Ik ben dol op soep! Wie niet?!  Soep is snel, soep is makkelijk en soep is een goede manier om van restjes groenten af te komen. En deze Italiaanse tomatensoep is ook gewoonweg erg lekker!

Homemade Italiaanse tomatensoep

Soep past ook goed thuis in de meeste diëten en je kunt er eindeloos mee variëren.  Vandaag deel ik met jullie dit recept voor een Italiaanse tomatensoep. Zelfgemaakt is deze gewoonweg het allerlekkerst. En het heeft ook wel wat om thuis tomaten stuk voor stuk te ontvellen.  Een beetje TLC (Tender, Love & Care) noemen we dat.

Soepstengels met spek

Bij deze Italiaanse tomatensoep maak ik veelal  Grissini met spek uit de oven bij. Deze zoute soepstengels gaan hand in hand met dit tikkeltje zure tomatensoep. Het vult de smaak namelijk helemaal aan. En gewoonweg, omdat na alle regen, hagel en sneeuw van  de afgelopen maand: we allemaal wel weer verlangen naar een portie (Italiaanse) zon en warmte.

Print

Italiaanse tomatensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 750 gram (roma)tomaten,
  • 2 grote uien,
  • 2 knoflooktenen
  • 2 stengels bleekselderij,
  • 1 blikje tomatenpuree (70 ml),
  • 1 liter (kippen)bouillon,
  • 1 bakje crème fraîche (125 ml), of mascarpone (125 ml)
  • handje basilicum.

Extra: Staafmixer  (of blender)

Instructions

  1. Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en zet apart. Pel en snipper de ui en knoflookteentjes.  Schil de bleekselderij en snijd in boogjes.
  2. Verhit de olie in een (soep)pan en bak de ui, knoflook en bleekselderij al roerende zacht in 3 minuten.  Voeg de tomatenpuree en stukken tomaat toe en bak die 2 minuten mee.
  3. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet de deksel schuin op de pan en laat 20 minuten doorkoken op een middelhoog vuur.
  4. Roer de crème fraîche of mascarpone door de tomatensoep en voeg ook de basilicum toe.
  5. Pureer de Italiaanse tomatensoep met een staafmixer, en breng op smaak met zout en peper.

Buon Appetito!

Groetjes, Betty

(bron foto’s: Tomatensoep1, Tomatensoep2)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago