Gezondheid

Lijnzaad: kleine zaadjes met grote gezondheidsvoordelen

Dat we ons niet moeten laten misleiden door het formaat van eten, blijkt maar weer als we naar lijnzaad kijken. Deze kleine zaadjes zitten namelijk bomvol waardevolle voedingsstoffen en hebben ons daardoor veel gezondheidsvoordelen te bieden. In dit artikel lees je 5 redenen om regelmatig lijnzaad te eten!

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een klein bruin of gelig zaadje dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Hier was het duizenden jaren geleden al te vinden. Pas de laatste jaren is het zaadje bij ons steeds bekender geworden. Niet per se vanwege de smaak, die licht nootachtig is, maar vooral omdat de zaadjes zo gezond zijn.

De gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Hieronder vind je 5 voorbeelden van de gezondheidsvoordelen die lijnzaad ons te bieden heeft.

1: Goede bron van omega 3-vetzuren

Het gemiddelde westerse dieet bevat helaas weinig omega 3-vetzuren. Ontzettend jammer want deze vetzuren zijn onder andere belangrijk voor:

  • Hetverkleinen van het risico op hart- en vaatziektes.
  • Het gezond houden van je hersenen.
  • Het voorkomen van nierproblemen.
  • Het verminderen van (laaggradige) ontstekingen.

Lijnzaad kan je helpen om je omega 3 consumptie te verhogen. Andere goede plantaardige bronnen zijn walnoten, hennepzaad, chiazaad en spinazie. Qua dierlijke producten is vette vis bij uitstek de beste bron van omega 3-vetzuren. Bijvoorbeeld haring, forel, zalm en makreel.

2: Rijk aan lignanen

Bij het woord lignanen gaat er misschien niet meteen een lampje branden. Daarom even een korte uitleg: met lignanen bedoelen we een stofje dat helpt bij het voorkomen van een hoge bloeddruk, het verminderen van ontstekingen en het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Ook worden lignanen gelinkt aan een verlaagd risico op kanker. Er is echter nog meer onderzoek nodig om te achterhalen wat de invloed van lignanen op kanker precies is.

Er is in ieder geval genoeg reden om te zeggen dat lignanen enorm waardevol zijn en lijnzaad is zeer rijk aan dit waardevolle stofje.

3: Gezonde darmwerking

Lijnzaad voorziet je lichaam van een flinke portie vezels. Deze zijn belangrijk om je darmflora en stoelgang gezond te houden. Je stoelgang wordt namelijk soepeler van een vezelrijk dieet, waardoor je minder snel last krijgt van obstipatie.

Daarnaast draagt een vezelrijk dieet ook bij aan:

  • Een stabiele bloedsuikerspiegel, wat bijdraagt aan een gezond gewicht en een lager risico op insulineresistentie en diabetes type 2.
  • Een lager risico op hart- en vaatziektes, doordat vezels onder andere helpen om je LDL cholesterol te verlagen.
  • Het voorkomen van gal- en nierstenen.
  • Het verwijderen van schimmels uit je lichaam.

4: Plantaardige bron van hoogwaardige eiwitten

Bij eiwitten denken we al snel aan vlees en eieren, maar plantaardige voeding kan ook een goede bron van eiwitten zijn. Lijnzaad is hier een goed voorbeeld van. Het eiwit in lijnzaad bevat alle aminozuren die we nodig hebben. Aminozuren zijn de deeltjes waaruit eiwitten zijn opgebouwd en de samenstelling van deze aminozuren kan per eiwitbron verschillen.

5: Past goed in een afslankdieet

Als jegezond wilt afvallen, is lijnzaad een goede keuze. Deze zaadjes helpen je namelijk om hongergevoelens te voorkomen. Dit komt onder andere door de vezels die ze bevatten, deze zorgen voor een vol gevoel. Ook de eiwitten uit lijnzaad zorgen ervoor dat je jezelf langer verzadigd voelt. Niet alleen omdat ze langzaam verteerd worden, maar ook omdat ze de aanmaak van het hongerhormoon ghreline afremmen.

Lijnzaad is dan ook niet voor niets een favoriet van dietisten en afvalcoaches. Neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje in dit artikel van Jonathan Klaasen.

Eet regelmatig lijnzaad

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er goede redenen om regelmatig wat lijnzaad te eten. De zaadjes helpen je om omega 3-vetzuren, vezels, eiwitten en lignanen binnen te krijgen. Samen zorgen deze voedingsstoffen voor vele gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op overgewicht, hartziektes en nierproblemen.

Recepten met lijnzaad

Voeg dus regelmatig wat lijnzaad toe aan je yoghurt, smoothie, havermout of salade. En check ook deze recepten voor: Skinny bananenshake, een pot vol granola met pindakaas, lekker snacken met gezonde bananen bonbons, en 2 minute ontbijtmuffin met lijnzaad en gezond genieten van een bloemkoolsmoothie met citrusvruchten.

Groeten, Charlotte


Bronnen: Pan A, Chen M, Chowdhury R, Wu JH, Sun Q, Campos H, Mozaffarian D, Hu FB, Am J Clin Nutr, 2012. Blondeau N, Biochimie, 2016. Lowcock EC, Cotterchio M, Boucher BA, Cancer Causes Control, 2013.

Foto’s: Lijnzaad op lepel, Omega 3 foods.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 53 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

1 dag ago

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

2 dagen ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

3 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

4 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

5 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago