Ik heb voor  jullie een overzichtelijk  lijstje gemaakt over hoe zelf een kaasplankje samenstellen in zijn werk gaat. Er zijn immers heel veel verschillende soorten kazen verkrijgbaar.

Harde kaasjes, zachte kaasjes, geitenkaasjes, koemelkkaasjes, en ga zo maar door. En ik vind het heerlijk om de verschillende soorten te proeven en aan te snijden voor op de kaasplank. En nu Oud  & Nieuw alweer voor de deur staat, is dit het moment voor een kaasplankje samenstellen, waar je tijdens de lange avond van kan genieten met je vrienden of familie. 

How-TO Kaasplankje samenstellen:

Om te beginnen:

  • Er zijn 5 categorieën waar we kaas in kunnen onderverdelen. Kies voor het kaasplankje 1 kaas uit elke categorie en serveer deze ook in de volgorde 1 t/m 5 (van mild naar pittig dus).
  • Mocht je meer of minder soorten kaasjes aanbieden (bijv. 3 of 7 kaasjes), dan is dat natuurlijk prima, maar probeer dan wel verschillende categorieen en de volgorde aan te houden.
  • Ook binnen elke categorie is er verschil in smaak: van mild * (voor de beginnende kaaseters) tot extra pittig **** (voor de ervaren kaaseters) – die worden hieronder dus met sterretjes aangegeven.
  • Bij een borrel serveert men 150 gram kaas per persoon. En als de kaas als dessert wordt gegeten, hou dan rekening met slechts 75 gram per persoon.
  • Serveer de kaasjes altijd op kamertemperatuur. Hiervoor haal je de kaasjes 30-60 minuten voor het serveren uit de koelkast.
  • En gebruik voor elke kaas een ander mes om zo de smaken niet te vermengen.

Categorie 1:  Geiten- en Schapenkaas

Deze kaasjes hebben een hoog zuurgehalte en vooral een frisse smaak. Ze maken als het ware je smaakpapillen wakker. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bettine Blanc **
  • Geitenkaas naturel **
  • Geitenkaas oud 50+ ***
  • Pecorino ***

Tip! Voor erbij serveer je:  crackers met een smaakje, bijvoorbeeld LU oregano/zeezout vierkante toastjes, of Lavash crackers met sesamzaad.  De neutrale kaas versterkt namelijk de smaken in de cracker. Daarnaast besprenkelen met een beetje honing werkt ook goed, want dit versterkt weer de smaken in de kaas.


Categorie 2:  Wittekorstkaas

Dit zijn kaasjes met een romige structuur. Ze zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaak van de volgende kaasgroep beter blijft hangen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Chaource **
  • Brin de Paille **
  • Camembert ***
  • Boerenbrie ***

Tip! Serveer met een sneetje stokbrood om deze vaak zachte kaasjes op uit te smeren. Ook lekker met een stukje of plakje fruit: zoals appel of peer en een beetje honing en walnoten.


Categorie 3:  Halfharde en Harde kaas

Dit is een mooie overgang van de minder sterkere witte korst kaasjes naar de rode korst kaasjes die hierna volgen. De smaak van harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Enkele voorbeelden zijn:

  • Twijfelaar *
  • Zwitserse Ementhaler *
  • Cheddar (Tophat) **
  • Zwitserse Gruyere ***
  • Manchego ***
  • Zaanlander 3 jaar gerijpt ****

Tip! Voor erbij: serveer je een schepje pittige mosterd. Die doet het altijd perfect met deze typische kaasjes uit vuistje.


Categorie 4:  Rodekorstkaas

Vaak zijn dit hele smeuige en ‘lopende’ kaasjes. Perfect om te eten voorafgaande aan de blauwaderkaas. Enkele voorbeelden zijn:

  • Port Salut *
  • Le Marcaire **
  • Chaumes  **
  • Morbier ***
  • Le Rustique Petit Munster ****

Tip! Serveer met: een rode uien chutney, wat stroop of een klein trosje rode druiven. Deze zoete smaken halen de smaken in deze kazen juist naar boven.


Categorie 5:  Blauwaderkaas

Deze kaasjes hebben een hele krachtige en pittige smaak. Tevens zorgen deze ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gormas (mix van gorzonzola en mascarpone) *
  • Rochebaron **
  • Gorgonzola ***
  • Blue d’Auvergne ***
  • Roquefort ****

Tip! Voor erbij:  serveer je bijvoorbeeld geroosterde amandelen of walnoten. Deze versterken de smaken in de blauwe kaasjes. Wat ook een lekker hapje is: Prak een beetje boter door de roquefort (zodat het een soort creme wordt) en vul hier dadels mee. Heel lekker!


Ik hoop dat jullie met deze tips heel eenvoudig zelf een kaasplankje samenstellen. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze dan gerust in de comments met ons. Wat is overigens jullie favoriete soort kaas? Tot grote ergenis van Dylan loop ik het liefst weg met een rodekorstkaas namelijk!

Maak er een smakelijke avond van!

Groetjes,
Betty

(Bron foto’s:  kaasplankje 1, kaasplankje 2 )

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

3 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

4 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

6 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

7 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

2 weken ago