Ben jij al klaar voor de toekomst? Of kook je nog steeds op gas? Verduurzaming is hard nodig voor het behoud van onze aardbol en met zijn allen gaan koken op inductie is alvast een hele stap in de goede richting!

Wij koken al jaren op inductie

Mijn man en ik zijn de afgelopen jaren al aardig aan het verduurzamen! Niet alleen zijn we gestopt met elke dag vlees eten en meer plantaardig voedsel te eten. Maar wij koken al jaren op inductie, zijn al compleet van het gas af en na diverse verbouwingen hebben wij nu zelfs een “nul-op-de-meter-woning”. Alles in het kader om ons steentje bij dragen aan het behoud van deze planeet. En laat het duidelijk zijn, we gaan met zijn allen stoppen met aardgas. Weliswaar over een paar decennia definitief, maar je kan nu al heel eenvoudig omschakelen naar koken inductie en alvast je steentje bijdragen!

BK pannen geschikt voor inductie

Ik ben zelf al jarenlang fan van BK! Niet alleen omdat ze tijdloze pannen in het assortiment hebben, maar ook diverse keukengerei, van keukenmessen tot knoflookpersen. Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen had ik al een hele keuken uitzet bij elkaar gespaard en cadeau gekregen met producten van BK. Want… ‘BK’ is tevens de afkorting van Betty’s Kitchen, Het leek dus net alsof ik een ‘eigen serie’ pannen en keukengereedschappen thuis had staan! Maar goed, BK Cookware is een Hollands bedrijf en bestaat al ruim 165 jaar! Inmiddels zijn er heel wat series kookpannen uitgebracht. Zo’n 80% hiervan is zelfs geschikt voor inductie, de RVS pannen zelfs voor 100% .

BK Q-Linair serie met glazen deksel en handige afgietfunctie
BK Black Steel serie is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief BBQ

Voordelen van koken op inductie

Ga je overstappen naar koken op inductie? Goed bezig, want dit brengt vele voordelen met zich mee! Een inductiekookplaat is namelijk veiliger dan een gasfornuis. Mijn kinderen kunnen nooit per ongeluk de plaat aanzetten want er zit een kinderslot op. Daarnaast is inductie ook pas mogelijk als er ook daadwerkelijk een pan op de kookzone staat. Daarnaast is deze mama heel blij dat ze de vlakke inductiekookplaat in een mum van tijd schoonmaakt met een keukendoekje. Vaak met alleen wat water en voor de echte vlekken gebruik ik een kookplaat reiniger. Dit zijn al belangrijke voordelen van koken op inductie en dan heb ik het nog niet eens over het koken zelf.

En als we het dan toch over energiezuinig koken gaan hebben: wist je water op inductie twee keer zo snel kookt als op gas,? En zelf drie keer zo snel als op keramisch? Daar komt ook nog eens bij dat de plaat enkel daar ‘aan’ gaat waar hij in contact staat met de bodem van een pan. Bij een elektrische kookplaat of gas gaat vaak energie verloren omdat het langs de pan vrij komt. Ik kan dus een kleiner kookpannetje op een grote kookspot zetten en de ruimte er om heen blijft koud. Zeer efficiënt en energiezuinig dus!

De juiste inductie pan kiezen

/BK Cookware was een van de eerste pannenfabrikanten die met een sandwich bodem in de lijn van RVS pannen kwam. Deze speciale bodems maken de pannen geschikt voor inductie en geven daarbij meteen een gelijkmatige warmteproductie door de gehele pan. De praktische en slimme oplossingen zoals de BK Q-linair kookpannen serie is hier een goed voorbeeld van. De BK Infinity (koeken)pannen gemaakt van aluminium met een dikte van 6,4 mm en is tevens versterkt met een full steel bodemplaat, dit maakt de pan extra sterk en zorgt ervoor dat hij een optimale warmteoverdracht heeft. Hierdoor is de pan uitermate geschikt is voor inductie. En wat dacht je van de klassieker op het gebied van bakken en braden de BK Fortalit braadpannen? Wellicht herkennen een aantal van jullie deze nog als DE braadpan van oma? Maar hij gaat dus ook generaties mee en is ontzettend duurzaam! Hij is gemaakt van plaatstaal en een goede warmtegeleider en dus ook ideaal om mee op inductie te koken! 

BK Fortalit Braadpan
De klassieke braadpan voor inductie

Deze chocoholic heeft zelf ook nog een ultieme test: in een goede inductie pan kun je op de laagste stand prima chocolade smelten, zonder dat deze dus gaat verbranden of klonteren. Iets wat normaliter enkel met een au-bain marie pan mogelijk is. Tip van Betty!

Groetjes, Betty


Verkoopinformatie:

(klik op de foto’s om rechtstreeks naar de bestelpagina te gaan. Doe je een aankoop via onderstaande affiliate links dan ontvangen wij hier een commissie over. Zo help je Betty’s Kitchen ook een beetje en daar danken wij je hartelijk voor!)

BK Q-linair pannenset 4 delig – €199,-
BK Bourgogne Braadpan 24 cm – € 77.99
BK Fortalit Braadpan 22 cm – € 39,99
BK Balans Koekenpan 30 cm – € 54.99

Dit artikel betreft een samenwerking met BK Cookware. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik kook sinds een jaar op 4 op inductie. Toen wij verhuisde heb ik deze keuze gemaakt, en tot nu toe geen moment spijt van gehad. Reageert net zo snel als gas en het allergrootste voordeel: deze kookplaat is veel gemakkelijker schoon te maken. Na 4 jaar ziet mijn inductiekookplaat er nog als nieuw uit!

  • Yes wij koken ook op inductie, heerlijk! Qua koken is t ideaal maar qua schoonmaken helemaal! Niet meer dat gedoe met om de pitjes heenpoetsen maar gewoon n doekje erover en klaar! Ik braad nu alles aan in m'n gietijzeren pan gewoon omdat ik geen braadpan heb dus die zou hier zeker van pas komen! 😁😊

  • Sinds 2001, toen wij onze keuken kochten. Wij wilden van koken op gas af en stapten over op inductie, maar een ander voordeel is de veiligheid voor kinderen. Na het koken koelen de platen heel snel af en dat is toch wel een veiliger gevoel.
    Verder vind ik de pannen minder snel “slijten”, heb in de tussentijd wel andere pannen gekocht, maar een nieuwe koekenpan is zeker welkom.

  • Ohja,ik doe heel graag mee. Over een paar maanden krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huisje en daar hebben we en gaan we weer koken op inductie! Zeven jaar geleden een nieuwe keuken laten plaatsen en ik wilde met alle perse een (gas) kookfornuis. Nou dat is toch weer ff wennen en heeeeeel veel schoonmaak werk ;-)
    Ik ben blij dat we straks weer "gewoon" op inductie gaan koken,al zal dat ook wel weer wennen zijn maar ik wil nooit meer gas!

  • O yes,sinds bijna een jaar kook ik op inductie in ons nieuwbouwhuis!
    En wat een verademing!!!
    Mijn hobby KOKEN is hier alleen maar leuker door geworden!!!
    En dan komt een extra pan dan ook heel goed van pas!

  • Wij koken iets kort op inductie! Ik wilde dat al langer zeker omdat we ook zonnepanelen hebben. Het is alleen nog even wennen, het gaat veel sneller dan ik dacht. Niet alle nieuwe pannen passen erop (ik had weer eens niet opgelet…). Als de pannen over koken, en ik laat de la er onder openstaan, nou dan kun je je wel voorstellen wat voor een waterballet het wordt. Maar omdat het nieuw is, nodig dat mijn oudere kinderen ook uit om mee te doen in de keuken zelf te koken. Het zal voor hun ook fijn zijn om een goeie koekenpan te hebben waarin ze zelf hun hapjes kunnen maken. Pannenkoeken eieren gebakken rijst noem maar op. Nog even en ze maken het voor mij

  • Al ruim twaalf jaar koken wij op inductie. Ik zou niets anders meer willen!! Pannen blijven ook schoner, net als de kookplaat, zo fijn! In november krijgen wij een nieuwe keuken met downdraft afzuiging. Onze koekenpannen zijn zo langzamerhand wel aan vervanging toe dus dit zou een mooi kado zijn!

  • Ik kook al een tijd op inductie en wil zeker niets anders. Het is veilig, snel en schoon. Ik adviseer ook aan vrienden en familie om over te stappen. Mijn pannen zijn wel aan vervanging toe. Ik kreeg ze toen ik de keuken kocht en dat is al een tijd geleden!! Deze BK pannen zijn erg mooi!

  • Nee, ik kook nog niet op inductie. Tot nu toe nog even uitgesteld. Gas werkt prima. Maar gasfornuis gaat niet meet zo lang mee, dus die overstap zit er aan te komen.

    • We zijn aan het kijken voor een nieuwe keuken met inductie. En wat is er in inductie land ook veel keus. Hele mooie inductieplaten gezien. We gaan snel een keuze maken.

  • Ik kook nog op gas, maar binnenkort moet ik wel over op inductie. Jaren geleden heb ik bij iemand wel eens gekookt op indictie en dat vond ik echt een drama. De buitenkant van de pan werd veel,heter dan de binnenkant. Randen van de pannenkoeken zwart en het middelste nog rouw. Dat zal nu zeker 8 jaar verder echt wel veel,verbeterd zijn!

Recent Posts

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

15 uur ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago