De lancering werd gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (Tropenmuseum) in Amsterdam. Als kind kwam ik hier graag om meer te leren over de culturen van Indonesië en omstreken. En zo ook, tijdens de lancering, kregen wij een uitgebreide geschiedenis les van Pim Westerkamp (de conservator voor Zuid-Oost Indië) over het ontstaan van de koffie plantages voor de specifieke Blue Batak koffie bonen.
De bonen voor deze limited edition komen van koffieplantages rondom het 1.500 meter hoog gelegen Toba meer op Sumatra. Dit is het grootste vulkanische meer van de wereld, en de vruchtbare bodem en klimaat op deze plek spelen natuurlijk mee in de ontwikkeling van een bijzondere koffieboon. De koffie experts van Douwe Egberts zijn hier op een juweeltje gestuit, in hun zoektocht naar een voortreffelijke espresso met een krachtige en superieure smaak. De bonen worden aan de zon gedroogd, en dat resulteert in een bijzondere blauw-jade verkleuring van de bonen. (zie bovenstaande foto, de eerste schaal)
André Hoinkis is de koffie expert van L’OR Espresso. Met zijn verfijnde neus en smaakpapillen test hij de koffiebonen en verschillende blends van Douwe Egberts. Deze man stond met grote passie te vertellen over de verschillen tussen koffiebonen zoals de Arabica en Robusta, en dat verschil hebben wij ook kunnen proeven. Daarna mochten we de Sumatra Blue Batak espresso eindelijk gaan proberen!
(v.l.n.r. Imke van Stijlmeisje, Bo van Francesca Kookt, Betty, André Hoinkis en Lianne van Focus on Foodies)
De Sumatra Blue Batak is een pittige espresso, met aardse tonen. Met een lange afdronk (lange nasmaak) proef je specerijen en en een aroma van hout en ceder. Hij is vol van smaak, een tikkeltje zurig en heeft een sublieme crèma laag.
Tussen de proef sessies door werden wij verwend met heerlijke hapjes van Indonesisch Restaurant Blauw. Chef-kok Agus Hermawan liet ons proeven wat écht Indonesisch eten inhield, en een liefhebber van pittig eten (zoals ik dus) kon hier zijn/haar hart ophalen.
Zo proefden wij o.a. Pangsit met kip, Rundvlees Rendang, en de heerlijkste Satéh stokjes die ik ooit heb geproefd!
De L’OR EspressO Limited Edition Sumatra Blue Batak is vanaf vandaag te verkrijgen in de webshop van Douwe Egberts en in de D.E. Winkels. De consumentenadviesprijs is € 5.99 voor 10 capsules. Maar let op: Er zijn slechts 3.500 verpakkingen van deze limited edition verkrijgbaar.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…