Je bent het ongetwijfeld wel eens tegengekomen in recepten of op de menu kaart: Dulche de Leche of simpelweg karamel (pasta). Maar wat is het? Hoe maak je het? En ik geef je ook een tip voor vegan karamel maken!
Dulce de Leche is typisch Zuid-Amerikaans en kom je net name veel tegen bij desserts en gebak. Als je het letterlijk vertaald uit het Spaans naar Nederlands dan betekent het ‘Zoet van Melk’. Het is namelijk een soort karamel pasta die is gemaakt van gecondenseerde melk. Het is boterzacht met een fantastische smaak. En lijkt zelfs een beetje op die potjes Bebogeen broodbeleg, maar dan net iets steviger en nog lekkerder. Misschien heb je intussen wel eens horror verhalen gehoord van mensen die zelf thuis Dulche de Leche gingen maken en met ‘ontplofte’ blikjes en karamel door de hele keuken zijn geeindigd? Maak je geen zorgen, want met onderstaande tips gaat het helemaal goed komen en kun je zonder problemen lekker zelf karamel gaan maken.
Je kunt Dulche de Leche op verschillende manieren gebruiken. Smeer het bijvoorbeeld op je boterham of pannenkoeken. Gebruik bij het maken van karamel-brownies, maar ook millionaire’s shortbread, of karamel cheesecake! Ook op deze website vind je genoeg recepten waarin ik de karamelpasta gebruik. En het enige dat je er voor nodig hebt is gecondenseerde melk en een paar uurtjes geduld! Wist je dat je ook eenvoudig een vegan karamel kunt maken? Hiervoor gebruik je dan vegan alternatief kokosmelk in blik, in plaats van gecondenseerde melk!
Dulce de leche is een overheerlijke karamelpasta die je vaak bij Zuid-Amerikaanse toetjes tegenkomt. Je maakt dulche de leche door gecondenseerde melk gedurende een langere tijd te verwarmen. Hierdoor veranderd de structuur van de gecondenseerde melk in een zachte karamel pasta. Voor vegan karamel maken gebruik je een blikje kokosmelk in plaats van gecondenseerde melk.
Voor vegan karamel:
Eet smakelijk!
Wist je dat je dulche de leche ook in de oven kunt bereiden? Je hebt hiervoor 2 ovenschalen nodig (1 grote en een kleine) en volg de bereiding in dit recept voor de banoffee pie! Laat deze dulche de leche na bereiding goed afkoelen en bewaar ook in een afgesloten bakje in de koelkast.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als zelf dulche de leche karamel wilt gaan maken!
Bij een Indiase curry mag een stuk platbrood niet ontbreken. Naan is wellicht de bekendste…
De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…
Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Korma met kikkererwten op het menu. Het is…
Heb jij af en toe een 'craving' naar pinda's? Of hou je gewoonweg van pure…
Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…
Je hebt er slechts 4 ingrediënten voor benodigd en ze bevatten lekker veel proteïne! Deze…