Gezondheid

Tips voor meer serotonine aanmaken (het gelukshormoon)

Het is de 3e maandag van January en die wordt ook wel omschreven als ‘Blue Monday’. Heb jij ook een beetje last van een dipje vandaag? Om jezelf goed te voelen, is je manier van denken belangrijk. Bekijk je alles van de positieve kant of zie je dingen juist al snel somber in? Dit heeft een enorme invloed op hoe je jezelf voelt. Maar het is zeker niet de enige factor. Voeding speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. Dus geven we je 7 tips voor meer serotonine aanmaken, oftewel: het gelukshormoon!

Om jezelf echt fijn te voelen, heb je ook de juiste stofjes nodig. De juiste hormonen en neurotransmitters. Serotonine speelt hierbij een grote rol. In dit artikel lees je wat serotonine precies is en hoe je ervoor zorgt dat je er meer van aanmaakt, zodat je jezelf blij en energiek voelt. Dit zijn dus tips voor het aanmaken van het gelukshormoon.

Wat is serotonine?

Serotonine is zowel een hormoon als een neurotransmitter. Het is dus actief in je lichaam en in je hersenen. Het zorgt ervoor dat je jezelf gelukkig voelt. Heb je een tekort aan serotonine? Dan kan dit voor depressieve gevoelens zorgen.

Serotonine helpt niet alleen om jezelf gelukkig te voelen, het draagt ook bij aan:

  • Je motivatie en wilskracht
  • Een sterker geheugen
  • Een goede nachtrust
  • Een ontspannen gevoel
  • Het voorkomen van emotie-eten
  • Een gezond gewicht
  • Een gezond libido

Redenen genoeg dus om je aanmaak van dit stofje een boost te geven. Want wie wil dit nu niet?


7x Tips voor meer serotonine aanmaken

Je hormoonhuishouding is een complex systeem dat door allerlei factoren beïnvloed wordt. En het fijne is: deze factoren kunnen we deels zelf beïnvloeden. Met aanpassingen in je eet- en leefgewoontes kan je ervoor zorgen dat je meer serotonine aanmaakt. Onderstaande 7x tips voor meer serotonine aanmaken helpen je hierbij.

Ga naar het recept voor avocado-toast met ei

1: Eet vaker een eitje

Eieren zitten bomvol gezonde voedingsstoffen, waaronder tryptofaan. Tryptofaan is een stofje dat in je lichaam wordt omgezet naar serotonine. Het is vooral in het eigeel te vinden, dus eet dit ook zeker op. Het eigeel levert je ook meteen omega 3-vetzuren en antioxidanten. Eieren zijn daarnaast ook een zeer goede bron van proteïne, en proteïne heeft je lichaam nodig om hormonen van te ‘bouwen’ en dus ook meer serotonine aanmaken.

2: Eet kip en kalkoen

Ook kip en kalkoen zijn goede bronnen van tryptofaan en van proteïne. Daarnaast zijn ze beide rijk aan verschillende B-vitamines en mineralen.

3: Spinazie en andere donkergroene bladgroentes

Nog meer goede bronnen van tryptofaan: spinazie en andere donkergroene bladgroentes. Deze groentes leveren je ook meteen veel vezels, mineralen, vitamines en antioxidanten.

Ga naar het recept voor ontbijtcake met noten en peer

4: Neem een handje noten

Ook noten zijn een goede bron van tryptofaan. Daarnaast leveren ze je veel vezels, mineralen en gezonde vetten.

5: Geniet van de zon

In de zon maak je vitamine D aan. Deze vitamine heeft je lichaam nodig om serotonine te kunnen gebruiken. Naast de aanmaak door de zon, is vitamine D ook te vinden in vette vis en eieren. De hoeveelheden vitamine D in eten zijn echter te klein om er genoeg van binnen te krijgen. De zon is absoluut de beste bron. Kom je niet veel met je blote huid in de zon? Dan is het verstandig om een vitamine D supplement te nemen.

6: Voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan zowel de aanmaak als de afgifte van serotonine een boost geven. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende beweegt. Waarschijnlijk voel je jezelf net na een workout of een stevige wandeling al een stuk positiever.

7: Eet gezonde koolhydraten

Koolhydraatarm eten kan heel gezond zijn. Het is bijvoorbeeld een goede manier om gewicht te verliezen en je risico op diabetes type 2 te verlagen. Het is echter wel belangrijk om een bepaalde hoeveelheid koolhydraten te blijven eten. 50 gram per dag is het minimum.

Havermouttaart met RAW chocoladeroom

Deze koolhydraten heb je onder andere nodig voor serotonine aanmaken. Goede bronnen van koolhydraten zijn groentes, fruit, quinoa, havermout en boekweit.

In het kort

Om jezelf goed te voelen, heb je serotonine nodig. Je aanmaak van dit hormoon kan je voor een deel zelf beïnvloeden. Zorg ervoor dat je genoeg in de zon komt of neem een vitamine D supplement. Eet daarnaast gezonde koolhydraten en voeding die tryptofaan bevat. Bijvoorbeeld noten, kip of spinazie.

Groeten, Charlotte

www.PuurFiguur.nl


Bron: Simon N Young, J Psychiatry Neurosci, 2007.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago