Nagerechten

Eton Mess (Meringues met room en aardbeien)

Sommige recepten zijn echt te belachelijk makkelijk voor woorden, zo ook het recept voor de Britse Eton Mess. Het is namelijk niets minder als schuimpjes, slagroom en aardbeien. Kind kan de was doen. Of Eton Mess maken 🙂

Want wie veel van bakken houdt, heeft nog wel eens een eiwitje of 2 over… En daar maak je dan natuurlijk zelf heel gemakkelijk meringues van. Hele grote meringues kun je gebruiken om een taart van te maken, zoals bij deze Paas Pavlova met aardbeien en advocaat room. Maar van medium en kleine meringues maak je ook weer heel gemakkelijk dit typisch Britse toetje genaamd ‘Eton Mess’. Laat die zomer(koninkjes) maar komen!

Eton Mess from Eton College

In Engeland is men dol op meringues. Je ziet dan ook dikwijls bij bakkerijen hele etalages vol met felgekleurde eiwit nestjes liggen. In Nederland kom ik ze in de etalage van STACH ook dikwijls tegen en moet me dan ook aardig inhouden.  Die opgeklopte eiwitten met suiker zijn natuurlijk prima om zo uit het vuistje te eten, maar ik maak er liever Eton Mess van!  Een zomers toetje dat oorspronkelijk geserveerd werd op een zomerse cricket party op Eton College (Groot Brittannie).  Die lobbige room en zoete fruit smelt namelijk heerlijk samen met die meringues en maken een onvergetelijk dessert van! En je bereid hem eigenlijk ook heel makkelijk voor voor grote feestjes of partijen.


Print

Recept: Eton Mess (Meringues met room en aardbeien)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Nagerecht
  • Cuisine: Britse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram aardbeien,
  • 3 eetlepels suiker,
  • 500 ml slagroom,
  • 4 grote meringue nestjes ( 0f 25 kleine schuimpjes),
  • 250 ml slagroom.

Extra:

  • koekenpan,
  • hoge kan en staafmixer,
  • 4 glazen of schaaltjes.

 

Instructions

  1. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd doormidden. Verwarm zo’n 400 gram van de aardbeien met 2 eetlepels suiker in de koekenpan en bak zacht gedurende 2-3 minuten, op middelmatig vuur. Giet in de hoge kan en pureer met de staafmixer. Zet in de koelkast om af te koelen.
  2. Klop ondertussen de slagroom stijf met de overgebleven eetlepel suiker.
  3. Nu ga je de glazen of schaaltjes vullen met laagjes voor de Eton Mess: Breek wat grove stukken van de meringues en verdeel over de glazen. Schep hier 1-2 eetlepels aardbeienpuree overheen, 1-2 eetlepels slagroom en steek her en der een gehalveerde aardbei in.  Dan weer wat meringues, aardbeienpuree, slagroom etc.
  4. En vervolgens kan het uitlepelen van de Eton Mess (en uitlikken van de glazen) beginnen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

4 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

5 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

7 dagen ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago