De Balkan keuken bevat ook tal van vleesgerechten van de grill. Denk aan rund of lam, in de vorm van worstjes, burgers, spiesjes en meer. En die serveer je het liefst met een heerlijk platbrood genaamd Lepinja. Het deeg is vrij eenvoudig en makkelijk om zelf te maken, maar ideaal om te vullen met gegrild vlees naar keuze. Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.
Dit platbrood uit de Balkan heet lepinja, ook bekend als een somun, of zelfs als een pitabroodje. Dit broodje krijg je vaak bij diverse Street food gerechten aangeboden, maar is ook onmisbaar bij de barbecue thuis. Lepinja is een lekker groot broodje die goed kunt vullen met gegrild vlees, zoals cevapcici worstjes uit de Balkan (morgen online), maar ook met pljeskavica – de Balkan variant van de hamburger. Als je Lepinja serveert bij je Balkan gerechten dan mogen uiteraard ajvar (een paprika-aubergine puree) en Kajmak (zure room) nooit ontbreken op tafel.
Dit platbrood uit de Balkan is heel makkelijk om zelf te maken. Ik gebruik het liefst patentbloem omdat dit een fijngemalen structuur heeft, maar je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken. Uiteraard wordt er gist aan toegevoegd en water, maar ook een scheutje melk om een zachtere deegstructuur te krijgen. ER bestaan natuurlijk in heel veel verschillende landen soortgelijke broden, alleen al voor pita broodjes zijn er tal van recepten. Dit is in ieder geval het recept voor Lepinja dat ik zelf graag gebruik voor onze barbecue gerechten. Bekijk hier nog veel meer lekkere recepten voor zelf deeg en broden met gist gemaakt.
De Balkan keuken omvat ook veel vleesgerechten van de grill. En die serveer je het liefst met een heerlijke platbrood genaamd Lepinja. Ook wel somun of een pita broodje genoemd en ideaal om te vullen met gegrild vlees, gesneden uien, ajvar en zure room! Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.
Extra:
Dit super verse platbrood blijft 1-2 dagen goed. Je kunt ze dus al een avond voor je barbecue gaan maken en in een broodzak bewaren. Na 24 uur begint het echter zijn vochtigheid te verliezen en wordt droger.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Lepinja – ofwel platbrood uit de Balkan wilt gaan maken.
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…
Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…
Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…
Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…