Taart Recepten

Banoffee pie (banaan-karamel taart)

Een van mijn grote helden is Paula Deen. Deze prachtige dame uit Amerika maakt de heerlijkste ‘Southern Style’ gerechten, vanuit haar eigen keuken of een van haar restaurants. Haar ‘Banoffee pie‘ stond al een tijdje op mijn to-do lijst. 

Banana + Toffee Taart = Banoffee Pie

Banoffee Pie is een samenvoeging van de woorden: Banana en Toffee ( karamel) = Banoffe Pie. En in dit recept wordt gecondenseerde melk verwarmt in de oven, todat deze een soort karamelpudding vormt. Het is in ieder geval een banaan-karamel taart die je niet zo gauw meer zult kunnen vergeten.

Banoffee pie maken voor Pasen

Tijdens de paasdagen zet ik maar al te graag een mooie paas taart op tafel! Check hier dan ook 10x Taart voor Pasen recepten op een rijtje. Vrolijk, kleurrijk en bovenal heel lekker natuurlijk! Het resultaat van deze Banoffee Pie is een banaan-karamel taart die zo vol en rijk van smaak is, dat je hier zeker de show mee zult stelen tijdens Pasen. De slagroom laag is niet zo zoet en bied een goed contrast met die heerlijke zoete karamellaag! Ik heb de verhoudingen iets aan moeten passen, zodat deze taart in een 24 cm springvorm zouden passen. Dit is toch vaak een standaard maat die wij in Nederland in huis hebben.

Nog meer recepten met karamel

Kun je geen genoegen krijgen van die heerlijke karamel in de Banoffee Pie? Dan hebben wij nog meer recepten met karamel voor je! Maak dan ook eens deze chocolade-karameltaart! Of voor een Snickers taart met chocolade, fugde en pinda’s! Ook leuk: maak eens kleine gedecoreerde banoffee cupcakes! Dat wordt genieten!


Print

Recept: Banoffee Pie (banaan-karamel taart)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Banoffie Pie een overheerlijke banaan-karamel taart uit het zuiden van Amerika. Alle smaken komen samen in een verrukkelijke taart bestaande uit 3 lagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 2 hours
  • Total Time: 3 hours 45 minutes
  • Yield: 10 personen 1x
  • Category: Cake & Taart
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram digestive biscuits,
  • 175 gram boter,
  • 2 blikjes gecondenseerde melk (á 400 ml),
  • 3 grote bananen,
  • 350 ml slagroom,
  • 40 gram poedersuiker,
  • 1 theelepel vanille essence.

Extra:

  • ovenschaal 15x20 cm,
  • ovenschaal 20x30 cm,
  • springvorm 24 cm,
  • bakpapier.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht.  Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels toe.Roer goed door, en druk hier een bodem van in de springvorm. Gebruik de achterkant van een eetlepel om te verdelen en aan te drukken.Bak de bodem 5-8 minuten in de voorverwarmde oven, en laat hierna in de vorm afkoelen.
  2. Verlaag de oventemperatuur nu naar 160 graden/145 hete lucht voor de karamelvulling. Giet de gecondenseerde melk in een glazen ovenschaal (minimaal 15x20cm).Dek de schaal af met zilverfolie en plaats in een grotere schaal. Giet heet water in de grote schaal, zodat de kleine schaal voor minstens de helft onder staat.Verwarm dit 90 minuten in de oven, en laat hierna een  beetje afkoelen.
  3. Verdeel de helft van de karamelpudding over de taartbodem, en strijk glad met een spatel. Snijd de bananen in dikke plakken en verdeel over de vulling.Verdeel nu de overgebleven helft van de karamel over de bananen, en strijk wederom glad met een spatel. Laat nu goed afkoelen (dit kan ook eventueel een dag van te voren in de koelkast).
  4. Vlak voor het serveren klop je de slagroom stijf met het poedersuiker en vanille essence, en spatel dit over de bovenkant van de taart.
  5. Bewaar deze Banoffee Pie na afloop het liefst in de koelkast! Althans, als er überhaupt nog een stukje van over blijft.

Enjoy y’all! Groetjes, Betty

Notes

Wist je dat je de karamellaag ook in een pannetje kunt bereiden? Trek hier wel 2 uur kooktijd voor uiit! Check hier het recept voor zelf dulche de leche maken. Laat de blikjes iets afkoelen, open en spatel de karamel over de bodem.

(Bron recept: Foodnetwork.com)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Deze taart vorige week gemaakt. Wel met gecondenseerde kokosmelk ipv de gewone gecondenseerde melk. Mega lekker maar totaal mislukt! De gecondenseerde kokosmelk werd in de oven vloeibaar en dat werd zelfs na een uur in de vriezer niet beter...... Gegeten in een kommetje met lepel? maar de smaak was heerlijk!!
    Enig idee hoe dat kan? De gecondenseerde kokosmelk was in het blikje niet vloeibaar, toen was het een dikke creme.

  • Hoi, ik heb alles volgens je recept gedaan. Hij staat in de koelkast om morgen af te werken.
    Maar ik kom er nu achter dat bij alle banoffeetaarten de caramel veel bruiner is. En zie ook dat hij in de oven op 220 graden moet terwijl in het recept staat 160 graden.
    Durf hem morgen niet te presenteren.

    • Hi Astrid,

      je zou de eerste persoon zijn die me dan laat weten dat hij mislukt is. Ik hoop dat hij na een nachtje koelen dus alsnog helemaal naar behoeven was, dus hoor het graag van je :-)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

7 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago