Ontbijt Recepten

Filodeegtaartjes voor de Paasbrunch (zoete en hartige variant)

Happy Easter! Voor de Paasbrunch bedacht ik deze filodeegtaartjes. Een zoete variant met honing en geitenkaas en een hartige variant met ricotta en groenten. Dit zijn echt heerlijke hapjes voor de Paasbrunch (of elk ander weekend).

Paas taartjes met filodeeg maken

Het magische ingrediënt voor deze lieve taartjes is filodeeg en natuurlijk eieren, want die horen bij Pasen. Maar als je wilt kun je ze natuurlijk ook maken met bladerdeeg. Filodeeg is wat minder vet dan bladerdeeg en wordt veel knapperiger in de oven.. Daarom zien deze filodeegtaartjes er ook letterlijk uit als een bakje.

Paastaartjes met bladerdeeg

Bladerdeeg is natuurlijk lekker luchtig maar zet uit zodra je het bakt in de oven. Hou hier rekening mee met het vullen van de bakjes, prik het deeg ook in met een vork anders lopen ze over tijdens het bakken. Maar goed, speciaal voor de bakliefhebbers dus 2 variatie recepten met Filodeegtaartjes en die gaan de show stelen tijdens Pasen!

Meer inspiratie recepten gezocht voor dit Paasweekend? Zie hier 15x Paasrecepten met eieren!


Print

Recept: Filodeegtaartjes voor de Paasbrunch (zoete en hartige variant)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens de paasdagen zullen deze kleine paas taartjes fantastisch op tafel staan. Je maakt de filodeegtaartjes met zoete of hartige vulling

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 12 taartjes 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram filodeeg
  • Boter of olie om in te vetten

 

Voor de zoete variant (6 filodeegtaartjes):

  • 2 eieren
  • 150 gram smeerbare geitenkaas
  • 1 el. honing
  • Een handje ongebrande en ongezouten pistachenoten
  • Kaneel

 

Voor de hartige variant (6 filodeegtaartjes):

  • 2 eieren
  • 150 gram cottage cheese
  • Groenten naar keuze, ik gebruikte: een kleine ui, een kwart rode paprika, 5 champignons, 8 cherrytomaten
  • Een handje geraspte kaas
  • Verse bieslook
  • Peper en zout
  • Olijfolie om te bakken

 

Benodigdheden:

  • Muffinvorm (met 12 vormpjes)

Instructions

  1. Als je filodeeg uit de vriezer gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  2. Snij voor de hartige variant de groenten in kleine stukjes. Hou 3 cherrytomaten apart en halveer deze in plaats van ze in kleine stukjes te snijden. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de fijngesneden groenten zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen.
  3. Kluts ondertussen in een kom de 2 eieren met een vork en roer de cottage cheese erdoorheen. Knip of snij de bieslook fijn en voeg dit toe, samen met een snuf zout en peper. Zet even apart.
  4. Voor de zoete variant kluts je in een andere kom de andere 2 eieren met een vork. Klop de geitenkaas erdoorheen tot een egaal mengsel. Vervolgens roer je de honing en pistachenoten erdoorheen. Hou een paar pistachenoten apart voor de garnering.
  5. Vet de muffinvorm in met wat boter of olie. Knip of snij de filodeeg in rechthoeken. Bekleed iedere vorm met 2 blaadjes filodeeg op elkaar, zo dat het een soort bakjes worden.
  6. Meng de afgekoelde groenten in de kom met de ei en cottage cheese. Vul 6 van de bakjes voor driekwart met het eimengsel. Druk als laatste de gehalveerde cherrytomaten erin en verdeel de geraspte kaas eroverheen.
  7. De overige 6 bakjes vul je voor driekwart met het zoete ei-geitenkaasmengsel. Maak deze filodeegtaartjes af met de achtergehouden pistachenootjes.
  8. Zet de muffinvorm voor 20 minuten in de oven. Zet hem iets onder het midden zodat dat randjes filodeeg niet aanbranden.
  9. Zodra de filodeegtaartjes klaar zijn strooi je de kaneel en wat honing over de zoete variant. En dan: direct serveren op die brunchtafel!

 

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago