Deeg recepten

Bruine bolletjes (van volkorenmeel)

Deze bruine bolletjes zijn heerlijk als ontbijt, lunch of bij de soep. Gemaakt met volkorenmeel dus beter voor je dan een wit zacht bolletje uit de winkel! Deze bolletjes of volkoren broodjes kunnen eigenlijk altijd wel. De zondagsbrunch is voor ons dan ook een vast ritueel met versgebakken broodjes!

Verse volkoren broodjes uit de oven

Op zondagmorgen sloop ik alvast mijn bed uit om te beginnen aan het deeg. Dylan lag nog lekker op één oor en had niet eens door dat ik 3x weg ben geweest. Toen hij twee uur later ook écht wakker werd, rook het hele huis naar zelfgebakken broodjes en stonden deze bruine bolletjes van volkoren meel op tafel. Zijn glimlach sprak boekdelen…

Bruine bolletjes gemaakt van volkorenmeel

Hoewel je prima broodjes kunt maken van gewone tarwebloem, geef ik toch liever de voorkeur aan volkorenmeel. Volkoren is nou eenmaal gezonder en vezelrijker dan gewone bloem. Daarnaast vult een volkorenbroodje ook beter dan wit brood of zachte witte bolletjes. Mocht je deze bruine bolletjes met volkorenmeel geslaagd vinden, dan vind je op deze website nog veel meer lekkere brood recepten terug! Maak je overigens liever een glutenvrije en low carb variant van een vezelrijk ‘bruin’ broodtje? Probeer dan eens dit recept voor gezonde broodjes.

Lekker broodbeleg voor op je zachte volkoren broodjes

Qua beleg voor op je zachte volkoren broodjes is er natuurlijk voor ieder wat wils. Dit zijn in ieder geval mijn favoriete recepten voor op deze bruine bolletjes!


Print

Recept: Bruine bolletjes maken met volkorenmeel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze bruine bolletjes zijn heerlijk als ontbijt, lunch of bij de soep. Gemaakt met volkorenmeel dus beter voor je dan een wit zacht bolletje uit de winkel! Bruine bolletjes of volkoren broodjes kunnen eigenlijk altijd wel. De zondagsbrunch is voor ons dan ook een vast ritueel met versgebakken broodjes!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + rijzen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gr volkorenmeel
  • 10 gr zout
  • 10 gr suiker
  • 10 gr gedroogde gist korrels
  • 30 gr zachte roomboter, in kleine stukjes
  • 200 ml handwarm water
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 1 ei, losgeklopt
  • optioneel: zaadjes (sesam/maan) of pitten (pompoen/zonnebloem).

Extra: Keukenmixer met deeghaken.

Instructions

  1. Stop het volkorenmeel in de mengkom van de mixer. Maak 2 kuiltjes hierin. Stop het zout in 1 kuiltje. En de suiker en gist in een ander kuiltje. Leg de boter er bovenop en plaats de kom in de mixer en plaats de deeghaken.
  2. Meng de melk met het water en giet dit rustig bij de bloem, terwijl je mixt in de laagste stand. Zodra alles na een paar minuten een beetje aan elkaar begint te kleven (en dus goed vermengd is), verhoog je de mixer snelheid naar middelmatig en laat vervolgens 10 minuten kneden tot je een soepel en elastisch volkoren deeg hebt.
  3. Heb je geen mixer? Bestuif het aanrecht met wat gewone bloem en kneed hierop het deeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Zo kneed je als het ware het gehele deeg, en na 15 minuten kneden (hallo spierballen!) af en doe dubbelvouwen, en opnieuw kneden, krijg je zo een mooi soepel volkorendeeg.
  4. Vorm van het deeg een bal en leg deze afgedekt met huishoudfolie of een theedoek in een kom. Laat 45-60 minuten rijzen op een warme plek. Bestuif opnieuw het aanrecht met wat gewone bloem en druk hier het gerezen deeg op uit, in de vorm van een rechthoek. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken, en vorm hier met de hand bolletjes van.
  5. Verdeel de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met huishoudfolie of een theedoek, en laat nogmaals 45-60 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 225 graden/200 hete lucht. Bestrijk de gerezen bolletjes met een losgeklopt ei, en versier eventueel met wat zaadjes of pitten
  6. Bak de bolletjes in 15-20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 220 graden (200 hete lucht).
  7. Zodra de bolletjes uit de oven komen bestrijk je deze direct met wat water (voor een ‘krokante’ bovenkant) en laat ze afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Dit recept voor bruine bolletjes is ook nog steeds erg lekker als je de helft van het volkoren meel vervangt door gewone tarwebloem. Het resultaat wordt dan ook iets luchtiger!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar de foto van deze volkoren broodjes op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze zachte bruine bolletjes van volkorenmeel.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hai, top dit recept. Ik ga het snel proberen. Tot welke stap kan ik het al voorbereiden zodat ik ze 's ochtends alleen nog hoef af te bakken?

    • Hi Sonja,

      Tot en met stap 3 kun je van tevoren bereiden. Goed strak afdekken met folie, zodat het niet snachts 'de pan uit rijsd'. En dan de volgende ochtend bolletjes van draaien en rest van recept volgen. Laat je me even weten of het zo lukt.

  • Vanmorgen bij de molen volkoren meel gehaald, de bolletjes staan nu te bakken inde oven.bhet ruikt heerlijk, ik hoop dat ze nog twee uur overleven tot het avond eten(+_+)

    • Hahaha heel goed om te horen! Ik hoop dat de bolletjes inmiddels een succes waren en dat je er lekker van gesmuld hebt!
      Groeten Betty

  • Ai, bestrijken met ei blijkt niet zo’n goed idee. De bolletjes storten dan in... Wat gaat hier fout? Ei kwam niet uit de koelkast en had kamertemperatuur.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago