Categories: Overige

Nespresso Special Reserve Maragogype Grand Cru 2014

 

(Sponsored) – Vorige week zat ik een paar dagen in Zwitserland voor mijn andere werk. Ondertussen was Dylan in Nederland achtergebleven en mocht voor de blog een koffieproeverij van Nespresso bijwonen.

Stiekem was ik wel een beetje jaloers op hem. Want ik wilde zelf graag koffie gaan proeven met de mensen van Nespresso, en de primeur van hun nieuwe Special Reserve Maragogype Grand Cru 2014 meemaken. Gelukkig mocht hij deze nieuwe koffie meteen mee naar huis nemen, dus nu heb ik hem zelf ook kunnen ervaren. En hoe!!

Verfijnde meesterproevers

De lancering werd gehouden in het koetshuis van Huize Frankendael in Amsterdam. Er hangt een soort van nostalgie in de lucht, op deze robuuste plek, die goed past bij een koffie proeverij. Vergezeld van kleine hapjes werd er meer verteld over hoe smaak tot stand komt, en hoeveel invloed een glas (jazeker!) heeft op smaak. Het resultaat was een tafel vol met glazen en restjes koffie: een feestje waar Dylan, als grote koffieliefhebber, zich duidelijk thuis voelde. Onder de aanwezigen waren onder andere Bob Cramwinckel, van het Centrum van Smaakonderzoek. Maar ook Noël Vanwittenbergh, Sommerlier Van Het Jaar 2014 en werkzaam bij Restaurant Ciel Blue in het Okura-hotel in Amsterdam. Dan weet je wel dat je aan tafel zit met verfijnde meesterproevers!

De Maragogype koffieboon

Voor de nieuwe Special Reserve Maragogype Grand Cru wordt gebruik gemaakt van een wel hele speciale koffieboon. In 1870, nabij het Braziliaanse dorpje Maragogype vond men een ongewoon grote koffieboon. Deze zogeheten olifantenboon is namelijk tot wel anderhalf keer zo groot als een normale boon. De Maragogype koffieboon neemt alle smaken uit zijn omgeving goed op, wat weer resulteert in een rijke , veelzijdige en uitgesproken smaak. Maar de Maragogype boon is erg schaars: de oogst is klein, en koffiestruiken zijn duur in onderhoud. Dat maakt de boon tot een limited edition die het proeven waard is.

Nespresso Special Reserve Maragogype Grand Cru

Deze bijzondere koffie wordt samengesteld door de Maragogype koffieboon uit maar liefst 4 verschillende landen. En deze worden door middel van een split-roasting techniek gebrand. Zoveel moeite doet men dus om deze Grand Cru samen te stellen. De bonen uit Mexico en Nicaragua worden iets langer gebrand, omdat zo de ronde maar milde tonen naar voren te brengen. De bonen uit Colombia en Guatemala worden zeer kort gebrand om juist hun fruitachtige tonen af te geven aan de koffie. Het eindresultaat is een hele fijne en zachte espresso met een tinteling van fruit op de tong. Ik vind hem heerlijk, zeker bij het eten of toetje.

Reveal Collection by Riedel

En dan terugkomend op ons smaak- en proefvermogen: Met de komst van de Special Reserve Maragogype Grand Cru, lanceert Nespresso tevens een serie koffieglazen, ontwikkeld in samenwerking met Riedel. Deze glazenfabrikant is beter bekend van de kristallen wijnglazen die zij ontwerpen. Riedel begrijpt immers dat smaak persoonlijk is, maar het juiste glas draagt enorm bij aan de smaakbeleving. Niet alleen bij wijnen, maar ook bij koffie. De Reveal Collection komt in maar liefst 2 uitvoeringen:

  • Reveal Espresso Intense – een koffieglas dat taps toeloopt en bedoeld om de meest robuuste smaken naar voren te laten komen. Dit koffieglas is geschikt voor alle Nespresso’ Grands Cru’s vanaf smaakintensiteit 7.
  • Reveal Espresso Mild – een vol, rond koffieglas welke juist weer de fruitige en graanachtige tonen naar voren haalt. Dit koffie glas is geschikt voor alle Nespresso’ Grands Cru’s tot en met intensiteit 6. Voor de Special Reserve Maragogype Grand Cru wordt dit glas ook aanbevolen.

En het is me een beleving hoor! De koffieglazen van deze Reveal Collection zijn geschikt voor espresso’s van 40 ml. De special voet van het glas zorgt ervoor dat je glas stabiel blijft staan op tafel, maar ook onder je Nespresso machine. En het lijkt haast alsof de koffie op een podium staat door de extra verhoogde voet. Dat is nog eens een manier om je koffie in het middelpunt te zetten.

Verkrijgbaarheid Nespresso Maragogyp

De Special Reserve Maragogype Grand Cru  is vanaf vandaag te verkrijgen in de winkels en webshop van Nespresso. De prijs van deze super limited edition is € 12,=  voor een etui met 10 capsules, zolang de voorraad  strekt.

De Reveal Collection glazen zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de winkels en webshop van Nespresso. De prijs is € 28,= per set van twee glazen. Tijdens de feestdagen zal tevens een Limited Edition cadeaubox uitgebracht worden met daarin twee Mild-glazen en de special Reserve Maragogype Grand Cru. Een ideaal geschenk voor tijdens de feestdagen.

Voor nu tap ik nog een glaasje espresso voor bij mijn stukje taart. Het is immers mijn verjaardag deze week en van Nespresso heb ik twee persoonlijk gegraveerde glazen uit de Reveal Collection mogen ontvangen. Bedankt voor dit cadeau, die kan ik meteen van mijn wish-list afstrepen.

Groetjes, Betty & Dylan

Dit artikel is een samenwerking met Nespresso. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 dag ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago