Deze kleurrijke Kerst tulband cake is een mooie afsluiten van het kerstdiner. Want wie wil er nou niet een feestlijk plakje voor bij de koffie toe?

Een tulband cake voor Kerst maken

Een cake bakken kan eigenlijk voor elke gelegenheid en dus ook tijdens de Kerstdagen. Deze feestlijke tulband cake is gevuld met rozijnen en bigarreaux (kersen), waardoor het een kleurrijk spektakel wordt. Je hoeft dus niet eens een uitgebreide taart of desserts te maken voor het kerstdiner, want afsluiten met deze Kerst tulband cake is een kroontje op het diner. Maar overdag, voor bij de ontvangst met koffie is ie ook een aanrader!

nog meer zoete kerst recepten

Wij bakken er tijdens de feestdagen maar al te graag op los. Het is niet alleen heel lekker om je kerstdiner af te sluiten met wat zoets. Maar onze kerst ‘baksels’ zijn ook vaak makkelijke en prachtige gerechten om op tafel te zetten. Behalve deze kleurrijke Kerst tulband cake kun je ook genieten van Kerst koekjes, een meringue kerstkrans met kersen en chocolade, of een galette met rode appels en frangipane. Check hier in ieder geval nog meer overheerlijke kerstdesserts!


Print

Recept: Kerst Tulband Cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Een heerlijke kleurrijke cake voor de feestdagen. Zet tijdens Kerst deze Kerst Tulband Cake op tafel als dessert, voor bij de koffie. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 mins.
  • Cook Time: 1 hour.
  • Total Time: 1 hour, 15 mins.
  • Yield: 18 plakken 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

  • 250 gr boter
  • 250 gr fijne suiker
  • 1 vanillepeul, uitgeschraapt
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels melk (45 ml)
  • ½ theelepel amandelextract
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr bigarreaux
  • 100 gr rozijnen
  • 2 el bloem

Voor de topping:

  • 50 gr poedersuiker
  • 2 tl water
  • disco dip

Instructions

  1. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Beboter de binnenkant van de tulband vorm en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Een paar keer sprayen met enkel bakspray kan ook, laat dan wel even een paar minuten opdrogen.
  2. Klop de boter, suiker, vanille merg en zout zacht en romig met een handmixer, dit duurt ongeveer 10 minuten.
  3. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Giet daarna de melk erbij, samen met het amandelextract en klop nog even goed door. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
  4. Schep in een separate kom de bigarreaux en de rozijnen om met de bloem. Alles dient goed bedekt te zijn met de bloem. Schep daarna door het cake beslag. Dit voorkomt dat de rozijnen en kersen naar ‘bodem’ van de vorm zakken tijdens het bakken.
  5. Vul de tulband vorm met het beslag en bak de Kerst tulband cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur (60 minuten).
  6. Laat na het bakken de cake nog 15 minuten in de vorm afkoelen en keer daarna de vorm om op een rooster en laat de Kerst tulband cake volledig afkoelen.
  7. Voor het glazuur roer je de poedersuiker los met het water. Lepel deze meteen over de bovenkant van de Kerst tulband cake en laat eventueel wat druppels glazuur langs de buitenkant vallen. Top af met de discodip en laat eventjes opdrogen. Snijd in plakken en geniet!

Notes

TIP:  Deze Kerst tulband cake bewaar je op het aanrecht, het liefst onder een taartstolp en niet in de koelkast. De cake blijft gerust 4 dagen goed en is dus heel makkelijk voor te bereiden voor kerst. En zo kun je ook elke kerstdag genieten van een plakje.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Echt heerlijke cake. En is inderdaad drie dagen houdbaar onder de stolp. Heb twee kleine veranderingen aangebracht: 100g sukade + 100g bigar. Ipv 200g bigarreaux. En voor de zekerheid 1/4 theelepel baksoda toegevoegd, omdat ik minder geslaagde ervaringen had met vruchtencake op basis van zelfrijzend bakmeel. Gaan we zeker vaker maken! Bedankt! Groetjes John

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago