Hebben jullie wel eens de bekende Japanse Daifuku Mochi ‘snoepjes’ geproefd? Dat zijn kleine zachte balletjes van kleefrijst deeg met een vulling van rode bonen pasta gemaakt.

Veel geluk met Daifuku mochi

Daifuku betekent ‘veel geluk’ in het Japans en je geeft deze snoepjes dan ook tijdens ceremoniële gelegenheden. Daifuku mochi zijn kleine zachte balletjes gemaakt van kleefrijst deeg die gestoomd wordt in een (bamboe) stoompannetje. De vulling maak je traditioneel rode bonen pasta gemaakt van Japanse Adzuki bonen. Het is een bijzondere combinatie, maar ze zijn lekker zacht van textuur en niet te zoet van smaak, maar het recept is dus ook nog eens vegan en glutenvrij. Inmiddels zijn er zoveel verschillende variaties op de snoepjes, waarbij het mochi deeg bijvoorbeelde een extra smaakje of kleur krijgt. Maar ook de vulling kun je zelf aanpassen. Ik voegde er bijvoorbeelde pure (vegan) chocolade aan toe en maakte echt een soort bonbon van deze Japanse klassieker!

Nog meer Japanse recepten

Maar naar deze fijne Daifuku Mochi met chocolade heb ik nog veel meer Japanse recepten voor je op de site staan! Maak bijvoorbeeld eens ramensoep met kip! Dat wordt lekker noodles slurpen! En wat dacht je van deze streetfoof favoriet: de okonomiyaki pannenkoek? Erg leuk en lekker om te maken. Daarnaast zijn deze teriyaki tofu spiesjes een heerlijke vegan BBQ maaltijd gerecht en maak je dus ook heel eenvoudig zelf! Hou je wel van een weekje thema koken? Check dan hier een compleet JAPANS Weekmenu om van te smullen!


Print

Recept: Daifuku Mochi met chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hebben jullie wel eens de bekende Japanse Daifuku Mochi ‘snoepjes’ geproefd? Dat zijn kleine zachte balletjes van kleefrijst deeg met een vulling van rode bonen pasta gemaakt. Daifuku betekent ‘veel geluk’ in het Japans en je geeft deze snoepjes dan ook tijdens ceremoniële gelegenheden.

  • Author: afgeleid van Foodies Magazine
  • Total Time: 2 uur en 3 uur wachttijd
  • Yield: ca 20 stuks 1x
  • Category: Tussendoortje
  • Cuisine: Japanse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de bonenpasta:

  • 100 gr adzuki bonen
  • 200 ml water
  • 75 gr suiker
  • snufje zout
  • 75 gr pure chocolade (minstens 70%), in grove stukken
  • 1 el cacao poeder

Voor het mochi deeg:

  • 160 gr kleefrijst meel
  • 100 gr poedersuiker
  • 250 gr water
  • maizena (of aardappel zetmeel), om te bestuiven

Toppings:

  • wat extra pure chocolade (gesmolten of gehakt)
  • bestrooi met extra cacao poeder

Extra:

  • Foodprocessor
  • (bamboe) stoommandje
  • optioneel: ronde uitsteekvorm 5-6 cm
  • 20 papieren cupcake vormpjes

Instructions

  1. Maak als eerste de bonenpasta klaar: spoel de adzuki-bonen af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Stop in een pannetje met het water en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 90 minuten zachtjes doorkoken. Voeg eventueel nog een scheutje extra water toe om te voorkomen dat het droog kookt.
  2. Laat de bonen 30 minuten afkoelen en stop daarna de adzuki bonen inclusief kookvocht in de foodprocessor. Maal de bonen tot een gladde puree, voeg eventueel een scheutje van het kookvocht toe om smeuïger te maken.  Stop de bonenpuree terug in de kookpan en voeg de suiker en het zout toe. Verwarm op middelhoog vuur en blijf tussendoor roeren met een spatel.
  3. Stop de chocolade en cacao erbij en laat al roerende smelten. Het geheel zal in een paar minuten een beetje gaan aandikken, maar blijf voortdurend roeren en de bodem van de pan schoon schrapen met je spatel. Ga door tot je de consistentie van brownie beslag krijgt.
  4. Zet daarna het vuur uit en schep de chocolade-bonen vulling in een diep bord. Laat goed afkoelen naar kamertemperatuur. Zet daarna 3 uur in de koelkast om volledig af te koelen.
  5. Draai hier vervolgens balletjes van 1.5 cm doorsnede van en plaats deze ook weer op een bord. Bewaar in de koelkast tot je klaar bent met het mochi-deeg maken.
  6. Zeef het kleefrijst meel en de poedersuiker en meng met het water in een hittebestendig kom. Meng goed door tot je geen klontjes meer hebt, gebruik desnoods een garde hiervoor.
  7. Breng een laag water in een (stoom)pan aan de kook. Plaats het stoommandje, leg hier de kom met het mochideeg in, leg hier vervolgens een theedoek op en dek af met de deksel. Laat het deeg ca. 10 minuten stomen in het mandje.
  8. Neem de kom er uit en roer het mochi deeg stevig door met een spatel. Het deeg zal nu nog deels vochtig zijn, maar dat hoort zo. Leg de kom terug en laat het deeg nog 10-12 minuten stomen tot een vrij stevige, elastische en plakkerige massa. Roer daarna wederom even goed door.
  9. Bestuif een bakplaat royaal met maizena. Stort hier het deeg op uit, bestrooi ook de bovenkant met maizena en rol uit tot een plak van 0.5 cm dikte.
  10. Steek rondjes van 5-6 cm uit het deeg of vorm balletjes van het deeg, ter grootte van een knikker die je in je handpalm uitdrukt tot een schijfje van ca. 0.5 cm dik en 5-6 cm doorsnede. Plaats hier een balletje van de chocolade-bonenvulling op en Vouw nu het deeg voorzichtig om de vulling heen en zorg dat je steeds het deeg iets uitrekt. Druk het deeg aan de onderkant op elkaar en dicht. Belangrijk: je zult snel moeten werken voordat het deeg te stevig wordt.
  11. Leg de Daifuku mochi elk afzonderlijk in een papieren cupcake. Bestrooi de bovenkant met een beetje cacao (door een theezeefje) of wat fijngehakte chocolade. Bewaar de Daifuku mochi met chocolade in ieder geval afgedekt in de koelkast of in de vriezer (max 3 maanden). Lekker met een pot groene of jasmijn thee!

Eet smakelijk!

Notes

Heb je geen stoommandje? Dan kun je het mochi deeg tijdens stap 7 ook verwarmen in de magnetron. Plaatst 3 minuten op 400 watt in de magenetron. Haal de kom er uit en roer goed door. Zet vervolgens weer terug in de magnetron gedurende 1-2 minuten op 400 watt. Roer daarna weer goed door. Ga net zo lang door tot je een gummy achtig deeg hebt. Volg daarna de rest van het recept vanaf stap 9. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze daifuku mochi met chocolade wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago