Vis Recepten

Mosselpannetje – uit The Lemon Kitchen Kookboek

Als er een recept is dat heel lang op mijn to do lijst stond, dan is het wel een mosselpannetje maken! Deze dame had namelijk nog nooit mosselen gegeten en dat werd hoog tijd! Maar met een beetje hulp erbij is dit helemaal goedgekomen!

Het is mosseltijd!

Het is inmiddels alweer Juli en dan is het weer mosseltijd! Deze zomer, najaar en zelfs winter kun je gaan genieten van deze schelpdieren die gretig aftrek vinden bij hun fans. Een van hen is mijn office collega Jadis Schreuder van Thelemonkitchen.nl, die op zomerse avonden gerust een uur achter een mosselpannetje doorbrengt. Ik zelf heb jarenlang schelp- en schaaldieren gemeden ivm intolerantie, maar inmiddels mag ik weer langzaam aan gaan beginnen. En een pannetje met gestoofde mosselen stond dan ook al een tijdje op mijn lijstje om te proberen!

Over The Lemon Kitchen Kookboek

Zoals jullie wellicht weten heeft Jadis onlangs het The Lemon Kitchen kookboek uitgebracht, waarin zij haar passie voor de citroen met ons allemaal deelt. Eerder zag je al dit recept voor citroen tartelettes op de site voorbij komen en deelde zij haar recept voor Spaghetti Vongole op deze site (die overigens ook erg lekker is met deze mosselen!). Dus ik wilde graag haar recept voor een mosselpannetje maken en heel graag uitproberen. Want na een blik op de ingrediënten lijst kon dit natuurlijk alleen maar heel lekker worden. Dus besloten we maar meteen samen de recept video en het proeven ervan op te nemen! Sowieso vind je heel veel recepten met schelp- en schaaldieren terug in het boek, dus liefhebbers moeten hem gauw bestellen! Je koopt het ‘the Lemon Kitchen’ kookboek voor slechts €20,- bij o.a. Bol.com.



Receptvideo: mosselpannetje maken

+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL


Print

Recept: Mosselpannetje maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Elk jaar, in Juli, begint weer het Hollandse mosselseizoen! En zelf een mosselpannetje maken is heel eenvoudig! Stoof de mosselen met uien, pepertjes, citroen en witte wijn voor een zeer smakelijk en zomers gerecht!

  • Author: The Lemon Kitchen Kookboek
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vis
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor de dragonmayonaise:

  • 1 ei
  • 3 takjes verse dragon
  • 1 el citroensap
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Herbamare kruidenzout
  • zwarte peper

Voor de mosselen:

  • 1,5 – 2 kg mosselen
  • 2 knoflooktenen
  • 2 rode uien
  • 2 sjalotten
  • scheut olijfolie
  • ½ oranje/gele/groene peper
  • ½ rode peper
  • 1 biologische citroen (zeste en sap)
  • 100 g zeekraal
  • 5 takjes verse dragon
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 luxe stokbrood (met bijvoorbeeld noten of olijven)

Extra:

  • Extra ruime mosselpan of braadpan
  • zesteur of rasp
  • staafmixer
  • smalle hoge kan

Instructions

  1. Verwarm de oven met grill functie voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak als eerste de dragonmayonaise: vul een smalle hoge maatbeker het ei en de
    dragonblaadjes. Mix dit even stevig met de staafmixer. Voeg vervolgens het citroensap toe en daarna , terwijl je blijft mixen, druppelsgewijs de zonnebloemolie . Blijf mixen tot het geheel op een (dunne) mayonaise lijkt. Breng op smaak met wat kruidenzout en peper. Zet daarna afgedekt in de koelkast.
  3. Spoel de mosselen af met water en laat goed uitlekken. Pel de uien en sjalotten, snijd doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Verwijder de steel en zaadlijsten van de pepers en snijd ook fijn.
  4. Zet een mosselpan (of en grote ruime soeppan of braadpan) op middelhoog vuur en doe hier de olijfolie, uien, sjalotten, knoflook, pepers en 1 eetlepel citroen zeste in. Bak dit 5 minuten terwijl je geregeld rustig doorroert.
  5. Snijd ondertussen het stokbrood in dunne plakken en rooster die 8 minuten het midden van de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat daarna afkoelen op het aanrecht.
  6. Stop de mosselen in de grote pan en verdeel hier de verse dragontakjes overheen. Blus direct af met de wijn. Pers daarna een ½ citroen uit over de mosselen en top het geheel af met de zeekraal. Plaats de deksel op de pan en laat alles 10 minuten stoven op middelmatig vuur.
  7. Zet na afloop het vuur uit, Voeg 1 theelepel kruidenzout toe en hussel alles door elkaar.Serveer de mosselen in de grote pan. En schep aan tafel over in diepe borden of (kleine) mosselpannetjes.

Notes

Serveertip: Serveer je dit mosselpannetje met bijvoorbeeld frietjes dan volstaat een halve kilo mosselen per persoon en dan is dit recept voor 4 personen. Ook lekker: serveer de mosselen met pasta zoals deze  spaghetti vongole.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit mosselpannetje thuis wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

3 uur ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

1 dag ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

2 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago