Nagerechten

Eton Mess (Meringues met room en aardbeien)

Sommige recepten zijn echt te belachelijk makkelijk voor woorden, zo ook het recept voor de Britse Eton Mess. Het is namelijk niets minder als schuimpjes, slagroom en aardbeien. Kind kan de was doen. Of Eton Mess maken 🙂

Want wie veel van bakken houdt, heeft nog wel eens een eiwitje of 2 over… En daar maak je dan natuurlijk zelf heel gemakkelijk meringues van. Hele grote meringues kun je gebruiken om een taart van te maken, zoals bij deze Paas Pavlova met aardbeien en advocaat room. Maar van medium en kleine meringues maak je ook weer heel gemakkelijk dit typisch Britse toetje genaamd ‘Eton Mess’. Laat die zomer(koninkjes) maar komen!

Eton Mess from Eton College

In Engeland is men dol op meringues. Je ziet dan ook dikwijls bij bakkerijen hele etalages vol met felgekleurde eiwit nestjes liggen. In Nederland kom ik ze in de etalage van STACH ook dikwijls tegen en moet me dan ook aardig inhouden.  Die opgeklopte eiwitten met suiker zijn natuurlijk prima om zo uit het vuistje te eten, maar ik maak er liever Eton Mess van!  Een zomers toetje dat oorspronkelijk geserveerd werd op een zomerse cricket party op Eton College (Groot Brittannie).  Die lobbige room en zoete fruit smelt namelijk heerlijk samen met die meringues en maken een onvergetelijk dessert van! En je bereid hem eigenlijk ook heel makkelijk voor voor grote feestjes of partijen.


Print

Recept: Eton Mess (Meringues met room en aardbeien)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Nagerecht
  • Cuisine: Britse Keuken

Ingredients

  • 500 gram aardbeien,
  • 3 eetlepels suiker,
  • 500 ml slagroom,
  • 4 grote meringue nestjes ( 0f 25 kleine schuimpjes),
  • 250 ml slagroom.

Extra:

  • koekenpan,
  • hoge kan en staafmixer,
  • 4 glazen of schaaltjes.

 

Instructions

  1. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd doormidden. Verwarm zo’n 400 gram van de aardbeien met 2 eetlepels suiker in de koekenpan en bak zacht gedurende 2-3 minuten, op middelmatig vuur. Giet in de hoge kan en pureer met de staafmixer. Zet in de koelkast om af te koelen.
  2. Klop ondertussen de slagroom stijf met de overgebleven eetlepel suiker.
  3. Nu ga je de glazen of schaaltjes vullen met laagjes voor de Eton Mess: Breek wat grove stukken van de meringues en verdeel over de glazen. Schep hier 1-2 eetlepels aardbeienpuree overheen, 1-2 eetlepels slagroom en steek her en der een gehalveerde aardbei in.  Dan weer wat meringues, aardbeienpuree, slagroom etc.
  4. En vervolgens kan het uitlepelen van de Eton Mess (en uitlikken van de glazen) beginnen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

2 uur ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

3 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

5 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

1 week ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago