Hier in Betty’s Kitchen maken we geregeld homemade jam! Vandaag heb ik dan ook een recept voor frambozen jam maken. En met een klein vleugje verse munt maak je zo een verrukkelijke jam voor bij je scones en clotted cream!
Normaal gesproken gebruik je gelijke delen fruit en suiker in een jam recept (1:1). Ik heb er voor gekozen om iets minder suiker toe te voegen, en deze te vervangen door citroensap voor een frisse twist. Citroen heeft overigens ook een conservering functie en is onmisbaar als je wat minder suiker wilt gebruiken tijdens het zelf maken van frambozen jam. Wist je dat je met frambozen ook deze heerlijke blokjes ‘ Turks Fruit‘ kunt maken?
Ik heb jullie al eerder laten zien dat jam maken heel eenvoudig is. Naast mijn recept voor blauwe bessen jam met kaneel, heb ik ook een bramenjam met steranijs bedacht. En wat dacht je van die vrolijke roze rabarber jam. Ik hou in mijn recepten soms minder suiker aan als ‘normaal’, maar het is absoluut onmisbaar bij het maken van jam. De suiker werkt namelijk als conserveringsmiddel voor het fruit dat normaliter snel bederft. Deze frambozen jam is in ieder geval super met scones en clotted cream! Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!
Have fun!
Groetjes, Betty
BEWAARTIP! Als je niet vaak jam eet, bewaar dan de jam in kleine(re) potjes. Zo hoef je elke keer maar een klein beetje jam op te maken binnen de 3 weken en open je daarna gewoon weer een nieuw klein potje.
(Bron foto’s via shutterstock: Frambozen jam 1, Frambozen jam 2.)
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Heb het gemaakt zoals beschreven , de smaak is super heerlijk . Maar van 500 gr frambozen had ik maar een half potje konfituur zoals op de foto bij jou Eigenlijk zonde he al dat werk , ik had ze beter gewoon op gegeten en dan waren al de vitaminekes er nog in he
Hi Kathy, ik begrijp wat je bedoeld ;-) Het is jammer dat je maar een kleine hoeveelheid overhoud, maar dit is wel een goede manier om zelf een 'light' jam te maken. (een stuk minder suiker) en dat vind ik dan wel weer erg prettig. En het is zooo lekker op scones :-D
De smaak is geweldig , maar hoe weet je dat dit nu light is ???? er zit toch suiker in ??? hihihihih
Heel simpel: ik gebruik 100 gram suiker op 500 gram fruit, dus zeg 17 %. Als je een potje in de winkel koopt is dit vaak 1 kilo suiker op 1 kilo fruit 50%. Ze moeten ook wel, want die jam moet natuurlijk heel lang geconserveerd kunnen blijven. Daarom voeg ik extra citroen toe, en adviseer ik de geopende pot niet langer als 2 weken te gebruiken. (elk voordeel heeft zo zijn nadelen) ;-)
Vandaag 2 poging , maar wat zou ik kunnen doen dat hij wat lopend is , want nu is hij wel hard hahahahah
Hi Kathy,
je kunt een klein scheutje heet water toevoegen en goed losroeren. Dan opnieuw laten afkoelen en kijken of de jam qua dikte nu wel goed is.
En anders nog een klein scheutje toevoegen.
Succes
Vandaag de jam gemaakt. De smaak is heerlijk.
Alleen 2x 15 min koken is echt te veel, zeker de laatste 15.
Zit nu met een jam die moeilijk smeerbaar is.
Hi Marcel,
je houdt het kookproces zeker niet in de gaten. Als de jam de vereiste dikte heeft, stop je met koken ?
Precies dat! Dank je wel en succes aan Marcel
Hallo Batina,
In de comments staat dat het light is, maar in de ingrediënten lijst geeft je 500gr frambozen en 400 suiker op, dat is toch gewoon 1:1?!
Lijkt me wel lekker fris, met munt.