Events

Proef Pampus + start seizoen Zomerlicht

In het weekend van 15 en 16 juli 2017 vond het foodfestival Proef Pampus plaats op, zoals de naam al zegt, forteiland Pampus. Nu ben ik al gek van foodfestivals dus één op deze unieke locatie kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.

Met Proef Pampus is afgetrapt naar een culinair zomerseizoen met Zomerlicht op het eiland. Zomerlicht is een pop-up restaurant van 20 juli t/m 2 september 2017 geopend op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.

Proef Pampus op het IJmeer

De reis van en naar het eiland is al een feestje op zich. Vanuit Amsterdam IJburg stap je aan boord van de veerdienst waar de beleving meteen begint. Al snel laat je de drukte van de stad achter je en vaar je met een drankje in de hand op het IJmeer met zeilers, surfers en sloepjes rondom. Binnen een half uur zetten we voet aan het eiland en we worden direct verwelkomd door een accordeonist!

Ongedwongen eilandsfeer

Pampus huisbier

Wat me als eerste opvalt is de enorm relaxte sfeer. Het lijkt wel alsof iedereen meteen een soort ‘eiland-knop’ aanzet en vrolijk en ontspannen is.

Voor het festival waren er op het eiland verschillende hoekjes ingericht met foodstands, barretjes en zitplekken. Het eerste waar we tegenaan liepen was de lokale bierbrouwer Pontus Brewing, met heus Pampus Huisbier! Dat moest natuurlijk geproefd worden. Met dit fruitige biertje in de hand struinden we het eiland over.

We troffen een Cariben terras ingericht waar verschillende soorten rum geproefd konden worden en een rumpunch vol met fruit. Iets verderop hing een varken aan het spit, waarmee heerlijke broodjes pulled pork gemaakt waren, gecombineerd met gewekte courgette en gegrilde ananas. Jam!

Varken aan het spit

Broodje pulled pork

Kidsprogramma

Ook aan kinderen was volop gedacht tijdens Proef Pampus. Er was een ‘pedagogisch onverantwoord kinderprogramma’ aanwezig, aldus de organisatie. Er was een ruimte van het eiland afgezet waar kinderen zich konden storten op het bouwen van hutten. Papa’s en mama’s deden overigens net zo fanatiek mee om de mooiste houten hut te timmeren! Aan het naastgelegen strand stonden vuurkorven waar brood op een stok gebakken kon worden. Bringing back memories! Vooral die zwart verkoolde, iets te lang in het vuur gehouden broodjes;)

Hutten timmeren
Brood bakken met prachtig uitzicht

Hamburgers op de barbecue

Biologisch en vers eten

Het eten bij de food stands was zoveel mogelijk lokaal en biologisch en bovendien natuurlijk lekker vers bereid: champignons en maiskolven op de grill, hamburgers op grote barbecues en gedroogde ham werd ter plaatse voor je afgesneden van een been. Naast de welbekende hamburgers, friet en bitterballen (al dan niet allemaal behoorlijk culinairder dan de snackbar om de hoek) waren er bv. ook verse mosselen op Oosterse wijze, makreel met gedroogde ham en een broodje ganzenworst te vinden. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik alles wel wilde proberen!

Broodje hamburger met homemade burgersaus

Bitterballen met grove mosterd

Forteiland Pampus

Ik was nog nooit op het eiland Pampus geweest dus ik was ook wel heel nieuwsgierig naar het fort dat middenin het eiland verzonken ligt. Het fort was tijdens het festival gewoon toegankelijk voor publiek en het gaf een leuke afwisseling om ook daar even een kijkje te nemen. Het is mogelijk om een rondleiding te nemen in het fort maar ook als je zelf rondloopt kom je al heel veel te weten over de historie en inrichting van het fort. Door het hele fort zijn interactieve installaties en borden met informatie te vinden.

Voor pampus liggen

Het zonnetje heeft zich bijna niet laten zien tijdens het festival, maar dat past natuurlijk prima bij een Nederlands festival;) Het mocht de pret in ieder geval niet drukken. Er waren genoeg plekken om te schuilen op het eiland en zodra het weer droog was zocht je weer een plekje in de buitenlucht met je hapje en drankje in de hand. Bijvoorbeeld op de ‘Ik lig voor pampus’-zitzakken!

Voor pampus liggen

Aftrap voor Zomerlicht seizoen

Proef Pampus was een unieke ervaring en dat kan alleen maar veel beloven voor het aankomende pop-up restaurant Zomerlicht op Pampus! Dit is namelijk vergelijkbaar met Proef Pampus: je schuift niet aan in een restaurant, maar je kunt zelf kiezen waar je wilt zitten en wat je wilt eten. Er worden verschillende kleine gerechten bereid die uiteindelijk leiden tot een volwaardig menu. Voor ieder wat wils! Voor meer informatie, zie hier de website van Zomerlicht.

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago