De afgelopen maanden heb ik mij bezig gehouden met een eigen desem starter en ben ik fervent thuisbakster van mijn eigen desembrood geworden. Iedereen in het gezin is er dol op namelijk, al moesten we in het begin wel wennen aan de hoeveelheid kauwen gezien de krokante korst. Maar ik wil in ieder geval een heerlijk basis recept met jullie delen voor het bakken van een standaard witte desembol, ofwel desem witbrood bakken.
Voor het bakken van onze favoriet witte desembol gebruik je een desemstarter op basis van 100% hydratatie – d.w.z. 50% tarwebloem en 50% water. Hou er rekening mee dat als je pot met desem standaard in de koelkast staat, je deze nog van tevoren uit moet halen om op kamertemperatuur te komen en moet voeden om een ‘boost’ moet geven. Maar daar vertel ik je in dit artikel meer over. Dit is dus mijn favoriete recept voor zelf desem witbrood bakken. Check ook dit artikel voor het omrekenen van broodbakmixen voor desembrood.
Let op! Dit is een recept voor een groot desem witbrood van bijna 1 kilo. Wij zijn thuis immers met zijn vieren en eten hier 1 – 2 dagen van. Maar je kunt dit recept natuurlijk ook halveren en kleiner desembrood bakken. Dit recept voor volkoren desembrood van De Velkeuken is een mooi voorbeeld van een kleiner brood. De materialen die ik hieronder gebruik zijn ook op deze grote hoeveelheid aangepast. Mocht je dit allemaal in huis willen halen, maak dan gerust gebruik van onderstaande affiliate links en dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje.
Een goed (desem)brood heeft echt 12 -24 uur nodig om optimaal te ontwikkelen. Iets dat al gebleken is bij dit recept voor No-Knead Bread. Niet alleen krijg je daar veel luchtigheid en mooie ‘gaten’ van in het brood. Maar gedurende deze lange tijd (>16 uren) wordt het fytinezuur in de granen ook zodanig bewerkt dat het brood beter verteerbaar wordt. Diegenen die soms buikklachten krijgen na het eten van brood zouden eens dit 24 H desembrood moeten proberen en kijken of dat beter valt. Geen fan van witte tarwebloem? Dit recept kun je ook maken met bijvoorbeeld (een deel) volkorenmeel, roggemeel, speltmeel of een mengeling hiervan. Het kan zijn dat je dan nog wel een scheutje extra water nodig hebt omdat deze meelsoorten meer water absorberen. Neem ook eens een kijkje bij dit recept voor Vezelrijker desembrood op basis van rogge en volkorenmeel (binnenkort online).
Heb je deze al in huis?
Betty’s Desem Witbrood bakken wordt een eitje met dit recept. Maak een lekker grote witte desembol waar je met heel het gezin van kunt genieten. Goed om te weten: ik bak dit deeg s’ochtends af en dan staat er vers brood op tafel voor de lunch. Je dient hiervoor dus 1 dag van tevoren en in de ochtend te beginnen.
Voor het actieve zuurdesem:
Voor het brooddeeg:
Extra:
Voor je begint: haal je basispot met zuurdesem starter uit de koelkast en schep 100 gram af in een separate pot. Voor het voeden voeg je hier 50 gram bloem en 50 gram water aan toe en laat 2 – 8 uren staan om in hoeveelheid te verdubbelen (Dit kan ook eventueel snachts en in de koelkast). Dan is je starter (de volgende ochtend) op zijn actiefst. Vul je basispot ook weer aan natuurlijk.
Enjoy! Groetjes, Betty
Bij stap 5 kun je er voor kiezen om de bulkrijs niet in de koelkast te doen maar gewoonweg op het aanrecht. Het deeg kun je dan 5 – 6 uren op een warme plek laten narijzen (ipv de genoemde 2 uur). En dan kun je het brood bijvoorbeeld s’avonds nog afbakken in de oven. De volgende ochtend heb je dan heerlijk afgekoeld brood voor het ontbijt.
t het deeg doet na het mixen en kneden.
Bakkersformule Betty’s Witbrood:
100% Tarwebloem | 68% water | 1.6% zout
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit 24H zuurdesem (wit)brood.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…