Ajvar is een hemels goedje uit het voormalige Joegoslavië! Ik ben er mee opgegroeid en het wordt haast overal voor gebruikt: op brood (bijv. kaastosti!), in de soep, als toevoeging in een jus of sausje, maar ook als dip (bij o.a. Pita). Ajvar is een echte alleskunner en is standaard te vinden in elke ‘Balkan’ keuken.

Hoe maak je ajvar?

Kant-en-klaar vind je inmiddels Ajavr in de schappen bij diverse super supermarkten. Check hiervoor het Mediterrane schap of breng een bezoek aan een Marokkaanse of Turkse buurtsuper. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om zelf Ajvar te maken. Traditioneel worden  ‘gewone’ rode paprika’s gebruikt om zelf Ajvar te maken, maar ik geef zelf echter de voorkeur aan die grote zoete punt paprika’s én ik voeg een Spaanse peper toe, voor een beetje meer pit. Met dit recept maak je een kleine batch ajvar om vervolgens zelf 2-4 potjes mee te vullen.

Zorg er voor dat je steriele potten met deksel gebruikt (simpelweg even 10 minuten uitkoken in een pan met water en daarna aan de lucht laten drogen). En je kunt een dichte pot Ajvar gerust een paar weken op een koel en donker plekje bewaren. Zodra een pot eenmaal open is adviseer ik je deze in de koelkast te bewaren om vervolgens zoveel mogelijk op te smeren en te verwerken in recepten. Ajvar is wat dat betreft een ware smaakmaker. Check hier nog veel meer lekkere recepten uit de Balkan keuken!


Print

Recept: Ajvar (paprika-aubergine puree)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min.
  • Cook Time: 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 25 minuten
  • Yield: 1 liter pot 1x
  • Category: dips, sauzen etc
  • Cuisine: Balkan keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale

  • 8 grote zoete punt paprika’s (ca. 1 kilo)
  • 2 grote aubergines (ca. 1/2 kilo)
  • 1 spaanse peper
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden/160 hete lucht. Was de paprika’s, aubergines en pepertje en spreid ze uit over een bakplaat.
  2. Bak de groenten ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (ze zullen helemaal zacht worden). Laat ze hierna afkoelen en verwijder de stelen, zaadjes en eventueel de schil of velletjes. Hak de groenten in grove stukken en maal fijn in een food processor. (Mocht je food processor niet groot genoeg zijn om alles in 1 keer te vermalen, splits de groenten dan op in meerdere porties.)
  3. Verwarm ondertussen in een brede (hapjes) pan een laagje olijfolie. Pers de knoflook uit en bak deze in de olie totdat hij licht bruin begint te kleuren. Voeg de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verwarm de puree tot een kookpunt, en draai daarna het vuur laag. Laat de puree, onder regelmatig roeren, 1 uur lang stoven.
  5. Giet de warme Ajvar in gesteriliseerde potjes en schenk een dun laagje olie bovenop. Draai de deksels meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm. De potten zijn zo langer houdbaar, en bewaar op een koele, droge plek. Na opening in de koelkast bewaren.

Groetjes, Betty

(Bron foto’s:  paprika puree 1, paprika puree 2)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ah wat leuk Betty! Quinten, mijn zoon van 11 en zijn klasgenootje Yousef maken een Powerpoint presentatie, in opdracht van hun juf, over voormalig Joegoslavië en toen wij informatie zochten over traditioneel eten uit voormalig Joegoslavië, belandden we op jouw website.
    Ik heb zojuist het recept van Ajvar overgeschreven en we gaan het zeker een keer maken!
    We vragen ons nog af wat nog meer typisch eten uit voormalig Joegoslavië is. Eten zij/jullie bijvoorbeeld veel vlees?? Leuk als je hier antwoord op geeft (de presentatie is dinsdag), anders in ieder geval bedankt voor jouw leuke en handige informatie!
    Groetjes Quinten, Yousef en Brunhilde.

    • Goede morgen Brunhilde, wat leuk om te horen!
      Ik stuur jullie even een mailtje met wat meer informatie
      Groetjes,
      Betty

  • Er is een enorme variëteit aan eten uit ex-joegoslavië, o.a Cevapcici, djuvec, verschillende varianten ervan, pljeskavice,, gevulde paprika, gehakt in koolbladeren heb je ook nog en veel meer, zoek eens op youtube, Staan heel veel zaken en hoe je het klaarmaakt. Verder als je nieuwsgierig bent naar ex-Joegoslavië cultuur, mensen enz raad ik je een leuke site aan van Rudi en Marija: http://www.groetenuitsurduk.nl Heel leerrijk en informatief. Succes en groet.

  • Even een kleine toevoeging, cevapcici zijn ook zelf te maken uiteraard maar zijn ook bij de Lidl in vriesvak te koop, zelfgemaakt lekkerder, maar van de Lidl ook niet verkeerd!

  • Hi Betina,

    Grappig, jij houdt ook al van puntpaprika's in je ajvar :) Onze recepten lijken wat betreft ingrediënten en bereidingswijze wel op elkaar, maar volgens mij laat jij het goedje duidelijk langer op het vuur staan na pureren. De volgende keer ga ik jouw variant eens proberen. Verandering van spijs...

    • ja, als een deel van de familie uit het voormalige Joegoslavie komt, dan wordt de ajvar er met de paplepel ingegoten :-)

  • Hoi Betty, in welke gerechten gebruik je ajvar? Ik kom het tot nu toe vooral tegen als broodbeleg en voor bij vlees.

    Alvast bedankt, groetjes Nicole

    • Wij roeren gerust een (paar) eetlepel(s) door soepen en sauzen. Maar ik kneed ook een beetje door mijn homemade hamburgers,
      gebruik het in barbecue marinades etc.
      Je kunt er alle kanten mee op, want het is een heerlijke smaakmaker :-)

  • deze ga ik zeker maken komende week, krijg veel eters en moet voor variatie zorgen, dank voor je recepten, ik heb er al meer gedeeld

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 dag ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago