Hou je van de authentieke Indonesische keuken? Dan moet je absoluut eens gaan eten bij Indonesisch restaurant Blauw. Je vindt dit restaurant in Amsterdam maar ook in Utrecht (tegenover Karel V). Ik neem je even mee op een culinaire tour!

Indonesische rijsttafels en meer!

Deze restaurants staan bekend om verrukkelijke Indonesische rijsttafels met echte Indonesische en Indische smaken en klassieke gerechten. De geuren en kleuren komen je aan tafel tegemoet en elke hap is weer een nieuwe beleving. In een mum van tijd wordt de tafel volgezet met een keur van kleine bakjes en verschillende gerechten. Deze voeg je vervolgens zelf samen op je eigen bord. Maar daarnaast kun je ook zelf – of middels een 3-gangen Chef’s Menu – je diner samenstellen.

Restaurant Blauw in Utrecht behoort tot de Michelin Bib Gourmand. Deze worden toegekend aan restaurants waar je rond 39 euro drie volwaardige gangen naar keuze kan eten. Dit zijn restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

Authentiek Indonesisch eten

Mijn man heeft een deels Indonesische afkomst en wij zijn thuis ook groot fan van de Indonesische en Indische keukens. Omdat wij onlangs naar een tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam waren gegaan, zijn we toen ook gaan eten bij Indonesisch Restaurant Blauw in Amsterdam. Net zoals onze ervaringen in Utrecht is dit gewoonweg goed en authentiek Indonesisch eten en ik bedacht me ineens dat dit restaurant nog helemaal niet op deze site stond. Hoog tijd voor een review dus!


Dit eet je bij Restaurant Blauw in Amsterdam:


Voorgerechten:

Als voorafje kies je een Indonesische soto soep of salade. Maar de gefrituurde streetfood gerechten zijn natuurlijk favoriet. Manlief ging voor een trio van streetfood gerechten en ik nam de krokante filodeeg zakjes met kip kerrie (Ayam Bunkus). Yummmmmm

Jajanan Blauw Streetfood
Ayam Bunkus

Hoofdgerechten:

De hoofdgerechten worden op een serveerbord gebracht dus kun je zelf naar wens opscheppen en alsnog samen delen als je wilt. Zo kozen wij voor kip in zoete ketjap saus (Ayam Madu) en voor de pittige kalfsrib in romige Padangsaus. (Ika Bakar Bumbu Padang). Zo ontzettend lekker!

Ayam Madu
Ika Bakar Bumbu Padang

Bijgerechten:

Zorg dat je wat ruimte overlaat aan tafel want aan bijgerechten kom je bij Restaurant Blauw niets te kort. Bij het menu ontvang je altijd diverse soorten bereidingen van rijst, maar ook de bekende zoetzure komkommers (acar ketimun), de knalgele zoetzuur van verschillende groenten (atjar tjampoer), en diverse sambals. Maar op de kaart staan ook nog o.a. sate en pisang goreng die je los bij kunt bestellen.


Desserts:

Verschillende soorten ijs (sorbet, spekkoek, pandanijs) al dan niet met een zoete versnapering erbij, zoals een creme brulee, flensjes, spekkoek etc. Bij een kopje koffie na de maaltijd krijg je overigens ook een klein glaasje spekkoek likeur ter afsluiter.


Ik denk dat het wel duidelijk is maar wij zijn groot fan van restaurant Blauw en hebben ook het Blauw kookboek in huis. De Indonesische keuken is namelijk fantastisch en veelzijdig en hier proeft het ook echt altijd heel goed! De Blauw kookboeken kun je ook bij het restaurant aanschaffen evenals een Gin 7 Rempah Blauw om thuis gin tonics mee te maken! Ken jij restaurant Blauw al?

Selamat Makan! (= eet smakelijk)

Groetjes, Betty


Restaurant Blauw
Amstelveenseweg 158-160
1075 XN Amsterdam 
The Netherlands
T: +31 20 675 5000
https://restaurantblauw.nl
Open van zondag t\m donderdag van 17.00 tot 22.00 uur 
en vrijdag & zaterdag van 17.00 uur tot 23.00 uur.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

12 uur ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

1 dag ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

4 dagen ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

5 dagen ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

1 week ago

Gevulde paprika met quinoa

Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…

1 week ago