Eten in een open keuken vind ik echt geweldig. En als je dan ook van culinaire verrassingen en experimenteren houdt, dan ben je bij restaurant In de Keuken van Floris in Rotterdam aan het juiste adres.

Onlangs bracht ik een 2 daags bezoek aan Rotterdam en besloot om weer eens te gaan eten In de Keuken van Floris. Wij bleven immers toch in de buurt overnachten, dus meer excuses voor een beleving van 9 gangen, inclusief wijnarrangement heb ik niet nodig. Better safe than sorry toch..?!

Eten in de keuken van Floris

De open keuken van Floris is het hart van de zaak. Alle gasten verzamelen rond 19.00 uur en nemen plaats aan tafels rondom de open keuken. De liefhebber kan beginnen met een champagne proeverij (waarom ook niet eigenlijk) en dan kan de culinaire beleving beginnen. Elk half uur wordt er een nieuwe gang + bijpassende wijn uitgeserveerd naar alle gasten tegelijkertijd. En terwijl wij lekker zitten te bekijken, ruiken, proeven en smikkelen, stort Floris zich in de komende 25 minuten alweer op de volgende gang.  Een vrij uniek concept dus, maar dat is ook wel nodig, omdat er in de kleine open keuken slechts plek ik voor 2 koks.

Vast 8 of 9 gangen menu.

Floris kookt met de seizoenen mee en vernieuwt regelmatig een gang van het menu. Zo kan het dus zijn als je een paar weken later nog een keertje komt eten, dat een deel van de gerechten vervangen zijn voor een nieuw gerecht of iets anders wat helemaal in het seizoen is. Ik heb even getwijfeld of ik het hele menu hier wel zou moeten neerzetten, maar dat is wel de beste manier om een goed beeld te krijgen van dit restaurant. Mooi om te zien dat Floris in een gerecht zelfs 7 (!) verschillende bereidingen van 1 ingrediënt wist te maken. Maar begrijp svp dat door deze vele bereidingen het niet een heel geschikt restaurant is voor mensen met veel voedselallergieën. Een compleet vegetarisch menu is geen probleem hoor. Evenals schelp-of schaaldieren.

Voor erbij drink je natuurlijk een wijnarrangement, met grote zorg door de sommelier uitgezocht. Verwacht bijzondere en vaak onbekende wijnen of beperkte oplages. En voor de bob is er zelfs een bijpassend sap-arrangement beschikbaar. Houdt rekening met een gemiddelde uitgaven van 115 euro p.p. voor 9 gangen inclusief wijn en koffie. Maar dan kom je ook helemaal niets te kort. Verleg je grenzen, doe je ogen dicht, ruik en proef mee, hoe gewaagd het soms ook is. Zo’n 4,5 uur later rol je naar buiten en ben je weer een hele mooie eetbeleving rijker.


9 gangen In de keuken van Floris:

Amuse:

Boekweit noedels & krokant, tamarinde, bloemkool: Creme, chips, blad, kruim, boter. En hier dronk ik het laatste glas van mijn champagne proeverij bij.

1e gang:

Makreel & kokkels, tonic, mango, radijs, la boussian. Hier dronken wij bij een Zahringer Gutedel uit Baden (Duitsland.

2e gang:

Rode poon, Cecina ham, avocado, oranje paprika, creme cru en meelworm. Ja dat lees je goed, maar die kleintjes proefde net als gepofte rijst en was een mooi krokantje in dit gerecht. Gererveerd met een Tahbilk ‘The Tower’ MVR (Marsanne/Roussanne/viognier,) uit Central Victoria.

3e gang:

Tomaat, afrikaantjes, kappertjes en zwarte olijf. Echt een superintense beleving, die met een glas Edalo ‘Zalema’ uit Huelva (Zuid-West Spanje) zeker tot een favoriet bekroond is.

4e gang:

Miral eend, Pistache, kersen, amaranth en met sigaar gerookt. Dit was een fantisch moment: het openklappen van het sigarendoosje, waarbij alle rook ook vrij kwam. Geserveerd met een Kriek Boon  biertje uit 2015. Echt een ode aan kersen.

5e gang:

Rode biet, aardbei, rozen, lychee, rode paprika. Dit gerecht fungeerde ook als ‘spoom’ en neutraliseert je smakenpalet. Tevens werd er voor de liefhebber ook vers gebakken broodjes geserveerd met roomboter. Hoewel deze echt verrukkelijk zijn, eet er niet teveel van, want je zit pas op de helft van het menu.

6e gang:

Noordzeekrab, coquille, ganzenlever, kalamansi en bouillon van krab.  (Ik kreeg een aangepaste versie ivm schaaldieren allergier), Maar het was een heerlijk zilt gerecht met citrustonen. En er werd een Loxarel garnatxa blanca (Penedes Alta) bij geserveerd.

7e gang:

Lam, asperges, ansjovis, gezouten yuzu.  Een smaakvol gerecht met wat meer aardse tonen. En hier werd een False Bay Shiraz 2013 uit Capetown (Zuid-afrika) bij geschonken.

8e gang:

Een selectie van 4 soorten kaas: Rabiola Tre Latte, Appenzeller, La Filetta en Achels blauw, geserveerd met peer en een Rikiki Elixir des Anges Beaujolais uit Gamay (Frankrijk).

9e gang:

Het dessert bestond uit wortel ijs, blauwe bes, chocolade. Dit verwacht je natuurlijk nooit: wortel als dessert, maar het was fantastisch! Daar werd zowel een glas  ‘’96’’ Rivesaltes Ambré 1996, uit Grenache bij geserveerd. Evenals een glas Leireken Wilde Vruchtenbier uit Oedelem (België).

Dan volgt er uitaard nog een ronde met koffie of thee en wat kleine friandises. En dan is de eetbeleving toch echt afgelopen! Jammer he?!

  • Een unieke setting waarbij je praktisch IN de keuken zit.
  • Het restaurant draait met slechts 3 man personeel: Floris, de sous-chef en de sommelier. Dat zorgt voor interactie en maakt het knus.
  • Hier wordt experimenteel en creatief gekookt.
  • Het vaste meergangen menu staat ook garant voor een culinaire beleving van 4-5 uur.
  • Bij binnenkomst kun je vooraf een champagne proeverij doen voor €15,- . Ideaal als je hier wat meer over wilt leren/proeven.
  • De wijnen zijn afkomstig van kleinere wijnhuizen of beperkte oplages. Niet alleen uniek, maar ook echt een aanrader bij het diner. Desnoods in ‘halve’ porties bestellen als je denkt dat het teveel wordt.
  • De champagne en wijnen zijn ook per fles te bestellen voor thuis. Ga hiervoor naar www.indekeldervanfloris.nl of geef het vast aan bij het personeel.
  • Na afloop krijg je het hele menu toegemaild. Dan kun je thuis nog eens uitgebreid nalezen wat je nu precies gegeten hebt.
  • Niet geschikt voor mensen met veel eetbeperkingen of allergieen ivm het uitgebreide menu en extensieve voorbereiding. Vegetarisch of schelp- en schaaldieren allergie was in ieder geval geen probleem.
  • De tafels zijn vrij krap en dicht op de buren. Niet geschikt als je je juist wilt afzonderen tijdens het diner. Wel leuk als je (af en toe) interactie wilt hebben met de overige gasten.
  • Doordat het een open keuken is hoor je ook vanalles (pannen, kraan, opruimen, afwassen etc).
  • De ligging is niet in het centrum van Rotterdam, maar net daar buiten. Wel goed te bereiken met de auto vanaf de snelweg, of met tram 21 & 24 vanaf Blaak station.
  • Let op! Betaald parkeren in de buurt.

Review:    Prijs: €€ / €€€       Eten: 9      Service: 8       Decor: 8     Totaal:  8.3


Restaurant In de keuken van Floris
Honingerdijk 259
3062 AM, Rotterdam
The Netherlands
https://indekeukenvanfloris.nl/

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

1 dag ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

2 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

3 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

4 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago