Zeevruchten zijn onlosmakend verbonden met vakanties aan de Spaanse Costa del Sol. Dus een lekker visgerecht voor deze tapas weken mag dan ook niet uitblijven. En wat denk je: deze knoflook garnalen blijken een grote favoriet te zijn tijdens tapas avondjes.

Garnalen met knoflook uit de koekenpan

Zorg ervoor dat je mooie grote garnalen of gamba’s koopt. Want tijdens het bakken slinken ze behoorlijk. Ik koop schoongemaakte garnalen, want dat vind ik anders zo’n vreselijk klusje! En daarna bak je de garnalen met knoflook in de koekenpan. Je kunt deze ‘Gamba’s al ajillo’ lekker wegprikken met je tapas vorkje. Vaak serveer ik er ook nog wat geroosterd brood en een flesje goede olijfolie bij, want velen vinden het ook lekker om ze op een stukje brood te doen en nog een extra beetje olie eroverheen te sprenkelen. Zo simpel maar zo lekker!

Nog meer Tapas Recepten

Behalve deze overheerlijke knoflook garnalen hebben we natuurlijk nog veel meer lekkers uit de Spaanse keuken voor je. Check bijvoorbeeld ook deze tapas recepten: maak een Spaanse Paella met garnalen en mosselen op de barbecue! Of ga voor deze empanada’s met chorizo en gehakt! Deze kleine Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn ook een klassieker en zeer bekende tapas!


Print

Recept: Knoflook garnalen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 2 reviews

In Spanje heet dit gerecht ‘gam­bas al ajil­lo’  wat dus garnalen met knoflook betekend. Serveer dit visgerechtje als tapas met een prikker, of met wat geroosterd brood en extra olijfolie. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Tapas
  • Method: bakken
  • Cuisine: Spaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gram gepelde gamba’s of tijger garnalen
  • 3 eetlepels (Spaanse) olijfolie,
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
  • halve theelepel gerookt paprika poeder,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 1 eetlepel sherry of citroensap,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Gebruik je bevroren gambas? Zorg ervoor dat je deze dan eerst laat ontdooien en spoel ze af met koud water. Laat uitlekken en dep droog met een keukenpapiertje.
  2. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 10 seconden in de olie. Schep daarna de schoongemaakte gambas of garnalen doorheen. Bak rondom aan en verlaag het vuur naar middelmatig.
  3. Schep de gerookte paprikapoeder en fijngehakte peterselie doorheen. Bak mee gedurende een paar minuten of in ieder geval tot de gamba’s gaar zijn. Blus vervolgens het geheel af met de sherry of citroen en bak de gamba’s nog een paar minuten mee. Breng op smaak met een snufje peper & zout. Schep de gamba’s uit de pan op een serveerschaaltje.
  4. Verhoog vervolgens het vuur en kook de ‘saus’ een beetje in, terwijl je blijft roeren. Schep de stroperige saus over de warme gamba’s met knoflook en serveer direct.

Buon Apetito!

Groetjes, Betty


Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

4 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

5 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

1 week ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago