Het zal wel weer de tijd van het jaar zijn, maar de laatste weken ben ik in de ban van wortels. Niet omdat mijn zicht minder aan het worden is hoor, maar gewoon omdat ik in zo’n fase zit dat ik wortels ineens heel lekker vind.  Neem bijvoorbeeld deze hartige worteltaart met aardappels en kaas.


Maar naast mijn juices en hutspotten werd het nu eens tijd voor een worteltaart. Nee, geen zoete variant met roomkaas topping… want dat kan ik mijn heupen nu echt niet aandoen met al dat sporten… Maar een hartige variant die wat meer van een quiche wegheeft.

Het recept voor deze hartige worteltaart kwam ik tegen in de Streekmolen krat van afgelopen week en hij is bij ons thuis meteen als favoriet bestempeld. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en serveer er hooguit een groene salade bij voor een complete maaltijd.

Het bakken van deze hartige worteltaart luistert overigens heel nauw, want als je deze te lang of te heet bakt, dan heb je kans dat hij te droog wordt. Rasp dan eventueel een beetje extra kaas om de bovenkant mee te bestrooien en dit maakt het dan ook meteen wat vochtiger.

Dit is een goede tip voor als je deze hartige worteltaart met bijvoorbeeld 2 personen eet en je hem de volgende dag dus nog een keertje dient op te warmen. Maar goed, enjoy! Want het is gewoon weer eens wat anders.

Recept voor hartige worteltaart (met aardappels en kaas):

(vegetarisch hoofdgerecht voor 3 – 4 personen)

Ingrediënten:

  • 600 g winterpeen, schoongemaakt en in stukken,
  • 120 g (kruimige) aardappels, geschild en in stukken,
  • 100 g geraspte gruyère of een andere pittige kaas,
  • nootmuskaat,
  • 3 (grote) eieren,
  • 75 gram sla melange,
  • 1 komkommer,
  • olijfolie
  • witte wijn azijn,
  • zout, peper

Extra: Springvorm 24 cm doorsnede + bakpapier.

Bereidingstijd: 15 + 60 minuten.

Bereidingswijze hartige worteltaart:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden/145 hete lucht. Bekleed de springvorm met pakpapier.
  2. Kook de stukken wortel samen met de aardappelen beetgaar in een pan met water en een beetje zout. Houdt hiervoor een kooktijd aan van minstens 15 minuten, en proef dan een stukje. Giet hierna af, laat goed uitlekken en pureer met een puree stamper.
  3. Klop ondertussen in een mengkom de eieren los. Voeg dan de puree samen met de geraspte kaas bij de eieren. Meng alles goed door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe dit mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Laat de taart zo’n 45-60 minuten bakken in de voorverwarmde oven. Laat daarna een klein beetje afkoelen.
  4. Maak vervolgens een salade van sla en plakjes komkommer. Breng op smaak met zout, peper, olie en de azijn.
  5. Serveer de hartige worteltaart het liefst nog een beetje warm, en bestrooi eventueel met nog een beetje extra geraspte kaas.

Eet smakelijk!

(recept is afgeleid van : Streekmolen)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • haha moest wel lachen dat je pakpapier moet gebruiken...foutje moet kunnen maar lijkt me wel lekker om dit heel gauw een keer te maken! :)

  • We hebben de hartige worteltaart net gegeten , was heerlijk, voor herhaling vatbaar!
    Bedankt voor het idee

  • Vandaag de taart gemaakt omdat ik een TooGoodToGo box had gekocht. Wortels (uit de box), aardappelen en eieren in huis. In plaats van kaas Philadelphia bieslook en kiprollade (uit de box) toegevoegd. Smaakte er goed en ik heb een aantal lunches op voorraad. 😋

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

4 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

5 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

7 dagen ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago