Heb jij ook last van wintertenen, een loopneus of kun je niet meer opwarmen tijdens deze koude herfstachtige dagen? Dan heb ik bij deze 5x recepten om zelf herfst thee te maken.

Tijdens koude en regenachtige dagen, kruip je natuurlijk het liefst op de bank met een dekentje. En verwen jezelf dan met een kopje zelfgemaakte herfst thee.

Van een paar verse ingrediënten maak je namelijk in een handomdraai een heerlijke en hartverwarmende thee. Dit zijn in ieder geval mijn 5 favorieten herfstthee.

5x Herfst thee recepten:


1._Chai Latte

Een hartverwarmende Indiase thee, met zachte zoete melk.

Zet een kop sterke Chai Massala* thee en breng eventueel op smaak met een theelepeltje suiker. Giet dit in een hoog theeglas of gebruik een latte macchiato glas. Top af met opgeschuimde (soja)melk. Roer de Chai Latte even goed door en voeg een snufje fijngemalen zwarte peper toe.

(Je kunt de Chai Massala ook vervangen door het volgende: Breng een kop water, theezakje met zwarte thee + 1 theelepel pumpkin spice kruiden aan de kook in een pannetje. Giet af door een zeefje in het theeglas.)


2. Lemon & Thyme

Citroen en water gaan heel goed samen. En deze warme variant is heerlijk op de vroege ochtend of om mee te detoxen.

Vul een theeglas met 3/4 deel gekookt water en 1/4 deel koud water. Voeg een zakje groene thee toe en laat trekken. Met een klein mesje snijd je een krul schil van een (onbespoten) citroen af. Voeg toe aan de thee en steek  1-2 takjes verse tijm in het glas.


3. Rooie Herfst Thee

Een ultiem herfst thee recept met hartverwarmende specerijen en lekker zoet van smaak.

Zet een kop Rooibos thee en roer hier een een lepeltje honing doorheen. Deze gouden combinatie maak je af door 1 steranijs aan je kop toe te voegen. Laat even een paar minuten trekken en geniet.

Rooibos thee is overigens de enige thee die geen cafeïne bevat. Dus deze Rooie Herfst is ideaal om s’avonds, voor het slapen gaan’  te drinken.


4. Cool Mint

Deze cool mint thee is een heerlijke verkwikkende thee voor in de namiddag of na het eten. De pepermunt heeft een gunstig effect op je gemoedsrust en de maag namelijk.

Vul een theeglas met 3/4 deel gekookt water en 1/4 deel koud water. Voeg een zakje groene thee toe en laat trekken. Voeg 1-2 takjes verse munt toe en roer het geheel door met een kaneelstokje. Laat een paar minuten trekken voor de meeste smaak.

Wist je dat groene thee heel bitter wordt als het water te heet is. Ideaal is om water van 80 graden te gebruiken ipv 100 graden. Daarom voeg ik altijd wat koud kraanwater toe aan mijn theeglas.


5. Winter is Coming

En tot slot een combinatie van 3 ingrediënten die mij meevoeren naar de winterse gluhwein, gemberkoek huisjes en potpourri van gedroogde sinaasappel. Ja na de herfst is de winter zeker coming.

Snijd een sinaasappel in partjes en steek 2-3 kruidnagels in een partje. Vul een theeglas met gekookt water en voeg hier twee dunne plakjes gember aan toe, samen met het partje sinaasappel. Even laten trekken en je hebt homemade gemberthee.

Deze thee is tevens een lekkere oppepper voor je weerstand. En dat kun je wel gebruiken in de maanden met een ‘ R’  er in.


Tot zo ver mijn 5 favoriete variatie recepten voor eigen gemaakte herfst thee. Welke hartverwarmende combinatie is jouw favoriet? En heb je zelf ook een lekker recept of tip, laat dan een bericht achter in de comments hieronder.

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago