Schuif jij vanavond ook deze heerlijk geurende vegetarische enchiladas in de oven? Een vullende vegetarische maaltijd die je in gedachten even naar warme oorden brengt.

Zelf vegetarische enchiladas maken

Laatst at ik in een Mexicaans restaurant en werd ik weer enorm geïnspireerd voor nieuwe recepten. De Mexicaanse keuken leent zich namelijk zo goed voor vegetarische gerechten, omdat de gerechten vaak bonen en kaas bevatten. Twee graag geziene vervangers of aanvullingen in vegetarische recepten. Ik dook daarna dan ook meteen de keuken in om onder andere deze vegetarische enchiladas te maken.

Verschillende gerechten uit de Mexicaanse keuken

Taco’s, burrito’s, enchilada’s, fajita’s… dat is toch allemaal hetzelfde hoor ik je denken? Zeker niet! Al die gerechten hebben niet voor niets een eigen naam gekregen en dat heeft verschillende redenen. Bijvoorbeeld het deeg dat wordt gebruikt: een enchilada maak je bijvoorbeeld met maismeel en een burrito met bloem. Maar ook de vulling, bereidingswijze en zelfs ‘vouw-wijze’ kan per gerecht verschillen. Is dit namelijk dubbel geklapt, gevouwen of opgerold? En zo wordt een enchilada bijvoorbeeld opgerold, overgoten met pittige tomatensaus en verder in de oven bereid, terwijl je een burrito vult met ingrediënten rechtstreeks gebakken uit de pan en daarna oprolt.

Nog meer Mexicaanse recepten

Deze vegetarische enchilada’s benaderen zo goed mogelijk de originele Mexicaanse klassieker. Namelijk overgoten met pittige tomatensaus en geraspte kaas, bereid in de oven én met maistortilla’s. Wist je dat wij hier in Betty’s Kitchen allemaal grote fan zijn van de Mexicaanse keuken? Check hier dan ook nog meer Mexicaanse recepten.

Print

Recept: Vegetarische enchiladas recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 4 reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Mexicaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 5 maistortilla’s
  • een halve groene paprika
  • 150 gram gare, rode kidneybonen
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 70 gram mais
  • 1 tomaat
  • 125 ml. tomatenblokjes
  • 125 ml. crème fraîche
  • 30 gram geraspte cheddar kaas
  • 1.5 tl. paprikapoeder
  • 1.5 tl. cayennepoeder
  • 1.5 tl. gemalen komijnzaad
  • Olijfolie om te bakken en in te vetten
  • Peper en zout

Instructions

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en zet nog even apart.
  • Snij de paprika, rode ui, knoflook en tomaat heel fijn. Verwarm wat olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui tot hij glazig is en schep vervolgens ook de  kidneybonen, paprika, mais, tomaat en knoflook erdoorheen. Bak een paar minuten op middelhoog vuur. Roer het paprikapoeder, cayennepoeder en komijnzaad door elkaar. Voeg hiervan 1 eetlepel toe aan de pan en bak nog even mee.
  • Leg ondertussen de maistortilla’s op het aanrecht en verdeel de crème fraîche eroverheen. Schep het groentemengsel in een rechte lijn erop. Rol de tortilla op, leg voorzichtig in de ingevette ovenschaal en zet eventueel vast met kleine satéprikkers. Herhaal dit voor de overige tortilla’s.
  • Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer tot een egaal geheel. Roer er vervolgens de overgebleven halve eetlepel van het paprikapoeder, komijnzaad en cayennepoeder mix doorheen. Samen met 1 teentje knoflook en peper en zout (naar eigen smaak).
  • Giet de tomatensaus over de tortilla’s in de ovenschaal. Verdeel ook de geraspte cheddar kaas eroverheen.
  • Plaats de vegetarische enchiladas voor 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Na de oventijd zijn ze direct klaar om te serveren.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Een paar jaar geleden ben ik begonnen met koken en kwam al snel in contact met Betty’s kitchen. Daar ik een onervaren kok ben doe ik alles eerst voorbereiden en lees ik letterlijk wat er gedaan moet worden. Over het algemeen gaat dat goed. Zo ook met het vegetarische enchalade recept. Alles klaar gezet, alles volgens de punten 1 t/m 6 opgevolgd. Wat blijkt nu houdt ik mais en bonen over????

    Erg jammer dat de uitleg niet compleet is.

    • Goede middag Leo,

      dank je wel voor je bericht, en inmiddels hebben we in het recept duidelijk aangegeven wanneer de mais toegevoegd dient te worden.
      Excuses voor het ongemak, maar hoop dat je er desondanks toch lekker van genoten hebt.

      Groetjes, Betina

      • Ik ben volgens het recept aan de slag gegaan. Aangezien ik weinig ervaring heb met koken met cayennepeper, heb ik volgens het recept 1 El. Cayennepeper toegevoegd... Stom stom stom...
        Wellicht goed om de 1 El. Uit de beschrijving te halen? Dan maakt de volgende in eenzelfde situatie niet dezelfde fout.
        Verder erg lekker 😋 (wat ik ervan proef)

        • Hi Claire,
          sorry, maar in ons recept staat slechts 1,5 tl cayennepeper, dat staat gelijk aan een halve eetlepel.
          Denk dat een dubbele hoeveelheid echt veel te heftig is, dus hou de volgende keer gewoon het recept aan of laat de cayennepeper simpelweg achterwege.
          Eet smakelijk!

  • Sorry Betina, maar Claire heeft toch gelijk. In de ingrediëntenlijst staat weliswaar 1.5 theelepel, maar in de beschrijving wordt gesproken over 1 el en vervolgens 0.5 el van de kruiden..

    • Hi Debbie, ik begrijp wat je bedoeld, dus ik zal er even bij vermelden dat je de 3x 1.5 theelepels aan kruiden samen dient te mixen voor totaal 1.5 eetlepel kruidenmelange. Het recept is dan wat duidelijker.

  • Recept beviel erg goed. Aanrader. Daar ik van pittig houd zelf nog verse rode peper toegevoegd.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago