Heb jij af en toe een ‘craving’ naar pinda’s? Of hou je gewoonweg van pure chocolade? Dan wordt het eens hoog tijd om zelf pindarotsjes te gaan maken! Deze kleine snack of tussendoortje is nog redelijk gezond hoor, maar zorgt direct voor een verzadigd gevoel en stilt de ‘craving’. En het mooiste is: je hebt er slechts 2 ingrediënten voor benodigd! Iedereen kan dit maken!

Zelf het ultieme pindarotsjes tussendoortje maken

Wie is er niet groot geworden met bijvoorbeeld pindakaas? Die goede ouwe pinda staat er om bekend dat het een reeks B vitamines en mineralen zoals kalium, magnesium en zink bevatten. Voor mij persoonlijk is het dan ook een peulvrucht waar ik graag van snoep en dus ook regelmatig zelf pindarotsjes van maak. De pinda’s worden omhuld in pure chocolade, die tevens ook heel veel goede eigenschappen bevat en past in een gezond(er) eetpatroon. Snoep je met mij mee?

Hoe kun je chocolade tempereren?

Het is overigens wel belangrijk dat je getempereerde chocolade gebruikt voor het maken van pindarotsjes. Het tempereren van de chocolade zorgt er namelijk dat de rotjes mooi knapperig worden en een mooie glans krijgen. Het voorkomt ook dat de chocolade na een paar dagen een wittige uitslag krijgt. Je kunt chocolade smelten en tempereren met behulp van de magnetron of gebruik een kookpannetje op de laagste stand op een inductiekookplaat. Deze gaat dan zacht genoeg om de chocolade te kunnen smelten zonder te verbranden. Het gehele proces beschrijf ik in het recept hieronder.

Nog meer lekkere tussendoortjes met pinda’s of chocolade

  • xxx

Print

Zelf Pindarotsjes maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ben je op zoek naar een redelijk gezonde snack met pinda’s en chocolade? Dan zijn deze pindarotsjes voor jou. Geen poespas maar slechts twee heerlijke ingrediënten, super makkelijk recept en handig om op voorraad te hebben bij trek of een craving naar chocolade. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Tussendoortjes
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gr pure chocolade
  • 150 gr ongezouten pinda’s
  • eventuele smaakmakers naar keuze (zie punt 3)

Extra:

  • bakpapier
  • dienblad of serveerschaal

    Instructions

    1. Als eerste dien je de chocolade te smelten en vervolgens te tempereren. Hiervoor breek je de chocolade in stukjes. Haal een kwart van chocolade weg en zet apart. De overige driekwart van de chocolade kun je nu smelten in een kookpannetje op de laagste stand op inductie (ja dat gaat heel goed!). Of… je stopt de chocolade in een kommetje en verwarmt steeds 20 seconden in de magnetron tot alles gesmolten is.
    2. Haal daarna de pan of kom van de warmte bron en roer hier het kwart chocolade doorheen om de temperatuur wat omlaag te brengen en de chocolade mooi te laten glanzen. Dit proces heet dus ‘tempereren’.
    3. Tot slot voeg je de ongezouten pinda’s toe en kun je er voor kiezen om eventueel een vleugje zout en kruiden of specerijen toe te voegen, als je dat wilt. Denk bijvoorbeeld aan een snuf vers gemalen peper,  ook zeer fijngesneden chilipeper, een vleugje kardemom, maar gekonfijt citrusfruit zoals yuzu of bio sinaasappelschil kan ook. Roer het geheel goed door elkaar met een eetlepel.
    4. Nu heb je een dienblad of serveerbord nodig dat in de koelkast past. Plaats hierop een vel bakpapier. Gebruik de eetlepel om hoopje van het pinda-chocolademengsel steeds op te scheppen en plaats evenredig op het bakpapier. Met 1x dit recept kan ik 16 stuks pindarotsjes maken.
    5. Stop het dienblad in de koelkast gedurende 30 minuten zodat de chocolade volledig uit kan harden. Daarna kun je de pindarotsjes in een afgesloten bakje of zakje in de voorraadkast plaatsen.

    Snack smakelijk!

    Notes

    Pindarotsjes bestaande uit enkel pinda’s en chocolade blijven gerust 2-3 weken goed. Mocht je andere smaakmakers gebruiken heeft dit ook invloed op hoe lang ze goed blijven. Kijk, ruik en proef om zeker te weten.


    Betina Oostveen

    Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

    Recent Posts

    10x Hartige Paasrecepten met eieren

    De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…

    15 uur ago

    Gele Curry met jackfruit (vegan) – uit Jackfruit kookboek

    Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…

    6 dagen ago

    Cottage Cheese Bagels

    Je hebt er slechts 4 ingrediënten voor benodigd en ze bevatten lekker veel proteïne! Deze…

    1 week ago

    Pizza van Turks brood met geitenkaas en notenpesto

    Vandaag heb ik een heerlijk vegetarisch gerecht, welk mij in gedachten al ontzettend lekker leek.…

    1 week ago

    Tonijn salade voor op brood maken

    Misschien koop je het wel eens kant-en-klaar voor op toastjes? Maar zelf tonijn salade maken…

    2 weken ago

    Paas Tulband met citroen

    Vandaag begint officieel de lente en dat betekent dat de paasdagen ook in aantocht zijn.…

    2 weken ago