Scholfilet met quinoa op mediterrane wijze

Vrijdagavond is bij ons thuis: Vis-avond!  Minimaal 1 x per week probeer ik  zo goede vetten en eiwitten binnen te krijgen. Dus maak ik graag deze scholfilet met quinoa op mediterrane wijze.

Scholfilet met quinoa op mediterrane wijzeScholfilet met quinoa op mediterrane wijze

Je kunt dit recept uiteraard ook met rijst of couscous maken, maar ik kies voor een nóg gezondere en verantwoorde maaltijd, en combineer dit gerecht met quinoa. Quinoa is een glutenvrij alternatief en zit boordevol eiwitten. Het is dus ook nog eens een gezondere keuze.

Recept voor scholfilet met quinoa op Mediterrane wijze:

(Hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 zak quinoa zaden (340 gram, nature crops),
  • 900 ml (kippen)bouillon,
  • 1 grote ui,
  • 2 courgettes,
  • 1 grote rode paprika,
  • 4 eetlepels peper olie,
  • 2 knoflookteentjes (uitgeperst),
  • 2 theelepels gemalen komijn,
  • 1 theelepel gemalen paprikapoeder,
  • zout,
  • 1 zak quinoa zaden (340 gram, NatureCrops),
  • 500 gram scholfilet*,
  • 1 citroen,
  • bosje verse koriander.
(* Koop vis met het MSC Keurmerk. Deze vis is duurzaam gevangen, en er is geen blijvende schade aan het leven in en om de zee toegebracht.)

Bereidingstijd: 15 + 15 minuten

Bereidingswijze:

  1. Breng de bouillon aan de kook in een pan. Was ondertussen de quinoa in een bolzeef: onder lauwwarm stromend water roer je de zaden met je vingers een minuut door.Scholfilet met quinoa op mediterrane wijzeScholfilet met quinoa op mediterrane wijze
  2. Laat hierna uitlekken en voeg daarna de quinoa toe aan de kokende bouillon: laat exact 12 minuten doorkoken.
  3. Pel de ui, schil en was de courgette en snijd beiden in halve maantjes. Was de paprika en snijd in grove stukken. Meng de groenten in een kom, samen met de peperolie, knoflook, komijn, paprikapoeder, en breng op smaak met zout.
  4. Verwarm ondertussen een gril- of hapjespan en bak de gemarineerde groenten in 5-6 minuten zacht.
  5. Haal de groenten uit de pan en zet apart in een kom. Bak in hetzelfde bakvet de vis aan beiden zijden in 6-8 minuten gaar. Breng de vis op smaak met enkel een beetje zout.
  6. Zodra de quinoa gaar is, giet je deze af in de bolzeef en meng door de kom met het groentemengsel  Voeg hier wat fijngehakte koriander aan toe, en schep om.
  7. Snijd de citroen in 8 partjes. Serveer in een diep bord het quinoa-groentemengsel, met hierop de gebakken scholfilet en garneer met wat blaadjes koriander en de partjes citroen. Aan tafel kan men dan de citroen naar wens uitknijpen en het gerecht verder op smaak brengen.

Eet smakelijk!

ps. Mocht je geen peperolie omhanden hebben, dan kun je gewone olijfolie gebruiken. Breng alles dan wel op smaak met peper of chili flakes.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Betina, we hebben genoten van dit recept. de scholfilet hebben wij vervangen door een nijlbaarsfilet. Erg smakelijk! Hartelijke groet, Mariëlle

    • Hi Marielle,

      bedankt voor je berichtje, want dat vind ik altijd erg leuk om te horen.
      En goed dat jullie een eigen vis hebben gebruikt. Het is zo een veelzijdig product en de Mediterrane quinoa past natuurlijk bij heel veel soorten vis :-)

      • Hoe haal je het mooist het vel van een schol.
        Is oven mooier en lekkerder dan pan ?
        Bij voorbaat dank.
        Ru

        • Hallo Ru,

          ik koop mijn schol zonder vel bij de visboer. Mocht ik een hele schol op de kop kunnen tikken dan braad ik hem in zijn geheel en halen we daarna de stukken onder de huid vandaan. Lekkerder is uiteraard een kwestie van smaak. In de oven behoef je bijna geen vetten, maar in de pan kun je de schol lekker bakker in olie en boter en krijg je een compleet andere smaak.
          Varieer hier gerust mee zou ik zeggen!

  • Ha Betty,

    Vanavond heb ik de schol op mediterrane manier gemaakt. Heel lekker en simpel te maken, dankzij het goed beschreven recept.

    Ik schrijf nooit zo'n reactie, maar deze keer was het prima en ook eenvoudig te beantwoorden.

    Hartelijke groet uit Amsterdam,

    Ronald

    • Hi Ronald,

      dank je wel! En ik ben blij dat het zo lekker gesmaakt heeft!
      Enjoy

      Groetjes, Betty

Recent Posts

Thaise Kool uit de wok (met knoflook)

Kan je Thaise maaltijd wel wat extra groenten gebruiken? Maak dan eens deze Thaise Kool…

2 dagen ago

Tortellinisoep met tomaten

De Meatless Monday van vandaag is een heerlijke verse Italiaanse tortellinisoep. Geloof mij, als je dit eet en…

3 dagen ago

Burgers met chili-uien jam

Het weekend staat alweer voor de deur en ik heb een heerlijk comfort food gerecht…

6 dagen ago

Pasta ‘Datterini’ met burrata

De liefde voor pasta zit er bij mij al van jongs af aan in! Een…

1 week ago

Chinese rundvlees soep met noodles

Dit is een verrukkelijk recept voor een homemade Chinese rundvlees soep met noodles. De runderbouillon…

1 week ago

Gevulde avocado’s met quinoa (video)

We hebben een heerlijke makkelijke kookvideo voor je in petto vandaag! Schuif deze gevulde avocado's…

1 week ago