Zet deze vast op het boodschappenlijstje voor aankomend weekend: en maak onweerstaanbaar lekkere muffins met frisse munt, rode aalbessen en Japanse wijnbes.

Japanse wijnbessen uit eigen tuin

Als je de Japanse wijnbessen nog niet kent: maak er dan gauw kennis mee! Heerlijke zacht-zoete besjes, die qua uiterlijk meer weghebben van een rode braam of frambozen. Ik kende die Japanse wijnbessen namelijk zelf ook nog niet maar mijn schoonouders hebben ze in de tuin staan. In de zomer verbleef ik een aantal weken in hun huis, een soort van werkvakantie in eigen land:) Mijn schoonouders hebben een fantastische tuin mét een hoekje moestuin. Daarin staan verschillende soorten munt, rabarber, rode besjes, bramen, druiven, frambozen en dus die Japanse wijnbessen. Heerlijk!

Liefhebber van de Japanse keuken? Neem dan eens een kijkje bij dit Japans Weekmenu!

Homemade muffins met bessen

Toch eens kijken hoe ik zoiets kan fabriceren in mijn Haarlemse stadswoning:) Nu verbleef ik er ook in de perfecte periode want de rode besjes en Japanse wijnbes waren klaar om geoogst te worden! Daar moest ik natuurlijk iets mee bakken en samen met de munt vormden ze een perfecte basis voor deze muffins met bessen. Nu snap ik dat niet iedereen een moestuin met Japanse wijnbes heeft hoor, dus varieer vooral met andere besjes/ fruit erin, zoals bramen of frambozen.

Waarschuwing: dit keer geen gezonde baksels zoals jullie van mij gewend zijn 🙂 Dus: gewoon muffins met roomboter en suiker. Moet ook kunnen af en toe!


Print

Recept: Muffins met bessen en munt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet deze vast op het boodschappenlijstje voor aankomend weekend: en maak onweerstaanbaar lekkere muffins met frisse munt, rode aalbessen en Japanse wijnbes.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 12 muffins 1x
  • Category: High Tea
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram bloem
  • 75 gram roomboter
  • 175 ml. halfvolle (evt. plantaardige) melk
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 50 gram ruwe rietsuiker
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 flinke takken munt
  • Een paar trosjes rode (aal)besjes
  • Een flinke hand Japanse wijnbessen (of gebruik frambozen)
  • 12 pecannoten
  • Olie of boter om in te vetten

Benodigdheden:

  • Muffinvorm
  • 12 papieren vormpjes
  • Mixer

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Haal de boter en eieren alvast uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Zet de muffinvorm alvast klaar met de vormpjes en vet deze alvast in.
  2. Rijg de rode besjes van de tros en was het fruit. Laat uitlekken in een vergiet. Knip of snij de munt alvast heel fijn.
  3. Pak een grote beslagkom en meng daarin de droge ingrediënten: de bloem, vanillesuiker, bakpoeder, snuf zout en rietsuiker. Maak een kuiltje in het midden, breek daarin de eieren en voeg vervolgens ook de roomboter en melk toe. Mix het beslag tot een egaal geheel, zorg dat er geen klontjes meer inzitten.
  4. Roer vervolgens voorzichtig het fruit en de munt door het beslag. Hou wat fruit achter voor de decoratie.
  5. Schep het beslag in de muffinvormpjes. Vul de vormpjes tot ongeveer een halve centimeter onder de rand omdat de muffins nog wat zullen rijzen.
  6. Druk de pecannoten en het achtergehouden fruit zacht in de bovenkant. Zet de muffins met bessen voor 20-25 minuten in de oven. Check na de oventijd met een satéprikker of de muffins gaar zijn. De satéprikker moet er droog uitkomen.
  7. Laat de muffins met bessen kort afkoelen voor het serveren, een heel klein beetje warm zijn ze het allerlekkerst. Serveer natuurlijk met een kop verse muntthee!

Bewaartip: Je kunt de muffins met bessen afgesloten een paar dagen bewaren op een droge, koele plek. Of vries er een paar in voor een later moment!

Geniet ervan.

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze muffins met bessen en munt wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Burgers met chili-uien jam

Het weekend staat alweer voor de deur en ik heb een heerlijk comfort food gerecht…

3 dagen ago

Pasta ‘Datterini’ met burrata

De liefde voor pasta zit er bij mij al van jongs af aan in! Een…

4 dagen ago

Chinese rundvlees soep met noodles

Dit is een verrukkelijk recept voor een homemade Chinese rundvlees soep met noodles. De runderbouillon…

6 dagen ago

Gevulde avocado’s met quinoa (video)

We hebben een heerlijke makkelijke kookvideo voor je in petto vandaag! Schuif deze gevulde avocado's…

7 dagen ago

‘Dikkertjes’ maken (drie-in-de-pan)

Velen zijn dol op pannenkoekjes of pancakes voor het ontbijt of zelfs de lunch. Maar…

1 week ago

20x Asperge recepten

Dit is het seizoen om volop te genieten van het 'Witte Goud'! Dus verzamelde ik…

2 weken ago