Pizza Recepten

Pissaladiere met courgette en feta

Nu we toch zo lekker bezig zijn deze week, met koken uit het nieuwe boek: Simple Pleasures  van Annabel Langbein, heb ik vandaag een nieuw recept van haar. Deze ‘pissaladiere’ met courgette en feta lijkt op een plaatpizza, maar is eigenlijk gemaakt met een bodem van olijfdeeg (gistvrij!). Het recept komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk.

Vegetarische maaltijd voor 2-3 personen  /  voorafje voor 6-8 personen:

Ingrediënten olijfoliedeeg:

  • 300 gram bloem,
  • 1 theelelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 80 ml olijfolie
  • 160 ml lauw water

Ingrediènten zucchinibeleg:

  • 3-4 courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 (lente) uien, gehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt,
  • 1-2 theelepels fijngehakte rode peper
  • 1 eetlepels fijngehakte rozemarijnblaadjes (of 1 theelepel gedroogde)
  • 2 eetlepels fijngehakte tijmblaadjes (of 2 theelepels gedroogde)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel zout
  • peper uit de molen
  • 12-14 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 100 gram feta
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Handje basilicum en/of munt voor garnering

Extra: 

  • Oven
  • bakplaat met bakpapier
  • grove rasp

Bereidingstijd: 40 minuten + rusten + 30 minuten baktijd.

Bereidingswijze: 

  1. Maak als eerste de bodem: Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
  2. Meng de olie en het water in een aparte kom, en giet bij de bloem
  3. Snijd met een mes door elkaar tot het deeg begint te plakken: het moet zacht en soepel worden.
  4. Dek het deeg af en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast, maar het liefst de hele nacht.
  5. Rasp de courgettes op een schone theedoek.
  6. Draai de punten in elkaar en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. (Tip! doe dit boven de gootsteen).
  7. Verhit een koekenpan met olijfolie op matig vuur, en bak hierin de (lente)uien, knoflook en rode peper gedurende 2 minuten. Doe er de courgette, rozemarijn, tijm en citroensap bij, en breng op smaak met zout en peper.
  8. Laat een paar minuten bakken tot de courgette nét zacht is.
  9. Verhit de oven tot 220 graden / 200 hete lucht. Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bakplaat en verwarm de plaat alvast voor in de oven (,daar wordt de bodem krokant van).
  10. Leg het bakpapier op een schoon werkvlak en rol het olijfoliedeeg uit tot het papier volledig bedekt is.
  11. Vouw rondom 1 cm van het deeg om, zodat er een verhoogde rand ontstaat.
  12. Spreid het courgette mengsel uit op de deegboden, en verdeel hier de tomaatjes over. (Tip! knijp een beetje vocht uit de tomaatjes, zodat de bodem niet klef wordt.)
  13. Verkruimel vervolgens de feta hierover, en sprenkel de pijnboompitten er over heen.
  14. Schuif de pissaladière met bakpapier en al op de voorverwarmde bakplaat en bak in 30 minuten goudbruin en krokant.

Garneer met gesnipperde baslicum en/of muntblaadjes en serveer hem warm of koud.

Eet smakelijk!

(Bron recept: Annabel Langbein – Simple Pleasures)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een leuke recepten vind ik hier!
    Ik ga van alles uit proberen; lijkt me heerlijk!
    Hoe houd je zo'n lange detox vol als je intensief moet werken?
    Ik denk dat ik van mijn graatje ga.... :-(

    Bedankt voor het delen van al die heerlijkheden!

    • Hi Sonja,

      op mijn werkdagen is het voor mij juist het beste vol te houden. Je zit in een werkritme en eet op gezette tijden.
      Mijn grootste uitdaging is juist het weekend: teveel verleidingen tijdens afspraakjes met anderen :-)

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

3 dagen ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

4 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

6 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

7 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

2 weken ago