Vegetarische Hoofdgerechten

Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper

Zet jij voor vanavond ook deze Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper op het menu? Een lekker alternatief op de traditionele zuurkool stamppot en de rode peper zorgt voor een pittige twist!

Bijzondere twist op de ouderwetse zuurkoolstamppot

Het is vandaag weer Meatless Monday op site en dan kun je weer een overheerlijk vegetarisch recept op de site verwachten! En vandaag hebben we een hele bijzondere twist op de ouderwetse zuurkoolstamppot in petto voor jullie! Deze Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat kun je tevens naar eigen wens vegetarisch maken of juist niet. In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig namelijk vegetarische spekreepjes vinden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van reguliere magere spekreepjes.

Vegetarische Surinaamse stamppot maken

Het idee voor dit recept ontstond tijdens een avondje uit eten. Ik werd in een restaurant namelijk verrast door ‘Surinaamse zuurkool stamppot’ op de kaart en dat bleek dus een zuurkool schotel met aardappels, rijst, tomaat en pittige rode peper er door. Dat vond ik zo lekker en verrassend dat ik dat meteen ook thuis wilde uitproberen. Een heerlijke combinatie van zoute, zure en pittige smaken. Kun jij ook geen genoegen krijgen van dit soort stamppot recepten? Bij Betty’s Kitchen houden we wel van varieren en experimenteren, dus wij hebben nog veel meer lekkere stamppot recepten op de site staan!


Print

Recept: Surinaamse zuurkool stamppot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een avondje uit eten kwam ik deze Surinaamse zuurkool schotel tegen. Een lekker pittig gerecht, want het is een Surinaams zuurkool stamppot met tomaat en rode peper! Deze wil je ook een keertje proeven!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Vegetarische hoofdgerecht
  • Cuisine: Surinaamse keuken

Ingredients

  • 400 gram zuurkool
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers (indien gewenst)
  • 350 gram kruidige aardappels
  • 100 gram tomatenpuree
  • 75 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram (vegetarische) spekreepjes
  • 6 piment bolletjes
  • 3 takjes verse of 1 tl. gedroogde peterselie
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken

Instructions

  1. Schil de ui en knoflook en snij beide fijn. Was de tomaten en snij deze fijn. Ook de aardappels schil je en snij in grove stukken.
  2. Breng 2 pannen met water (en evt. wat zout) aan de kook voor de rijst en aardappels. De aardappels kook je in zo’n 20 minuten gaar, de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  3. Tijdens het koken van de rijst en aardappels kun je de zuurkool bereiden. Verwarm wat olijfolie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze totdat de ui glazig wordt. Dan schep je de tomatenpuree in de pan, roer goed door en bak 1-2 minuten mee. Voeg de tomaten en zuurkool toe, samen met 200 ml. water. Roer goed door en voeg de piment bolletjes en indien gewenst de rode pepers (in z’n geheel) toe. Zet het vuur laag en laat de zuurkool 20 min. zacht doorkoken. Tussendoor roer je regelmatig.
  4. Bak ondertussen in een koekenpan de (vegetarische) spekreepjes uit op middelhoog vuur. Als je verse peterselie hebt, knip of snij deze alvast fijn.
  5. Giet de rijst en aardappels af zodra ze gaar zijn. Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Zodra de zuurkool gaar is verwijder je de pepers en piment bolletjes. Schep de gestampte aardappels, rijst, peterselie en uitgebakken spekjes door de zuurkool. Proef en voeg naar eigen smaak nog extra zout en peper toe.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Surinaamse zuurkool stamppot wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

13 uur ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

4 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

6 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago