Travel

Hampton Court Palace Londen + Flower Show

Onlangs mocht ik twee dagen naar Londen met OceanSpray, en bracht ik tevens een bezoek aan de RHS Hampton Court Palace Flower Show. Hoe gaaf is dat! Toen ik vorig jaar met mijn oma de tourist heb mogen uithangen in Londen, vroegen wij ons al af hoe de Britten zelf hun dagen doorbrengen.

Het blijft natuurlijk een decadent volk, en dat is tijdens deze persreis ook weer gebleken. Twee dagen lang heb ik mogen genieten van het Britse landschap en gewoontes, en jullie kunnen meegenieten middels deze plog (photo-blog):

Op maandag morgen vroeg uit de veren, want ik moest nog een en ander voorbereiden voor mijn interview bij OceanSpray. Daarna begon het debacle bij de NS, met treinen die richting Schiphol waren uitgevallen vanwege wisselstoringen. Hartstikke bezweet van het hollen, vliegen, vallen, opstaan kwam ik een tikkeltje te laat aan op het vliegveld waar ik mijn medereizigers ontmoet. Even een selfie in de Terminal met Majoy (van het PR bureau) en de reis kan beginnen!

Eenmaal aangekomen in Londen nemen wij uiteraard een London Cab die ons meevoert naar de buitenwijk Surrey. Alle monden vielen wagenwijd open toen we zagen waar wij gingen overnachten. Een typisch Engels landhuis dat verbouwd is tot het Oatlands Park Hotel. In een mooie groene en rustige omgeving vond ik hier een beetje serene rust, terwijl de vliegtuig motoren nog nazoemen in mijn oren.

Is het geen plaatje? Dit landhuis stamt uit 1856 en is onderdeel van het Koninklijk paleis van Henry VIII en Elizabeth I. Op het landgoed staat tevens een enorme cederboom die geplant is ter ere van de geboorte van zijn zoon: Henry of Otelands (vandaar ook de naam van het hotel).

Na een korte verkenning van het hotel, is het tijd om om te kleden, want wij gaan naar de Pre-opening night en receptie van de  Hampton Court Palace Flower Show.  Het Hampton Court Palace was de Koninklijke verblijfplaats van Koning George VIII en na hem nog vele anderen. Het paleis en de bijbehorende tuinen zijn vandaag de dag open voor publiek en het bezoek zeker waard.

Elk jaar vind hier tevens de RHS Hampton Court Palace Flower Show plaats. Dit is een soort huishoudbeurs, maar dan enkel op het gebied van tuinen en outdoors.

Je vind hier alles over tuinaanleg, groente tuinen, kassen, beelden en meubels voor in de tuin, en niet te vergeten heel, maar dan ook heel veel bloemen en planten. Uit alle hoeken en gaten zie je trolleys en kratten voorbij komen, volgeladen met bloemen en planten. De Britten gaan helemaal los tijdens dit jaarlijkse tuinfestijn.

Maar hier kwam ik uiteraard voor: Cranberry’s! Bij de stand van OceanSpray is een kleine cranberry vijver nagebouwd en komen wij meer te weten over hoe cranberry’s geteeld worden. Er zijn zelfs enkele cranberry boeren overgevlogen vanuit Amerika en uiteraard wordt de receptie voorzien van de nodige cranberry-traktaties (hopenlijk komen de yoghurt-cranberry’s heel gauw naar Nederland!) en typisch Britse hapjes zoals Scotch Eggs en Meat Pie’s.

Uiteraard struinen wij na de receptie ook de markt hallen en food-winkeltjes af, op zoek naar typisch Britse lekkernijen.

En het is zo leuk om te zien hoe men zich prima vermaakt in de buitenlucht. De Britten nemen dus serieus hun tuinstoelen mee naar het event, en gaan lekker pickicken op deze prachtige avond.

Ter afsluiting volgt er ook nog spectaculair vuurwerk, en hiermee is de Hampton Court Palace Flower Show officieel geopend. Morgen gaan de deuren open voor het ‘normale publiek’. Wij gaan intussen weer terug naar ons hotel, en ploffen vol nieuwe indrukken neer in bed. En een avond in de buitenlucht deed mij heel goed, want ik sliep al voor mijn hoofd het kussen aanraakte..

De volgende morgen werd ik om 07.00 Nederlandse tijd wakker, dus in Engeland is het dan nog 06.00 uur. Ik sprong dus maar onder de douche en begaf mij naar de ontbijtruimte. Even heerlijk wakker worden met een typisch Engels ontbijt: scrambled eggs, bacon, champignons, tomaat en ‘baked beans on toast’. Heeeeerlijk!

Omdat het rest van mijn reisgezelschap nog lag te slapen besloot ik maar even een wandeling te maken door de ‘achteruin’ van het hotel. Prachtig groen en er was zelfs een golfbaan aanwezig. Op dit moment kneep ik mijzelf wel even in de arm om te kijken of het allemaal wel echt was. Dat was gelukkig het geval. Zodra de rest ontbeten had, maakten wij ons weer klaar om richting de Hampton Court Flower Show te gaan voor interviews en Health sessies.

Terug op de stand van Ocean Spray zag de vijver er wel heel aantrekkelijk uit, het was immers al behoorlijk warm geworden. Dus schoenen uit en ik hees mij in een overal met kaplaarzen.

Samen met Patricia de Ryck hield ik hier een interview met Adrienne Mollor, een van de (vele) cranberry boeren van Ocean Spray in Massachusetts (V.S.). Een dame die duidelijk passie heeft voor haar vak, en wij hadden de grootste pret in de nagebootste cranberry vijver.

Adrienne vertelde over haar familie bedrijf in Massachusetts en hoe het complete oogstproces van cranberry’s in zijn werking gaat: Ze groeien in lage struikjes over de grond, maar worden daarna onder water gezet om de beste groei omstandigheden te creëren. Een machine schud de takken onder water los, waardoor de rijpe cranberry’s komen boven drijven. Nu staan wij hier in een mini formaat, maar je moet je indenken dat haar landgoed honderden hectares bevat. En als al die bessen komen bovendrijven, dan heb je dus een gigantisch rood gekleurd meer. Daarna worden alle cranberry’s bij elkaar gedreven en afgevoerd naar de fabriek.

Nu ben ik natuurlijk altijd ‘pro-nature’ en het deed mij dan ook goed om te horen hoe biologisch en ecologisch zij te werk gaan. De cranberry boeren van Ocean Spray hebben zelfs een hele bijenpopulatie op hun land, om de natuurlijke bestuiving in stand te houden. En al het gebruikte water wordt weer gerecycled voor een volgende keer. Prachtig toch?!

Na het interview werd het tijd voor de lunch, en dat was wel op een heel uniek plekje. In een van de tuinen van het Hampton Court Palace vind je namelijk The Little Banqueting House, die voor ons werd opengesteld. Het heeft letterlijk alleen een keuken en een eetzaal, want dit was de plek waar King George zicht vroeger naar terug trok, om met zijn vrienden te kunnen genieten van een sigaar en een glas whiskey. (Een soort bachelorpad of mancave zeg maar 🙂

Onze 2-gangen lunch bestond uit een mals kippetje, haricot verts, een rosti en uiteraard Ocean Spray cranberry saus. En als toetje kregen wij een trio van cranberry: Crumble, sortbet en cheesecake. Na deze trip ben ik in ieder geval helemaal verliefd geworden op het cranberry vitaminebommetje.

Na afloop maakten wij nog een wandeling door de vele tuinen die het Royal Hampton Court paleis heeft, en namen hierna weer een taxi naar het vliegveld. Laat dit een tip zijn voor een volgend bezoek aan Londen. Het is weg uit de drukte van de stad, maar mooi voor een dagje ontdekken en heerlijk wandelen.

Tot zo ver mijn plog van Hampton Court Palace Flower show en Ocean Spray. Ik hoop dat jullie het leuk vonden? Wisten jullie uberhaupt dat cranberry’s vaak onder water worden geoogst?

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • OMG, werkelijk alles ziet er goddelijk lekker uit. Die scottish eggs, taarten, en al die cranberry dingen! Heerlijke foto's, was vast een gaaf tripje!

    • Jaaaah, dat was het zeker! En ik ben ook weer een stuk wijzer geworden over cranberry's :-)

  • Wauw, super om mee te maken zeg, schitterende foto,s en ik heb nooit geweten dat ze granberries zo oogsten, heel interessant !

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago