Nu we toch zo lekker bezig zijn deze week, met koken uit het nieuwe boek: Simple Pleasures van Annabel Langbein, heb ik vandaag een nieuw recept van haar. Deze ‘pissaladiere’ met courgette en feta lijkt op een plaatpizza, maar is eigenlijk gemaakt met een bodem van olijfdeeg (gistvrij!). Het recept komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk.
Vegetarische maaltijd voor 2-3 personen / voorafje voor 6-8 personen:
Maak als eerste de bodem: Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
Meng de olie en het water in een aparte kom, en giet bij de bloem
Snijd met een mes door elkaar tot het deeg begint te plakken: het moet zacht en soepel worden.
Dek het deeg af en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast, maar het liefst de hele nacht.
Rasp de courgettes op een schone theedoek.
Draai de punten in elkaar en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. (Tip! doe dit boven de gootsteen).
Verhit een koekenpan met olijfolie op matig vuur, en bak hierin de (lente)uien, knoflook en rode peper gedurende 2 minuten. Doe er de courgette, rozemarijn, tijm en citroensap bij, en breng op smaak met zout en peper.
Laat een paar minuten bakken tot de courgette nét zacht is.
Verhit de oven tot 220 graden / 200 hete lucht. Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bakplaat en verwarm de plaat alvast voor in de oven (,daar wordt de bodem krokant van).
Leg het bakpapier op een schoon werkvlak en rol het olijfoliedeeg uit tot het papier volledig bedekt is.
Vouw rondom 1 cm van het deeg om, zodat er een verhoogde rand ontstaat.
Spreid het courgette mengsel uit op de deegboden, en verdeel hier de tomaatjes over. (Tip! knijp een beetje vocht uit de tomaatjes, zodat de bodem niet klef wordt.)
Verkruimel vervolgens de feta hierover, en sprenkel de pijnboompitten er over heen.
Schuif de pissaladière met bakpapier en al op de voorverwarmde bakplaat en bak in 30 minuten goudbruin en krokant.
Garneer met gesnipperde baslicum en/of muntblaadjes en serveer hem warm of koud.
Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.
Wat lekker ziet dat er uit als ik wat tijd heb ga ik het zeker maken heb een een linkje naar jouw recept meegenomen in de "Etenstijd" http://paper.li/hprins/1362305198 van deze week
dat is altijd leuk om te horen, en bedankt voor het plaatsen van de link!
groetjes,
Betty
Wat een leuke recepten vind ik hier!
Ik ga van alles uit proberen; lijkt me heerlijk!
Hoe houd je zo'n lange detox vol als je intensief moet werken?
Ik denk dat ik van mijn graatje ga.... :-(
Bedankt voor het delen van al die heerlijkheden!
Hi Sonja,
op mijn werkdagen is het voor mij juist het beste vol te houden. Je zit in een werkritme en eet op gezette tijden.
Mijn grootste uitdaging is juist het weekend: teveel verleidingen tijdens afspraakjes met anderen :-)
View Comments
Wat lekker ziet dat er uit als ik wat tijd heb ga ik het zeker maken heb een een linkje naar jouw recept meegenomen in de "Etenstijd" http://paper.li/hprins/1362305198 van deze week
dat is altijd leuk om te horen, en bedankt voor het plaatsen van de link!
groetjes,
Betty
Wat een leuke recepten vind ik hier!
Ik ga van alles uit proberen; lijkt me heerlijk!
Hoe houd je zo'n lange detox vol als je intensief moet werken?
Ik denk dat ik van mijn graatje ga.... :-(
Bedankt voor het delen van al die heerlijkheden!
Hi Sonja,
op mijn werkdagen is het voor mij juist het beste vol te houden. Je zit in een werkritme en eet op gezette tijden.
Mijn grootste uitdaging is juist het weekend: teveel verleidingen tijdens afspraakjes met anderen :-)