Overige

Typisch Denemarken: Zachte smeerbare Lurpak

(Sponsored) – Het leven heeft soms een beetje glans nodig. En voor de foodies onder ons betekent dat een likje boter op het brood, door de puree of over het vlees. En dan het liefst een 100% natuurlijk boter product. Omdat ik graag ga proeven bij onze buurlanden, neem ik jullie deze keer mee naar de keuken van Denemarken en test ik het vooraanstaande Deense botermerk: Lurpak

Onze Deense buren weten het al lang: boter is lekker. Ik heb mijn Deense collega wel eens brood zien eten met enkel boter er op. Meer boter dan brood zelfs… En dat was gewoon omdat ze dat lekker vond. En zeg nou zelf: jij kan in een restaurant toch ook niet van het brood en (kruiden)boter afblijven?

Wat is Lurpak boter?

Lurpak is in de eerste instantie een roomboter die al ruim 100 jaar, naar Deens recept, wordt vervaardigd. Er is maar liefst 20 liter verse melk benodigd om 1 kilogram Lurpak roomboter te maken. De boter bestaat tevens uit slechts 4 ingrediënten: De room, melkzuurbacteriën, water en zout. Het is een  100% natuurlijk product en door de traditionele bereiding heeft het zelfs een Deens keurmerk ontvangen. Lurpak is in maar liefst 3 varianten verkrijgbaar:  een blok gezouten roomboter voor bakken & braden, maar ook twee kuipjes smeerbare Lurpak in zowel gezouten als ongezouten variant.

Zachte smeerbare Lurpak

Om de Lurpak roomboter zachter en dus smeerbaarder te maken, wordt deze vermengd met raapzaadolie. Deze plantaardige olie is een natuurlijk manier om de roomboter dus zachter en minder hard van textuur te maken, terwijl je de fris, romige smaak blijft behouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld margarine, dat enkel uit plantaardige oliën bestaat en vervolgens ‘ verstevigd’ wordt door allerlei industriële toevoegingen.

In Denenmarken ontbijt men s ‘morgens graag met heerlijk (versgebakken) brood en een lik Lurpak. Deze beleg je vervolgens met plakjes kaas, zoals brie, geitenkaas of Danish BlueCheese. Maar ook diverse vleeswaren of bijvoorbeeld gerookte zalm zijn favoriet. Voor de zoete trek beleg je je boterham met een dunne plak pure chocolade en zoete broodjes met jam, oftewel echte Wienerbrød (Danish Pastries).

Tussen de middag serveert men juist (koude) vlees en/of vis met groente. Al dan niet op een plak rugbrød , oftewel roggebrood. Het is traditie om hier uitgebreid te lunchen met groenten, maar met name proteïnen & vetten. Denk bijvoorbeeld aan roggebrood belegd met zalm & asperges. Maar ook avocado & zachtgekookt eitje, of juist plakjes (warm) vlees & tomaat. Dit smørrebrød is typisch Deens, maar ook hier ontbreekt de boter natuurlijk niet, want dit zorgt juist voor een smeuïg, samenhangend hapje.

Koken en bakken met Lurpak

De roomboter van Lurpak is niet alleen geschikt voor op brood, want je kunt er ook heerlijk mee koken en bakken. Doordat de Lurpak roomboter traditioneel gekarnd wordt, bevat deze minder vocht en spat daardoor ook minder. Ideaal dus om een biefstukje aan te braden, maar ook voor het bakken van je champignons of andere groente. Een likje boter maakt het leven nou net even iets mooier en lekkerder.

Voor het geval je dit weekend aan je Deense ontbijttafel wilt aanschuiven: Lurpak boter is helaas niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Je vind hem in ieder geval bestellen via ah.nl of kijk even in de winkels.

Ik  kan mij in ieder geval geen boterhammen zonder boter meer voorstellen. Det smager godt! Hoe zit dat met jullie? Smeren jullie ook het liefst overal boter op?

Groetjes,
Betty

Dit is een gesponsord artikel. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat handig dat je er mee kunt bakken, maar dat je het ook op je brood kunt doen. Klinkt heel goed deze boter!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago