De Balkan keuken bevat ook tal van vleesgerechten van de grill. Denk aan rund of lam, in de vorm van worstjes, burgers, spiesjes en meer. En die serveer je het liefst met een heerlijk platbrood genaamd Lepinja. Het deeg is vrij eenvoudig en makkelijk om zelf te maken, maar ideaal om te vullen met gegrild vlees naar keuze. Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.
Dit platbrood uit de Balkan heet lepinja, ook bekend als een somun, of zelfs als een pitabroodje. Dit broodje krijg je vaak bij diverse Street food gerechten aangeboden, maar is ook onmisbaar bij de barbecue thuis. Lepinja is een lekker groot broodje die goed kunt vullen met gegrild vlees, zoals cevapcici worstjes uit de Balkan (morgen online), maar ook met pljeskavica – de Balkan variant van de hamburger. Als je Lepinja serveert bij je Balkan gerechten dan mogen uiteraard ajvar (een paprika-aubergine puree) en Kajmak (zure room) nooit ontbreken op tafel.
Dit platbrood uit de Balkan is heel makkelijk om zelf te maken. Ik gebruik het liefst patentbloem omdat dit een fijngemalen structuur heeft, maar je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken. Uiteraard wordt er gist aan toegevoegd en water, maar ook een scheutje melk om een zachtere deegstructuur te krijgen. ER bestaan natuurlijk in heel veel verschillende landen soortgelijke broden, alleen al voor pita broodjes zijn er tal van recepten. Dit is in ieder geval het recept voor Lepinja dat ik zelf graag gebruik voor onze barbecue gerechten. Bekijk hier nog veel meer lekkere recepten voor zelf deeg en broden met gist gemaakt.
De Balkan keuken omvat ook veel vleesgerechten van de grill. En die serveer je het liefst met een heerlijke platbrood genaamd Lepinja. Ook wel somun of een pita broodje genoemd en ideaal om te vullen met gegrild vlees, gesneden uien, ajvar en zure room! Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.
Extra:
Dit super verse platbrood blijft 1-2 dagen goed. Je kunt ze dus al een avond voor je barbecue gaan maken en in een broodzak bewaren. Na 24 uur begint het echter zijn vochtigheid te verliezen en wordt droger.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Lepinja – ofwel platbrood uit de Balkan wilt gaan maken.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…