Het is weer tijd voor een korte kookinstructie! Voor iedereen die graag wil leren how-to: uien en paprika roosteren!

Dat je paprika goed kunt roosteren op het gasfornuis wist ik al wel. Maar onlangs leerde ik bij een kookworkshop dat je uien ook heel goed op deze manier kunt roosteren. Waarom je dat zou willen? Roosteren geeft een heerlijke zoete smaak aan de groenten! En omdat de uien in hun schil zitten tijdens het roosteren worden ze heel zacht en zoet.

Uien en paprika roosteren voor recepten

De smaak inspireerde me meteen tot allerlei gerechten waar de geroosterde uien in zouden passen. In de kookworkshop werden de uien in zijn geheel gebruikt om bouillon van te trekken. Ik bedacht er onder andere deze Gazpacho van geroosterde ui en paprika mee. In de supermarkt kun je ook geroosterde paprika in pot kopen. Het is alleen echt de moeite waard om ze zelf te roosteren, dat is zoveel lekkerder. In de pot-variant worden vaak ook smaken toegevoegd, terwijl de pure smaak perfect is.

In deze how-to leg ik je stap voor stap uit hoe je het beste puntpaprika’s en uien kunt roosteren. Ik roosterde ze tegelijkertijd voor de Gazpacho. Als je alleen paprika’s of alleen uien wilt roosteren kan dat natuurlijk ook:)

How-to: uien en paprika roosteren:

Bereidingstijd: 40 minuten, waarvan 2 x 15 minuten wachttijd.

Bereidingswijze:

  1. Zet de afzuiger op de hoogste stand:) Zet daarnaast een raampje open zodat je later niet bedwelmd wordt. Het is heel belangrijk dat je gedurende het hele proces bij het fornuis blijft.
  2. Begin met het roosteren van de paprika’s. Omdat ik gebruik heb gemaakt van zoete puntpaprika’s gebruik ik de brede gaspitten. Als je een gewone paprika wilt roosteren kun je een kleine pit gebruiken omdat de vlammen er anders omheen gaan.
  3. Leg de paprika op een gaspit en zet het vuur middelhoog. Het is de bedoeling dat de schil zwart verbrand, maar niet helemaal grijs wordt. Rooster de paprika’s ongeveer 15 minuten totdat de schil rondom zwartgeblakerd is. Keer ze regelmatig met een tang.
  4. Zodra de paprika’s volledig geroosterd zijn stop je ze met de tang in een zakje en deze sluit je luchtdicht af. Laat ze 15 minuten rusten.
  5. In de tijd dat de paprika’s moeten rusten kun je de uien roosteren. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de wokpit van mijn fornuis omdat de uien hier goed op kunnen blijven liggen. Haal daarnaast het rooster van het fornuis zodat je de uien goed kunt plaatsen. Rooster de uien ongeveer 15 minuten. Keer de uien regelmatig met een tang zodat de schil rondom roostert. Ook hier geldt: blijf bij het fornuis om in de gaten te houden of alles goed gaat.
  6. Na de 15 minuten pak je de ui met een tang en hou je hem onder de kraan. Nadat hij voldoende is afgekoeld pel je de schil. Doe dit ook onder de kraan. Zorg dat alle verbrande stukken verwijderd zijn van de ui, dit kun je niet eten. Als je dit er niet vanaf kunt pellen snij je dit er met een mesje uit.
  7. Als de paprika’s 15 minuten zijn afgekoeld haal je ze uit het zakje en schraap je gemakkelijk met de bolle kant van een mesje de zwarte schil eraf. Zorg dat alle verbrande stukjes verwijderd zijn. Wat overblijft is een zachte, geroosterde puntpaprika.
  8. Je geroosterde groenten zijn nu klaar om te eten of te verwerken in een gerecht! Voordat je de paprika kunt eten halveer je hem en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. En dan: genieten!

Zo zie je maar: uien en paprika roosteren voor je gerechten, is helemaal niet zo moeilijk. Ik hoop dat jullie het een leuke How-to vinden. En mocht je ideeën hebben voor een volgende stap-voor-stap bereiding, laat het ons dan weten. Wellicht kan ik of Betty dit dan voor je gaan uitwerken!

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago