“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…” In het weekend van de Sinterklaasintocht maakte ik dit lekkere recept voor Kruidnoten Chai Latte, dus met een typische kruidnotensmaak. Heerlijk om te maken in de donkere dagen naar Sinterklaasavond toe, maar je hoort mij er niet over als je hem na 5 december ook nog eens maakt hoor!

Ik denk dat iedereen de Chai thee in poedervorm wel kent, maar in dit recept leg ik uit hoe je hem zelf kunt maken. Chai thee is een combinatie van kruiden, specerijen en zwarte thee. Je kunt dit mengsel laten trekken in alleen water, maar omdat er vrij sterke en kruidige ingrediënten in worden gebruikt is het juist lekker om het met melk te maken: de Chai Latte. Mocht je nu absoluut niet van melk houden, maak hem dan vooral wel met water!

Chai latte met kruidnoten

In deze Chai Latte zijn alle kruiden toegevoegd die ook worden gebruikt voor het maken van speculaaskruiden. Dus als je wat extra kruiden maakt, kun je ook lekker zelf kruidnoten bij de thee maken of deze gevulde speculaaskoeken! Als je alles vermaalt tot poeder kun je de kruiden afgesloten nog lang bewaren. Als je de kruiden ook wilt gebruiken als speculaaskruiden heb je alleen meer kaneel nodig. Voor de juiste samenstelling gebruik je dan in plaats van onderstaande verhoudingen 4 theelepels kaneel in plaats van 2. Dit is voor de Chai Latte alleen iets te veel kaneel. Voor de rest kun je dezelfde verhoudingen aanhouden.

Recept voor Kruidnoten Chai Latte:

(Voor 2 mokken Chai Latte)

Ingrediënten:

  • 2 zakjes Ceylon thee (dit is zwarte thee met een vleugje citrus)
  • 2 mokken melk (ik heb amandelmelk gebruikt, welke al licht gezoet is)
  • 2 tl. kaneel (lekkerst is een verbrokkeld stokje)
  • 1 tl. nootmuskaat (djahé)
  • 1 tl. kruidnagels
  • 0,5 tl. verse gemberblokjes
  • 0,5 tl. witte peperkorrels
  • 2 peulen kardemom (is ook ongeveer 0,5 theelepel)
  • Evt. honing

Benodigdheden:

  • Vijzel
  • Theefilters

Bereidingstijd: 20 minuten.

Bereidingswijze Kruidnoten Chai Latte:

  1. Vermaal de hele ingrediënten (de kruidnagels, peperkorrels en kardemom) in een vijzel tot ze wat gebroken zijn. Daardoor komt de smaak beter vrij.
  2. Voeg de kruidnagels, peperkorrels en kardemom samen met de thee uit de theezakjes, kaneel, nootmuskaat en verse gember in een kom en roer alles goed door elkaar. Schep het mengsel met een lepel in een theefilter.
  3. Breng de melk in een steelpan zachtjes aan de kook. Hang het theefilter erbij in de pan. Zodra de melk kookt laat je hem 10 minuten heel zachtjes doorkoken. Roer tussendoor. Mijn keuken rook op dit moment al helemaal naar kruidnoten: jammie! Zo vind ik het najaar dus helemaal niet vervelend…
  4. Na de 10 minuten haal je het filter uit de melk en schenk de Kruidnoten Chai Latte in 2 mokken. Voeg naar smaak wat honing toe.

“Wat brengt hij mij, wat brengt hij jou, wat brengt hij jou en mij? Wie zoet was: koek. Wie stout was krijgt de roe…”

Die koek kun je natuurlijk ook lekker zelf maken als je hem niet krijgt;) Kende je deze blog al met 7x Sinterklaas Recepten? De een nog lekkerder dan de ander, van ontbijt tot de heerlijkste taarten.

Geniet ervan, neem het ervan en alvast een heerlijke Sinterklaasavond gewenst!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago