Tarwegras zijn de jonge scheuten van een tarweplant. In de groeifase heeft tarwegras een unieke samenstelling van vitaminen (o.a. B vitamines en vitamine C), mineralen (o.a. calcium, zink en chroom) en fyto-nutriënten zoals chlorofyl en carotenoïden. Als je dagelijks genoeg groente en fruit eet, dan krijg je deze voedingstoffen natuurlijk ook binnen. Maar tarwegras is dan ook geen maaltijd vervanger, maar puur een aanvulling op ons dagelijks eten, net zoals multi-vitamines dat doen.
Groen plantaardig voedsel heeft een alkaliserend effect op het lichaam en draagt bij aan een goede PH waarde in ons bloed. Indien ons lichaam te ‘ zuur’ wordt gaat dat vaak gepaard met allerlei chronische kwalen. Ik heb die klachten ook gehad, en dacht dat ik hier niets aan kon doen. Maar toen ik mij ging focussen op het ‘ ontzuren’ van mijn lichaam, puur door het eten en drinken van voedingstoffen die hieraan bijdragen, gingen de meeste klachten vanzelf weer weg.
Wat tarwegras tevens zo bijzonder maakt is de aanwezige chlorofyl. Dit lijkt heel erg op de in ons lichaam aanwezige Hemaglobine, wat weer verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport. En daar waar de afvalstoffen beter en meer worden afgevoerd ben je natuurlijk aan het detoxen. Dit gebeurd met tarwegras met name in de lever en de dunne darm. De voedingstoffen die je darmkanaal passeren worden daardoor beter opgenomen, rechtstreeks in de bloedbaan. Het is daarom ook niet voor niets dat mensen dit direct aan hun darmen merken: opborrelen, winderigheid, spasmen etc. Dit hoort erbij, en is puur een teken dat je lichaam extra hard aan het werk is.
Doordat de voedingstoffen beter worden opgenomen, kan je lichaam direct aan de slag met de extra energie die het binnenkrijg. Het resultaat is dat je een energieboost krijgt, waardoor je een kopje koffie gerust achterwege kunt laten. Nog meer reden om een ‘ shotje’ tarwegras te nemen in plaats van een espresso. En laat ik er maar meteen eerlijk over zijn: Tarwegras is niet lekker! Ik zou gerust de heel dag aan koffiebonen kunnen ruiken, maar tarwegras doet mij nog het meeste denken aan gedroogde hooi en inderdaad.. gras. Na een aantal weken wordt dit al minder, maar ik blijf het vies vinden. Punt.
De ultieme plek om die energieboost volledig te benutten is natuurlijk de sportschool. Je houdt het sporten hierdoor beter en langer uit. En een ‘ schoon’ lichaam zorgt er ook voor dat de afvalstoffen en stress beter afgevoerd worden. Ik neem nu sinds een paar weken een shotje tarwegras +/- 15 minuten voor ik naar de sportschool ga, en heb sindsdien geen spierpijn meer. Ik zit boordenvol energie, kan meer gewichten heffen en zelfs na 1 uur sporten heb ik het gevoel nog wel even door te kunnen gaan. Dit zelfde effect kreeg ik voorheen alleen bij het drinken van een fles Extran of Isostar, maar die zitten weer boordenvol suikers en koolhydraten. Geef mij dus maar liever een Tarwegras shotje.
Heb jij thuis een zonnig plekje, buiten of in de vensterbank, dan kun je gerust zelf tarwegras kweken. Dit houdt dus wel in dat je regelmatig water dient te geven, en de scheuten op tijd moet afknippen. Tevens dien je een speciale tarwegras juicer aan te schaffen om hier sap van te maken.
Neem dagelijks 1 shotje van 30 ml vers geperst sap.
Dit kan dus thuis, maar ook in een van de Tarwegrassap bars of SlowJuice bars die Nederland rijk is.
Heb je geen tijd, zin of de ruimte om thuis tarwegras te kweken, dan kun je uiteraard ook tarwegras poeder kopen.
De prijzen varieren per winkel en merk, en meestal wordt er dagelijks 10-15 gram poeder aangeraden. Check altijd de verpakking voor de juiste informatie.
Neem 1- 2 keer per dag een shotje, bij voorkeur sóchtends en in de namiddag (het bekende 4 uurtje). Hiervoor roer je 2 theelepels tarwegras poeder door een klein glas met water. Direct opdrinken en eventueel je mond naspoelen met water.
Mocht je echt niet kunnen wennen aan de smaak van tarwegras, dan kun je deze ook gerust mengen door een smoothie. Zorg dat je iets ‘zoets’ toevoegd, zoals een banaan, sinaasappel of amandelmelk, want daarmee verbloem je als het ware de smaak. Gebruik dan 1 volle eetlepel tarwergraspoeder door je smoothie, en krijg in 1 klap alle voedingstoffen voor die dag binnen.
Dit was mijn review van tarwegras. En ik hoop dat jullie dit een informatief stuk vinden. Zelf ga ik zeker door met het gebruik van tarwegras shotjes, en dan neem ik die vieze smaak maar voor lief. Het is uiteraard geen vervanging van een dagelijkse portie groente, maar een aanvulling op een gezonde lifestyle. En ik voel me er top bij! Dus wat wil ik nog meer..?
Hebben jullie wel eens een tarwegras shot genomen? En wat vond je hiervan?
Groetjes,
Betty
(Bron: Tarwegras.nl, de Tuinen, PathtofatLoss, Hitchfit, Fitsugar,PureLife, WilliamsSanoma )
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Ik neem dagelijks tarwegras (flinke theelepel) door de smoothie. Een "shotje" heb ik nog niet genomen maar zal ik dit weekend gaan proberen. Ben benieuwd...
Hi Silphya,
wees gewaarschuwd want een shotje is vies. Maar het is voor mij heel gemakkelijk om een klein potje met tarwegras poeder mee te nemen voor onderweg, en dan kan ik smiddag gerust nog een shotje nemen ipv koffie.
Ik ben benieuwd wat je er van vind :-D
Groetjes,
Betty
Waarom zou je een shotje nemen als je de tarwegras ook in een smoothie kan doen of mis ik nu iets?????
Hi Joke,
dat is voor iedereen weer anders. De een geeft de voorkeur aan een tarwegras shotje, want dan ben je in 1 teug klaar. De anders doet het liever in een smoothie, en dat kan zijn om de smaak juist te verbloemen.
Allebei is mogelijk :-)
Groetjes, Betty