Je bent het ongetwijfeld wel eens tegengekomen in recepten of op de menu kaart: Dulche de Leche of simpelweg karamel (pasta). Maar wat is het? Hoe maak je het? En ik geef je ook een tip voor vegan karamel maken!

Wat is Dulche de Leche?

Dulce de Leche is typisch Zuid-Amerikaans en kom je net name veel tegen bij desserts en gebak. Als je het letterlijk vertaald uit het Spaans naar Nederlands dan betekent het ‘Zoet van Melk’. Het is namelijk een soort karamel pasta die is gemaakt van gecondenseerde melk. Het is boterzacht met een fantastische smaak. En lijkt zelfs een beetje op die potjes Bebogeen broodbeleg, maar dan net iets steviger en nog lekkerder. Misschien heb je intussen wel eens horror verhalen gehoord van mensen die zelf thuis Dulche de Leche gingen maken en met ‘ontplofte’ blikjes en karamel door de hele keuken zijn geeindigd? Maak je geen zorgen, want met onderstaande tips gaat het helemaal goed komen en kun je zonder problemen lekker zelf karamel gaan maken.

Recepten met Dulche de Leche

Je kunt Dulche de Leche op verschillende manieren gebruiken. Smeer het bijvoorbeeld op je boterham of pannenkoeken. Gebruik bij het maken van karamel-brownies, maar ook millionaire’s shortbread, of karamel cheesecake! Ook op deze website vind je genoeg recepten waarin ik de karamelpasta gebruik. En het enige dat je er voor nodig hebt is gecondenseerde melk en een paar uurtjes geduld! Wist je dat je ook eenvoudig een vegan karamel kunt maken? Hiervoor gebruik je dan vegan alternatief kokosmelk in blik, in plaats van gecondenseerde melk!


Print

Recept Dulche de Leche maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dulce de leche is een overheerlijke karamelpasta die je vaak bij Zuid-Amerikaanse toetjes tegenkomt. Je maakt dulche de leche door gecondenseerde melk gedurende een langere tijd te verwarmen. Hierdoor veranderd de structuur van de gecondenseerde melk in een zachte karamel pasta. Voor vegan karamel maken gebruik je een blikje kokosmelk in plaats van gecondenseerde melk.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 3 uren
  • Category: dips, sauzen etc
  • Cuisine: Zuid-Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 13 blikje(s) gecondenseerde melk (397 gram)

 

Voor vegan karamel: 

  • 13 blikjes kokosmelk (400 gr), goed geschud

Instructions

  1. Verwijder de papieren wikkel(s) en plaats blik(ken) gecondenseerde melk in een pan. Ik gebruik een hoge soeppan, want daar kan ik gerust 3 blikjes tegelijkertijd in bereiden.
  2. Giet zoveel water toe zodat de blikken ruim onder staan. Breng de pan aan de kook en laat gedurende 3 uur rustig doorkoken. Het is heel belangrijk dat de blikken tijdens het koken onder water blijven staan, om ‘ontploffen’ te voorkomen. Giet tijdens het kookproces dus gerust wat extra (lauwwarm) water toe.
  3. (Tip van Betty: Zet een timer die elke 60 minuten afgaat zodat je tijdig het water kunt aanvullen indien nodig.)
  4. Na 3 uur koken heb je een stevige karamelpasta die je echt dient uit te smeren. Denk aan op brood, pannenkoeken, tussen koekjes of taart vulling. Maar je kunt de kooktijd ook verkorten naar slechts 2 uur en dan is de dulche de leche wat meer vloeibaar. Dit is makkelijker te verwerken en op te kloppen in bijvoorbeeld ijs, botercreme, ‘drip’cakes etc.
  5. Gebruik een grote tang om de blikjes uit het water te tillen en laat op het aanrecht volledig afkoelen. Laat ze gewoon dicht en je kunt ze daarna maandenlang op voorraadplank bewaren. Als eenmaal een blik dulche de leche is geopend bewaar je het restant in een afgesloten bakje in de koeling. Daar blijft het gerust nog een paar weken goed.

Eet smakelijk!

Notes

Wist je dat je dulche de leche ook in de oven kunt bereiden? Je hebt hiervoor 2 ovenschalen nodig (1 grote en een kleine) en volg de bereiding in dit recept voor de banoffee pie! Laat deze dulche de leche na bereiding goed afkoelen en bewaar ook in een afgesloten bakje in de koelkast.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als zelf dulche de leche karamel wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago