Gezondheid

5 tips om te beginnen met gezonder eten

Veel mensen hebben het voornemen om gezonder te gaan eten. Dat is een bijzonder goed plan want een ongezond eetpatroon vergroot je kans op overgewicht en allerlei ziektes. Bijvoorbeeld op hartaandoeningen en diabetes type 2.

Met een gezond eetpatroon verklein je dit risico juist en zal je merken dat je jezelf energieker voelt.

Maar hoe begin je met gezonder eten? Er zijn tal van adviezen te vinden, maar we raden je aan om eerst met de basis te beginnen. En hoe je dat doet, lees je hieronder.

5x beginnen met gezonder eten

1: Voldoende water drinken

Voldoende vocht is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het heeft een positieve invloed op je stemming, energieniveau en hersenfunctie.

Probeer daarom dagelijks twee liter binnen te krijgen. Water, groene thee, kruidenthee, rooibosthee, en (groene) smoothies zijn goede keuzes.

Tips om meer water te drinken:

  • Zet een flesje water op je nachtkastje en drink deze meteen leeg zodra je wakker wordt.
  • Kies andere vaste momenten waarop je water drinkt. Bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, als je thuiskomt of als je begint met koken.
  • Gebruik een app om je waterconsumptie bij te houden en/of om jezelf eraan te herinneren.

2: Minder suiker

De hoeveelheid suiker de we binnenkrijgen is een gevaar voor onze gezondheid. Het vergroot het risico op overgewicht, insulineresistentie, diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. Ook heeft het een negatieve invloed op ons energieniveau.

Minderen met suiker is daarom een goede manier om je gezondheid te verbeteren. Producten die veel suiker bevatten zijn bijvoorbeeld:

  • Frisdrank
  • Fruitsap uit pak
  • Koek
  • Snoep
  • Gebak
  • Zoet beleg

Als je gewend bent om veel suiker te eten kan het in het begin lastig zijn om niet toe te geven aan je trek in zoetigheid. Suiker kan namelijk een verslavende werking hebben. Als je er niet aan toegeeft, zal je na verloop van tijd echter merken dat je zoete trek minder wordt.

Om het makkelijker voor jezelf te maken om suiker te laten staan, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat er voldoende gezonde alternatieven voorhanden zijn. Bijvoorbeeld nootjes, olijven of wat yoghurt.


3: Meer groentes

We eten in Nederland schrikbarend weinig groentes, terwijl deze van enorm groot belang zijn voor onze gezondheid.

Haal jij de 250 gram per dag ook niet of maar net? Zorg er dan voor dat je meer groentes binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door:

  • Bij twee maaltijden groentes te eten in plaats van alleen bij de avondmaaltijd
  • Groene smoothies te drinken
  • Groentes als tussendoortje te nemen
  • De hoeveelheid groentes in recepten te verdubbelen

4: Minder bewerkt eten

Probeer zoveel mogelijk voor puur eten te kiezen dat niet sterk bewerkt is. Bij bewerkt eten kan je bijvoorbeeld denken aan diepvriespizza, boterhamworst, zoutjes, koekjes, maaltijdmixen en kant-en-klare dressings. Een goede manier om te kijken of iets in de categorie sterk bewerkt valt, is om de ingrediëntenlijst te checken. Is deze lang en ken je een groot deel van de ingrediënten niet? Dan kan je het product beter terug in het schap zetten.

Voorbeelden van eten dat in de categorie puur en gezond valt zijn:


5: Eet bewust(er)

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: eet bewust. Denk na over wat je in je lichaam stopt en neem de tijd om te genieten van je eten. Dit levert je diverse voordelen op. Je kauwt je eten bijvoorbeeld beter, wat je spijsvertering ten goede komt.

Ook zorgt dit ervoor dat je niet onbewust te veel eet, wat wel kan gebeuren als je snel eet of als je gedachteloos eet terwijl je bezig bent.


In het kort

Goed voor je lichaam zorgen levert je veel op: een lagere risico op ziektes, een gezond gewicht en meer energie. Gebruik de tips uit dit artikel daarom om je eetpatroon en gezondheid te verbeteren.

Groeten, Charlotte (PuurFiguur.nl)


Bronnen: McCullough ML, Feskanich D, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Rimm EB, Hu FB, Spiegelman D, Hunter DJ, Colditz GA, Willett WC, Am J Clin Nutr, 2002. Fung TT, Rimm EB, Spiegelman D, Rifai N, Tofler GH, Willett WC, Hu FB, Am J Clin Nutr, 2001. Basu S, Yoffe P, Hills N, Lustig RH, PLoS One, 2013.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago