de bereiding met een satéprikker in de aardappel om te kijken of de aardappel goed zacht is van binnen.
  2. Verwarm de olijfolie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekreepjes uit en voeg in de laatste minuut de rozemarijn en uitgeperste teentje knoflook toe.
  3. Schil ondertussen de avocado en schep het vruchtvlees eruit. Prak de avocado met een vork en meng in een kom met de cottage cheese. Voeg naar smaak een snuf zout en peper toe.
  4. Snij de mozzarella alvast in blokjes en de bosui in dunne ringen.
  5. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud regelmatig zodat de nootjes niet aanbranden.
  6. Zodra de gepofte aardappels klaar zijn snij je ze zo in dat je ze kunt vullen. Verdeel de rucola over de borden en leg de aardappel hierop. Schep vervolgens het avocado-cottage cheese mengsel erin. Verdeel de mozzarella, spekreepjes, bosui en pompoenpitten eroverheen. Eindig met wat verse peper.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Hmmm yum yum yum! Gepofte aardappelen is echt één van mijn favoriete gerechten voor een makkelijke maaltijd, lekker ook met cottage cheese. Thanks voor de tip! Liefs, Merel

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago