Voorgerechten

Borrelplank met Old White geitenkaas

(Sponsored)Mijn vader en ik zijn levensgenieters. En dikwijls onder het genot van een borrelplank, vinden wij dan altijd weer even tijd om samen bij te kletsen. Hetzij op een terras in de stad, of lekker thuis, in de achtertuin met een biertje en bijvoorbeeld de nieuwe Old White geitenkaas. 

Want de oudere en rijpere kazen zijn nou eenmaal onze favorieten om met toastjes, of zo uit het vuistje van te genieten. Paps regelde deze keer het bier en ik zorgde voor heerlijke hapjes met deze Old White.

Zelf ben ik al aardig bekend met geitenkaas. Ik verkruimel het dikwijls door mijn lunchsalades en zelfs op een traditionele kaasplank mogen de jonge geitenkazen niet ontbreken. Maar dat is precies zoals ik geitenkaas ook ken: als een jonge en zachte kaas. Dus als de makers van Old Amsterdam vervolgens een lang gerijpte geitenkaas op de markt brengen, weet ik dat ik deze moet aansnijden en proeven. Het is in ieder geval een rijke geitenkaas die desondanks heel erg veel weg heeft van de herkenbare Old Amsterdam kaas. Old White leent zich dus ook uitstekend voor blokjes kaas. Maar is ook nog zacht genoeg om gewoon plakken te trekken met een kaasschaaf.

Snelle bruschettas maken

Deze oude geitenkaas kun je dus heel goed serveren op krokante bruschettas. En daarnaast nog beleggen met veel lekkere combinaties. Speciaal voor deze borrelplank met Old White gebruik ik 1 hele meergranen afbak-stokbrood. Snijd het stokbrood in 12 dikke, schuine plakken en verdeel over een ovenrooster. Kwast de bovenkant van elk plakje stokbrood in met een beetje olijfolie en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (200 hete lucht). Laat vervolgens iets afkoelen. Alle hiernavolgende recepten zijn voldoende voor een borrelplank voor 4 personen.

3x Borrelplank met Old White Geitenkaas:


Old White met tomaat en pesto:

Wat heb je nodig:

  • 4 bruschettas,
  • 4-8 plakjes Old White geitenkaas,
  • 1 eetlepel basilicum pesto,
  • 3-4 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt,
  • 2 blaadjes basilicum.

Hoe maak je het?

Besmeer de bruschettas met de pesto en verdeel hier de plakken Old White overheen. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes, evenals de basilicum. Verdeel beiden over de bruschettas. De tomaatjes zijn vol van smaak en passen goed bij het pittige karakter van de kaas. Biertip: Zorg voor een smaakvol amberkleurig biertje. Liefst geen pils of IPA, want dit zijn te tam voor deze smaken.


Old White met ham en olijf:

Wat heb je nodig:

  • 4 bruschettas,
  • 1 theelepel mosterd,
  • 4-8 plakjes Old White geitenkaas,
  • 4 plakken gerookte ham (bijv. Coburger),
  • 4 gemarineerde olijven (bijv. met peper & rozemarijn),
  • pepermolen.

Hoe maak je het?

Besmeer de bruschettas heel dunnetjes met de mosterd en verdeel hier de plakken Old White overheen. Drapeer vervolgens een plak gerookte ham op elke bruschetta en garneer met een olijf en een klein snufje versgemalen peper. Dit is een heel lekker hartig en zoutige bite.  Biertip: De kaas samen met de ham kun je ideaal combineren met een bruin bier of zelfs een Trippel. De zoutige smaken zullen in dit bier zelfs een zoete nasmaak doen onthullen.


Old White met vijgen en balsamico:

Wat heb je nodig:

  • 4 bruschettas,
  • 4-8 plakjes Old White geitenkaas,
  • 2 verse vijgen,
  • (Crema di) Balsamico.

Hoe maak je het?

Verdeel de plakken Old White over de bruschettas. Snijd de vijgen overlangs doormidden, kerf lichtjes in en plaats een halve vijg op elke bruschetta. Druppel vervolgens een beetje (Crema di) Balsamico over de vijgen en de bruschettas. Door de zoete smaken is dit de ideale afsluiter van de borrelplank. Biertip: En hier pas natuurlijk ook een ‘zoet’ bier bij, zoals een rood-fruitbier of een Kriek bier. De zoete smaken versterken elkaar immers.


Mijn vader en ik hebben in ieder geval genoten van deze borrelplank en bijpassende bierproeverij. Echt een leuke manier om onze vader-dochter dagen door te brengen. En ik ben blij dat ik hem heb kunnen verrassen met een heerlijke geitenkaas. Wat ons betreft kan de Old White vaker terugkomen tijdens de borrel en kaasplankjes.

Weet jij nog een goede tip als aanvulling voor deze Old White borrelplank? Deel het dan met ons in de comments hieronder. Ga in ieder geval voor nog meer borrel inspiratie van andere Foodbloggers naar de Facebook Pagina van Old White. Hier kun jij bijvoorbeeld ook stemmen op jouw favoriete borrelrecept.

Eet smakelijk in ieder geval!

Groetjes, Betty

Dit artikel betreft een samenwerking met Old Amsterdam. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago