Deze week krijgt de blog een beetje een ‘Fries’  tintje. Afgelopen maand ging ik namelijk op persreis naar Leeuwarden en daar konden jullie afgelopen week nog veel meer over teruglezen. Vandaag heb een juweeltje van een eetadresje voor jullie. Maar dan wel verborgen in de Botanische Tuin van De Kruidhof in Buitenpost.

Zoals de naam al doet vermoeden hebben we het hier over een fijne buitenplek. Het plaatsje Buitenpost ligt namelijk op ongeveer 30 minuten rijden van Leeuwarden. In de botanische tuin genaamd de Kruidhof vind je dan ook het Tuincafe waar met grote liefde en passie een keuken wordt gevoerd.

De Kruidhof in Buitenpost

Botanische Tuin de Kruidhof in Buitenpost is de grootste botanische kruidentuin van West Europa. Gelegen in het noordoosten van Friesland en op 30 minuten rijden van de stad Leeuwarden. Het is een van die plekken, waarvan je echt vanaf moet weten. Bij de Kruidhof vind je maar liefst 17 thema tuinen en er zijn totaal 2.000 plantensoorten te ondekken, bekijken, ruiken, proeven en voelen.

Tuincafe van de familie Nagelkerke

Na een dagje in de tuin kun je rustig even bijkomen in het Tuincafe van de Kruidhof. Binnen is meer dan genoeg zitplek, maar buiten op het terras zit je natuurlijk het allerlekkerst. De keuken wordt gerund door Chef-Kok Daan Nagelkerke en zijn vrouw Karin runt het Tuincafe. Hier wordt lokaal en biologisch gekookt, met al het goede dat de omgeving en de natuur te bieden heeft. Deze lunchroom is normaliter enkel open voor ontijt/brunch en lunch (tot 16.00). Maar speciaal voor gezelschappen kun je de Familie Nagelkerke ook inhuren voor diners, borrels of andere lekkere proeverijen.

Voorafgaand aan ons diner neemt Daan ons mee de kruidentuin in om meer te leren over diverse planten. En onderweg wordt dan ook het nodige geplukt voor tijdens de bereidingen.  Met een zonnebril op mijn mik geniet ik van het late zomerzonnetje, terwijl Daan in de keuken een heerlijk, puur en biologisch 6-gangen diner aan het bereiden is. En deze meneer heeft heel goed door hoe Moeder Natuur dat dan bedoeld heeft.

Eten bij de Kruidhof Tuincafe:

(Let op: deze gerechten staan niet op de standaard lunchkaart. Maar verzorgt Daan Nagelkerke dus wel voor bijv. feesten/diners/catering.)

1e Gang Kruidhof

Salade van Tomaat en Watermeloen, geserveerd met een crème van de Maggiplant.

2e Gang Kruidhof

Salade van suikermeloen, schaafijs van komkommer en de bloemetjes van Horige oftewel Komkommerkruid.

3e Gang Kruidhof

Gebakken Eekhoorntjesbrood, welke wij tijdens de wandeling in de tuin geplukt hebben.

4e Gang Kruidhof

Gebakken bloemkool met een tartaar van Zeebaars en dun gesneden Radijsjes.

5e Gang Kruidhof

Gestoofde Iberico wang, gekarameliseerde buikspek, knolselderijpuree met een beetje witte chocolade, mosterdzaadjes gegaard in appelsap, crumble van pompoenpitten, pijnboompitten. Geserveerd met wilde rijst en een jus getrokken van het Iberico varken.

6e Gang Kruidhof

Soufflé van suikerbrood, gerserveerd in een bloemenpotje.

 

  • Kleine maar fijne lunchroom gerund door chef-kok en zijn vrouw. Denk aan belegde broodjes, koffie & taart, maar ook (homemade) limonades.
  • Het gebruik van biologische streekproducten en kruiden uit de botanische tuin is een plus!
  • Het stel is ook in te huren voor diners/catering. Aanrader! want de hapjes die wij (buiten de lunchkaart) om kregen, waren fantastisch
  • De botanische tuin is ook een trouwlocatie en het tuincafe leent zich dan goed voor een diner of borrel.  Daarnaast staat de Kruidhof botanische tuin ook garant voor een middag kennis opdoen over bloemen, kruiden en planten en is het gewoonweg een mooie plek om even tot rust te komen.

 

  • Helaas is alleen de aankleding van het tuincafe niet veel bijzonders. Buiten op het terras, in het zonnetje is het echter wel goed te vertoeven.
  • Buitenpost ligt op 30 minuten rijden vanuit Leeuwarden. Niet exact centrum gebied dus.

Review:    Prijs: €      Eten: 8.0    Service: 8.0     Decor: 7.0    Totaal:  7.7

Botanische Tuin De Kruidhof – Tuincafe
Schoolstraat 29 B
9282 NE, Buitenpost
Telefoon: 0511 – 541 253
www.dekruidhof.nl
Voor deze review was ik uitgenodigd door Cherrypicker en Marketing Leeuwarden, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago