Deze Meatless Monday heb ik een heerlijke, romige lasagne met basilicum-courgettesaus op het menu staan. Deze vegetarische lasagne met courgette is een lekker alternatief op de traditionele Italiaanse lasagne met gehakt.

Vegetarische Lasagne maken

Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat ik dus nog niet eerder een recept had geplaatst op Betty’s Kitchen voor een vegetarische lasagne. Als grote liefhebber van de Italiaanse keuken maak ik regelmatig lasagne. Meestal ook vegetarisch, bijvoorbeeld met linzen, maar ik vond het nu tijd voor een alternatief. Dat werd dus deze variant met een romige basilicum-courgettesaus. En stiekem toch ook nog een kleine scheutje tomatensaus, dat hoort er toch wel bij:)

Lasagne bladeren gemaakt van linzen

Ik zie de laatste tijd steeds vaker pasta gemaakt van linzen-, boekweit- en kikkererwtenmeel in de supermarkt liggen. Dit is glutenvrij, vezel- en eiwitrijk en daarmee een gezond alternatief voor ‘gewone’ lasagnebladen. In dit gerecht gebruikte ik groene linzen lasagnebladeren en dat was bijna niet te onderscheiden van traditionele bladeren. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze kikkererwtenpasta met paprika-courgette pesto, dat was ook een aanrader! Maar goed, met dit glutenvrije en groenterijke alternatief, is de toon wel gezet voor een vegetarische lasagne.

Print

Vegetarische lasagne met courgette

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 courgettes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 witte uien
  • 12 grote lasagnebladen
  • 200 ml. crème fraîche
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram geraspte Grana Padano kaas
  • 150 ml. tomatensaus
  • 50 gram hazelnoten
  • 1 groentebouillonblokje
  • Een flinke hand verse basilicum
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een ruime ovenschaal alvast in met olijfolie.
  2. Snij de courgettes in blokjes en versnipper de ui. Pers de knoflook alvast uit. Giet zo’n 2 el. olijfolie in een hapjespan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de ui en courgette toe en bak de groenten totdat ze lichtbruin kleuren. Roer op het laatst ook de knoflook erdoorheen.
  3. Meng in een kom de crème fraîche met 200 ml. koud water, de (verkruimelde) geitenkaas, de verse basilicumblaadjes, een flinke snuf peper en zout en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de gebakken groenten toe en mix het mengel. Zorg dat er nog een beetje bite in zit, dus mix het niet helemaal tot een egale saus.
  4. Giet een laagje (1/4) courgettesaus in de ovenschaal en plaats er 4 lasagnebladen op. Bedek dit laagje bladeren met de helft van de tomatensaus. Herhaal dit nog eens en plaats de bovenste laag lasagnebladen. Verdeel het laatste beetje courgettesaus eroverheen. Strooi de geraspte Grana Padano over de saus en als laatste de hazelnootjes.
  5. Plaats de vegetarische lasagne voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou de lasagne tijdens de oventijd in de gaten, als de kaas of hazelnootjes te donker gaan kleuren plaats je de lasagne iets lager.
  6. Laat de vegetarische lasagne, voordat je hem serveert, een paar minuutjes afkoelen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda  

Notes

Bewaartip: dit is een ideaal gerecht om goed afgedekt in de koelkast te bewaren en enkele dagen erna op te warmen. Ben je lekker snel klaar:)

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Noten Granola met kokos (video)

Ben je nog op zoek naar een glutenvrij, graanvrij of lowcarbs alternatief voor muesli? Maak…

4 dagen ago

Mediterraanse Traybake met Orzo en Worst

Wil je het zelf lekker makkelijk maken voor het diner? Een pasta maaltiBen jij al…

6 dagen ago

Vegetarische pizza quesadillas

Deze vegetarische pizza quesadillas wil je proeven, Meatless Monday of niet! Heel gezond zijn ze niet, want…

1 week ago

Deense aardappelsalade met makreel

Op zoek naar een lekker recept met gerookte makreel? Met deze voorgegaarde vissoort zet je…

2 weken ago

10x Recepten met Kokos (zoet en hartig)

Het is vandaag 2 September, de dag van de Kokosnoot (World Coconut Day)! En dat…

2 weken ago

Gegrilde little gem met Gorgonzola en zomerfruit

Het klinkt misschien een beetje gek maar gegrilde sla is super lekker! Deze gegrilde little…

2 weken ago